Évértékelő zóna

Valentine_Wiggin 
Évértékelő

Nagyon nem teljesítettem jól gaming téren 2023-ban, bár igazából ez szerintem minden platformra igaz, filmekből vagy könyvekből sem álltam sajnos fényesebben – őrült év volt. Ennek ellenére azért voltak gyöngyszemek és élmények, amiket mindenképp szeretnék kiemelni.

A legjobb megkezdett és befejezett élményem a Gujian 3 volt. Méltatlanul alulértékelt RPG, ami simán hozza a Final Fantasy széria szintjét – imádtam a karaktereit, a történetét, a zenéjét, a grafikáját, lényegében minden ponton megnyert. Biztos, hogy újra is fogom játszani, de addig is mindenkinek ajánlgatom.

A Sims 4-re és a Sims Medievalra is sort kerítettem – az előbbit inkább modolgattam, és kikapcsolódásra használtam. Arra jó volt, de a Sims szériának esetemben továbbra is átka, hogy borzalmasan gyorsan megunom. Ehhez képest a Sims Medieval komplexebb, szórakoztatóbb játék volt, jellegzetesen Simses humorral, de közben tényleges feladatokkal és stratégiával. Nem játszottam ugyan végig, de nagyon élveztem, szerettem fejlesztgetni a karaktereket, tetszett, hogy ténylegesen épül belőle egy történet, így nagyon sajnálom, hogy teljesen elkaszálták.

Évek halogatása után rászántam magam, és belekezdtem a Genshin Impact-be. Egyelőre nagyon pozitív élmény, szép a világ, szerethetőek a karakterek, sokkal inkább egyéni élmény, mint általában az MMORPG-k, és egyelőre bőven játszhatónak érződik belefizetés nélkül is, amitől nagyon tartottam. Az egyetlen, ami nem teljesen nyert meg, az a grafika stílusa – amennyire komor fantasy néha, ez a könnyed, „cuki” animés grafika, minden vér nélkül kicsit elveszi az élét, amit én azért hiányolok – bár megértem, hogy sok témáját valószínűleg így lehetett átvinni Kínában.

Ezen kívül szakítottam egy kis időt Final Fantasy-ra, néhány Dragon Age Inquisition-ös délutánra, Mystre, és sikerült karácsonyra beszereznem a Mass Effect Legendary Editiont, és a régóta várt Firmamentet is, így legalább megvannak a következő időszak játékai. Bízom benne, hogy ennek az évnek a végére kicsit többel végzek is.

Kapcsolódó játékok: The Sims 4 · The Sims Medieval · Dragon Age: Inquisition · Final Fantasy VII Remake · Firmament · Genshin Impact · Mass Effect: Legendary Edition · Myst · GuJian 3

The Sims 4 (2014) The Sims Medieval (2011) Dragon Age: Inquisition (2014) Final Fantasy VII Remake (2020) Firmament (2023) Genshin Impact (2020) Mass Effect: Legendary Edition (2021) Myst (2020) GuJian 3 (2018)

Victorious 
Évértékelő

Szintén egy visszafogott évem volt volt igazából
Összesen 22 végigjátszásom volt, bár ebből kettőt még nem fejeztem be és 9 újrajátszás. Szóval új játék leginkább csak 13.(igazából 12, mert egyik dlc)
Az újrázások közül leginkább AC játékok voltak, de csak a Chronicles részekig jutottam, az Originsbe nem kezdtem bele. Plusz úgy döntöttem, hogy ideje lenne végre kivinni egy gyerekkori kedvencemet, a Stronghold Crusader-t, de egészen lassan haladok vele.
Az új, befejezettek közül igazából max egy top 3-as rangsort állítok:
1. Guardians of the Galaxy: The Telltale Series
2. Assassin's Creed: Revelations
3. Beholder
Olyan hű de nagy csalódásom nem volt.

Társasok közül 55-öt vittem fel.
Idén nagyon ment továbbra is a Mansions of Madness és a Dixit. Új volt a Scythe és a Cica, pizza, taco, gida, sajt, illetve az Aranyásók: A sötét barlang, bár mindegyik csak 1-2 kör erejéig

Továbbá 6 éves gremlines lettem és szereztem még 1 plecsnit

Tavalyi terveim közül sikeresen kijátszottam azt az 1 játékot amit terveztem :D A legfontosabb viszont, hogy az új gép vétele is sikerült, így reményeim szerint több olyan játékkal is játszhatok amit emiatt tologattam egy ideje.
Korábbiból kiindulva az idei tervek: befejezni a Cyberpunkot elsődlegesen :D Továbbiak pedig: Ac Valhalla, Far Cry 6, Watch Dogs Legion, A Plague Tale: Requiem ami mindenképp. Tartalék (mert időben nem tudom mennyire férek bele): Dying light 2, Lego Star Wars: The Skywalker Saga, Life is strange 2, Marvel's Guardians of the Galaxy, Hitman 3 (szóval nem kell tartanom tőle, hogy kifogynék xD)
Játékos terveim közül a dixit kiegészítők vétele sikerült, de sajnos a catan továbbra is a szekrényben porosodik, így az idei terveim közé is berakom :D

Kapcsolódó játékok: Assassin's Creed: Revelations · Mansions of Madness: Second Edition · Guardians of the Galaxy: The Telltale Series · Dixit Odyssey · Beholder

Assassin's Creed: Revelations (2011) Mansions of Madness: Second Edition (2016) Guardians of the Galaxy: The Telltale Series (2017) Dixit Odyssey (2011) Beholder (2016)

Anonymusx 
Évértékelő

Ebben az évben 48 játék lett végigvéve,
a legnagyobb csalódás: A 2 Divinity rész volt, nem éreztem azt a mélységet, ami rpg-nél megvan, a csapattagok sincsenek annyira kidolgozva. A 2. résznél meg mindig pörögni kellett hogy épp merre nincsenek nálam erősebb ellenfelek. Nem mondom azt h rossz volt, mert 8 és 9 pontot adtam rá.

A kedvencek:
Dragon age 2 és 3,
Mafia 1. a 2. résznél sajnáltam h grafikailag nem csinálták meg az első rész szintjére. Amúgy 3. rész sem rossz, de nem fejeztem még be.
Enslaved: Odyssey to the West – a 2 karakter közti kapcsolat miatt.


Ennyi, idén inkább rövidebb játékokat tervezek, mivel rengeteg game összegyűlt, és nem mindegy hogy 1-et kijátszok 200 óra alatt kb, vagy ennyi idő alatt vagy 20-30-at.

Imma 
Évértékelő

Nem érzem, hogy hű de erős lett volna ez az év bármilyen szempontból, de lehet, hogy kell még egy kis idő, hogy leülepedjenek a dolgok… a fenti lista 5 eleméből 3 decemberi, 1 november végi, nagyon friss. Jók voltak, de még nem dobog be a szívem, ha meglátom őket így együtt.

… és még mindig várom a Rosewatert :D
(v. ö.: https://gremlin.hu/karcok/3572 és https://gremlin.hu/karcok/4318)

Kapcsolódó játékok: Roguebook · Against the Storm · Kinoko · Everdell – A legkisebb erdőlakók · Az erdő

Roguebook (2021) Against the Storm (2022) Kinoko (2022) Everdell – A legkisebb erdőlakók (2022) Az erdő (2023)

5 hozzászólás
Evione 
Évértékelő

Azt hiszem gaming szempontból megint jó évet sikerült zárnom. Összesen 62 játékhoz volt közöm, ami igen szép szám szerintem, még úgy is, hogy ebből 19-et félbehagytam.

Eszközök terén ismét bővülés történt, húsvét környékén hozzám került egy Xbox 360, ami ugyan nem volt betervezve, de alkalmi vétel volt, ugyanis előző gazdája kemény 30 000 Ft-ért vált meg tőle és adott mellé 28 játékot! Szóval ez olyan deal volt, amit nem hagyhattam ki. :)
Meg is kísértett a gondolat, hogy el kellene kezdenem régebbi konzolokat vásárolni, szép kis gyűjteményt lehetne összehozni viszonylag rövid idő alatt. Meglátjuk ebből mi lesz. :)
Másik nagyobb beruházásom egy Nintendo Switch OLED lett. Sokáig elvoltam a Lite-tal, de volt jó néhány játék Nintendon, amit szerettem volna nagyobb képernyőn játszani, úgyhogy májusban meg is leptem magam egy OLED modellel.

Játékbeszerzések: a Gremlin tanúsága szerint idén 79 játékot vásároltam, de ebből én levonnám a már említett Xbox-os vételt, így 51 a pontos szám. Ebben nincsenek benne a PlayStation Plus havi játékai (azokat idén is elfelejtettem ide felvezetni, bár azokat amúgyis csak egy listába rakom, nem jelölöm sajátként), illetve az egyéb év közben ingyenesen beszerezhető játékok. A különböző platformokra és konzolokra elég változatos arányban vásárolgattam, így Steamre, PlayStation 5-re, Nintendo Switchre és Xbox-ra.

Idén előfizettem Game Pass-ra, ami őszintén sokkal jobban megnyert magának mint a PlayStation féle konstrukció, így ott áprilisban vissza fogom mondani az éves előfizetésemet a Premiumra, az Essential marad, hacsak a Sony elő nem húz valamit a kalapból, amit az eddigiek alapján erősen kétlek.

Játékok:
Nyilván a Hogwarts Legacy az, amit elsőként kiemelnék. HP-rajongóként maga volt a megtestesült álom, elég sok órát is sikerült beleinvesztálni és még a platinatrófeát is megszereztem. :)
Szintén nagy kedvencem volt idén a két Star Wars Jedi játék, a Fallen Order és Survivor. Nagyon erős darab mindkettő.
Aztán ott van a Legend of Zelda: Breath of the Wild, amit idén végre sikerült végigjátszanom és nagyon szerettem (és most van folyamatban a kálváriám a Tears of the Kingdome-mal XD).
Illetve nem szabad említés nélkül hagynom a Dredge nevű kis indie gyöngyszemet sem, ami szerintem jóval nagyobb figyelmet kellene, hogy kapjon, mert nagyon kis ötletes és hangulatos játék.

Nyilván a fentieken kívül is volt szerencsém jó néhány remek játékhoz 2023-ban, de az igazán kiemelkedőek ezek voltak számomra.

Kapcsolódó játékok: The Legend of Zelda: Breath of the Wild · Star Wars Jedi: Fallen Order · Hogwarts Legacy · Star Wars Jedi: Survivor · Dredge

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017) Star Wars Jedi: Fallen Order (2019) Hogwarts Legacy (2023) Star Wars Jedi: Survivor (2023) Dredge (2023)

2 hozzászólás
lizardking 
Évértékelő

Pár játék lecsúszott tavaly is (majd ha a PlayStation küldi az évösszegző e-mailt, akkor kiderülnek a részletek), ide most csak 2023 első játszásainak top 10-es listáját írnám le. Íme:

10. Stray
Ezen a macskás játékon még én magam is meglepődtem, hogy felkerült a 10-es lista utolsó helyére, de tényleg egy különös hangulatú, egyedi alkotás, abszolút imádnivaló főhőssel.

9. Mass Effect 3
A Mass Effect 3 a széria betetőzése volt, sokakkal ellentétben nekem ez a rész tetszett a legjobban (igen, még a vége is bejött).

8. Little Hope
A The Dark Pictures Anthology ezen felvonása a Supermassive Games legjobb játéka az Until Dawn után/mellett, jó kis csavarral a sztoriban.

7. Doom – Eternal
Számomra ez a legzúzósabb, legagresszívabb játék evör. Period.

6. Life is Strange 2
Igen közel került hozzám ez a játék a vándorló, modern nomád hőseivel, akiknek eseménydús, szó szerinti és átvitt értelemben is nagy utat bejáró kalandjai a szabadságot jelképezik számomra.

5. The Medium
Kiváló előétel volt ez a remélhetőleg idén már tényleg érkező Silent Hill 2 Remake-hez, ami szellemiségében és sztorijában is megidézi a kultikus horrorszériát.

4. The Callisto Protocol
Vérbeli túlélőhorror, súlyos atmoszférával, mely több figyelmet és elismerést érdemelne.

3. Returnal
Ez az a játék, ami annyira mély benyomást tett rám, hogy ha nem lett volna olyan baromi nehéz, akkor instant kedvenccé vált volna, de még így is felküzdötte magát a dobogó harmadik helyére.

2. God of War – Ragnarök
Abszolút profi játékmenet, világalkotás, karakterrajzok – nem is igazán tudom megindokolni, hogy miért nem 10 csillag. Mindenesetre kedvenccé vált.

1. Resident Evil 4 (2023)
Életem egyik meghatározó játéka csúcsminőségű újrázást kapott, mely egyszerre repített a dicső múltba és éreztette a modernizáció előnyeit.

Hát, igen, többnyire már megint erőszakban és mélyreható sötétségben teltek videójátékos napjaim :D Néhány kivételtől eltekintve.

and_rea 
Évértékelő

2023 is eltelt.
Izgalmas játékokon vagyok túl, az én szubjektív 10-es listám így alakult:

10. Chicory: A Colorful Tale (2021)
9. Trine 4: The Nightmare Prince (2019)
8. Spyro Reignited Trilogy (2018)
7. Ōkami (2006)
6. Nier Replicant ver.1.22474487139… (2021)
5. Kena: Bridge of Spirits (2021)
4. Ghostrunner (2020)
3. Stray (2022)
2. Star Wars Jedi: Fallen Order (2019)
1. Disco Elysium (2019)

A legnagyobb meglepetésem a Disco Elysium volt. Hogy én mennyire utáltam az elején! És mennyire beszippantott utána!

Boldog, békés, játékokban (és könyvekben) gazdag új évet mindenkinek!

6 hozzászólás
zkispet_foxdante 
Évértékelő

A 2023-as év is véget ért. És az idei év sem marad játékok nélkül. :)
https://gremlin.hu/listak/2023-as-vegigjatszasok

Ugyan nem sikerült minden idénre tervezett végigjátszásom (mint a Cyberpunk 2077 és az Elden Ring), De ugyanakkor voltak más végigjátszások. Aminek örülök, hogy végre sikerült végigjátszanom a Death Stranding-et. Amit sajnálok, hogy félbehagytam a The Legend of Zelda Tears of the Kingdom-ot. De legalább lesz mit pótólmom 2024-ben. :)

Akkor nézzük a 2023-as első végigjátszásaim Top10-es listáját:
10. Cocoon
09. Lies of P
08. Final Fantasy (Pixel Remastered)
07. Final Fantasy II (Pixel Remastered)
06. Spider-Man 2
05. Wanted: Dead
04. Death Stranding
03. Super Mario Bros Wonder
02. Horizon II: Forbidden West – Burning Shores (DLC)
01. Metroid Prime Remastered

Csak megjegyzésként, hogyha sikerült volna végigjátszanom a Zelda-t, garantáltan övé lenne az első hely. Na majd jövőre. :) És ha már a jövő. 2024-re is vannak terveim. A már említett Zelda mellett várólistámon várnak a következő gémek: Alan Wake első és második része, Bayonetta 3 (amit szintén félbehagytam idén), további Final Fantasy epizódok és valószínűleg még hosszan sorolhatnám a listát. :) Na meg ott vannak a 2024-ben érkező játékok amiből már előrendeltem az új Prince of Persia-t, Tomb Raider I-II-III Remastered és a Princess Peach Showtime!-ot. :)

Kapcsolódó játékok: Death Stranding · Lies of P · Spider-Man 2 · The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom · Metroid Prime · Horizon II: Forbidden West – Burning Shores · Wanted: Dead · Final Fantasy · Final Fantasy II · Prince of Persia: The Lost Crown · Super Mario Bros Wonder · Princess Peach: Showtime! · Tomb Raider I-III Remastered · Cocoon

Death Stranding (2019) Lies of P (2023) Spider-Man 2 (2023) The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (2023) Metroid Prime (2002) Horizon II: Forbidden West – Burning Shores (2023) Wanted: Dead (2023) Final Fantasy (2021) Final Fantasy II (2021) Prince of Persia: The Lost Crown (2024) Super Mario Bros Wonder (2023) Princess Peach: Showtime! (2024) Tomb Raider I-III Remastered (2024) Cocoon (2023)

amnézia 
Évértékelő

Ismét rossz volt játékos szempontból ez az év, persze, az offline térben történteknek a nyomába sem ér.
A legrosszabb játékélményem több, mint 1,5 éve tart. Róla most nem írok. Egyelőre.

A technikai feltételek idén sem jöttek össze nálam (ahogy gondoltam), így szegényes az idei felhozatal is.
– Marvel SNAP
– Life Is Strange (telefonon, nem volt így az igazi, de tetszett)

Újrázás:
Final Fantasy VII: Crisis Core (10+ év után, emulátoron. A hatás, az élmény ugyanaz volt. Továbbra is az egyik kedvencem)

Megvettem életem első komolyabb játékát spoiler, a Marvel's Guardians of the Galaxyt. Ki tudtam próbálni, de sajnos augusztus 16-án arra kényszerültem, hogy abbahagyjam, és azóta sem tudtam folytatni.

Kapcsolódó játékok: Life Is Strange · Crisis Core: Final Fantasy VII · Marvel's Guardians of the Galaxy · Marvel SNAP

Life Is Strange (2015) Crisis Core: Final Fantasy VII (2008) Marvel's Guardians of the Galaxy (2021) Marvel SNAP (2022)

LoneWolf 
Évértékelő

Ugyan rengeteg játékot szereztem, illetve kaptam ajándékba, de kifejezetten új címek terén 2023 nem volt túl combos. PS5-öt azóta sem tudtam szerezni, illetve a PC-m már nehezen birkózik meg a mai darabokkal, így főleg az elmaradásaimat próbáltam pótolni, melyek során az alábbi darabokat sikerült befejezni:
Resident Evil (Remaster)
Resident Evil 4 (Classic)
Resident Evil 2 (Remake – Claire sztori)
Metal Gear Rising: Revengeance
Sherlock Holmes: The Devil's Daughter + Crimes and Punishments
Dragon Age: Inquisition (Ez lett az idei kedvenc, ha nem nézem az újrázásokat.)
Man of Medan

Néhány kisebb újrázás is akadt, remasterek / remake-ek képében:
Spider-Man: Remastered (Az eredetit PS4-en játszottam végig anno.)
Final Fantasy VII: Crisis Core – Reunion (Az eredetit PSP-n toltam végig régen.)

Az egyetlen igazán újnak (de még így is tavalyi) számító darab, amit sikerült kijátszani, az a sokak által lehúzott Gotham Knights volt, ami a hírével ellentétben meglepően szórakoztatóra sikeredett a valóban pocsék optimalizációja ellenére is.

A legtöbbet nyúzott multis címem idén a Marvel SNAP volt, amivel azóta már le is álltam.

Kapcsolódó játékok: Sherlock Holmes: The Devil's Daughter · Sherlock Holmes: Crimes and Punishments · Resident Evil 4 · Dragon Age: Inquisition · Metal Gear Rising: Revengeance · Resident Evil · Spider-Man · Resident Evil 2 · Man of Medan · Gotham Knights · Crisis Core: Final Fantasy VII – Reunion · Marvel SNAP

Sherlock Holmes: The Devil's Daughter (2016) Sherlock Holmes: Crimes and Punishments (2014) Resident Evil 4 (2005) Dragon Age: Inquisition (2014) Metal Gear Rising: Revengeance (2013) Resident Evil (2002) Spider-Man (2018) Resident Evil 2 (2019) Man of Medan (2019) Gotham Knights (2022) Crisis Core: Final Fantasy VII – Reunion (2022) Marvel SNAP (2022)