Évértékelő zóna

and_rea 
Évértékelő

2021-em, játékokkal kifejezve:

1. Dark Souls: Remastered (2018)
2. It Takes Two (2021)
3. The Last of Us Part II (2020)
4. Ghost of Tsushima (2020)
5. Dark Souls III (2016)
6. Hollow Knight (2017)
7. Cuphead (2017)
8. Octopath Traveler (2018)
9. Dark Souls II (2014)
10. Life Is Strange 2 (2018)

Teljesen Dark Souls rajongó lettem, mindhárom részt bepótoltam a tavalyi évben, és elég nehéz volt a 10-es listában elhelyezni a helyüket.
Az It Takes Two páratlanul kreatív élmény volt.
A Last of Us 2 pedig érzelmileg nagyon megterhelő.
Ghost of Tsushima pedig szimplán gyönyörű!

Nerarosa 
Évértékelő

Tavaly volt szerencsém kipróbálni ismerősöknél a Playstation 4-et, és egyben a VR-t, korábban szinte sosem játszottam konzolon. Ami teljesen beszippantott, az a Resident Evil 7, ezt végig is játszottam a kiegészítőivel.
Elhatároztam, hogy nekem is kell egy konzol. A Playstation 5 Digital Edition mellett döntöttem, ami hét hosszú hónap után meg is érkezett. Leginkább a Resident Evil Village-dzsel való játékot vártam, viszont volt néhány, amit mégis hamarabb sikerült beszereznem nála.
Az egyik ilyen a Lost in Random, ami még a Resident Evil-nél is sokkal jobban tetszik. :D
Amire nem igazán számítottam, hogy az Astro's Playroom-ot is megszerettem (az ügyességi játékok nem nekem valók), bár ehhez erősen hozzájárul a DualSense kontroller.
A vége felé már nagyon felidegesített mondjuk a játék, hogy az utolsó megnyílt pályán egyfolytában meghalok, de azt már elengedtem. xD
Ahhoz képest, hogy tavaly év elején külső nézetes karaktert alig bírtam irányítani, folyton nekimentem az ajtófélfáknak meg stb., már egész sokat haladtam. :D

Kapcsolódó játékok: Resident Evil 7: Biohazard · Astro's Playroom · Lost in Random

Resident Evil 7: Biohazard (2017) Astro's Playroom (2020) Lost in Random (2021)

Tantisotherside 
Évértékelő

Nem játszottam végig egy játékot sem, csak próbálgattam a szárnyaimat. Főleg a klasszikus játékokkal, amelyek a ’90-es évek végéről és a 2000-es évek elejéről származnak. Kipróbáltam a Caesar 3-at, a Pharaoh-t, a Settlers 3-at, az Alpha Centaurit, a Disney Herculest, az Imperium Galaktika 1-et és a Heroes of Might and Magic 2-t!

A legjobban a Heroes 2 fogott meg. Rég élveztem ennyire egy játékot! :D

A fogadalmam 2022-re? Venni videojátékokat és még többet játszani. Ennél a 2021-esnél nem lesz nehezebb feladat! :) Maradok még az old gamek világában.

Kell majd egy új számítógép! :D

Igazából 4 éves koromtól – 19 éves koromig sokat játszottam. Aztán a betegség elfordított a gamektől. De aztán 2019-től újra felelevenítettem a játékszenvedélyem, még ha takarék lángon is voltam! :)

A terveim között szerepel az egyik ismerősömmel Starcraft multit játszani. Sorra is fog kerülni ez az esemény hamarosan. Már regeltem a Battle Netre is! :)

Az év játékforgalmazója a Gogcom volt. Be is szereztem náluk a Might and Magic 1-7-et! :D

Tantó András: Játékszenvedély

4 éves vagyok és Galgamácsán játszom először Atyus munkatársának a családjánál,
Commodore 64-en nyomulok, barátokkal oldott hangulatban.
Forma-1-es game, amivel szórakozom,
este jön értem Apám, én meg csak nyomatom!

14 éves koromban lesz először számítógépem,
az iskolai csendes napokról turbó tempóban érkezem.
A játszás örömet okoz 2002-ig, míg egy betegség letaglózz teljesen,
és elveszítem a játékkedvem, pedig végigjátszottam volna minden játékot, ahogy megtehettem volna.
Ebből sosem lett volna elég!

Mígnem 2019-ben, a Steamre regisztráltam,
Az Imperium Galkatika 1-2 magyar játékot vettem meg párban.
2021-re már 32 videojátékom van újra,
bepótólom majd, amit a köztes időben csak álmodtam volna.

Játszani jó, játszani kell!
Mint egy örök gyerek…
Kell ehhez is egy szenvedély,
amit óriási öröm és kedély felvonultat!

Manapság már a GOG a kedvenc oldalam,
ha klasszikus kell, onnan rendelek csuda gyorsan.
Nagy boldogság látni, hogy jönnek a játékok,
csak győzzem ép ésszel, de ezzel nem lesz baj,
játszom kifulladásig!

2022. Január 5. (Budapest – Szerda)

Kapcsolódó játékok: Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars · Pharaoh · Disney's Hercules · Imperium Galactica · Caesar III · The Settlers III · Sid Meier’s Alpha Centauri

Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars (1996) Pharaoh (1999) Disney's Hercules (1997) Imperium Galactica (1997) Caesar III (1998) The Settlers III (1998) Sid Meier’s Alpha Centauri (1999)

Hirdetés
Victorious 
Évértékelő

Végignézve a játszásaimon realizáltam igazán, hogy mennyire nem volt nagy szám számomra 2021 videojátékok terén.
Összesen 19 végigjátszásom volt (játszásaim között csak 17 van,bővebben lásd: Deponia játszásom xD)
Ha már Deponia akkor egyértelműen a trilógia volt számomra a tavalyi év legjobb újdonsága, béna befejezés ide vagy oda.Simán repült a kedvencek közé.
A Mass Effect pedig ismételten lenyűgözött a Legendary Edition által.
Tetszett a Batman: The Enemy Within is, de kedvencek közé nem került.
Ezeken kívül volt pár újrázás és kisebb játék, de ezek közül max a Fallout első 2 részét említeném meg amik több idegeskedést okoztak, mint jót :D

Társasjátékozás viszont annál több volt, mert egyre jobban belemerültünk ebbe a hobbiba. (korábban se volt tőlünk idegen, de nem űztük ilyen szinten)
58 játszást jegyeztem fel
Újdonságok: Mars Terraformálása, The Resistance: Avalon, Aranyásók, Pandemic, Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten, Harry Potter: Roxforti csata.
Az Avalon, Pandemic, HP még annyira nem nőtt hozzám, de semelyiket sem mondanám rossznak. A többit viszont megszerettem.

Szereztem 3 plecsnit: 4 éves gremlin tagság, catan telepesei és a 2. gremlin nyomozó.

Szeretnék egy „eseménydúsabb” 2022-t videojátékok terén, de nem ígérek magamnak semmit sem, mert bárhogy alakulhat az évem.

Kapcsolódó játékok: Deponia · A Mars Terraformálása · Pandemic · Fallout · Fallout 2 · Aranyásók 2 · The Resistance: Avalon · Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten · Batman: The Enemy Within · Harry Potter: Roxforti csata · Mass Effect: Legendary Edition

Deponia (2012) A Mars Terraformálása (2016) Pandemic (2008) Fallout (1997) Fallout 2 (1998) Aranyásók 2 (2011) The Resistance: Avalon (2012) Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten (2012) Batman: The Enemy Within (2017) Harry Potter: Roxforti csata (2016) Mass Effect: Legendary Edition (2021)

Adastra 
Évértékelő

Tavalyelőtt vettünk itthonra konzolt, s most, másfél évvel később rá kell jönnöm, már sosem leszek tipikus gamer. :D Bár nagyon érdekelnek az újdonságok, de egyáltalán nem akarok mindennel játszani (és kevésbé érdekel, hogy milyen generációs, inkább az, hogy klassz grafikája legyen és/vagy szimpatikus hősei, jó története), csakis olyan játékokkal, amik valamiért megfognak, számomra szubjektíven különlegeset adnak.
Ez évben kétféle út kínálkozott: 1) próbálgatom a játékokat, hátha valamelyik megfog, 2) a párommal felfedeztünk olyan multis világokat, amelyeket napi kikapcsolódásként lehet űzni.
Ez utóbbiak közé tartozik az RE:Revelations2 raid módja, a Forza Horizon 4 (az 5-öst is próbáltam már, de nem lett még akkora szerelem, mint ez), ill. mostanában leginkább a Red Dead Redemption 2 Online világa. (Belekezdtem a story módjába is, de hiába játszom már vagy fél éve az onlinet, eskü a játék maga sokkal nehezebb.)

Az évet a Resident Evil 7 DLC-vel, a „Not a Hero” -val kezdtem. És amiket pedig ténylegesen végigvittem ezévben az a Resident Evil Village, a Resident Evil 3., The Evil Within 2 (ezzel próbáltam ki az Xbox Cloud Gaming-et), Alan Wake és a House of Ashes volt (ez utóbbi párban) . Az első kettő nagyon jó emlék marad, nagyon élveztem (nálam az év játéka a Village lett!), az Alan Wake se volt rossz, csak kicsit túl elvont, a House of Ashes viszont csalódás volt amiatt, hogy nem volt benne harcrendszer, csak feleletválasztós videók.
A Resident Evilt (Jill) és Resident Evil 2 Remake-t (Claire) pedig ezévben fejeztem be a 2.szereposztással, ill. 2nd run-nal.
Azért a RDR 2 és a Duke Nukem is marad a „in progress” listán, szép lassan végig fogom vinni őket.
Igazából most a jövőbe helyezem a reményeimet, mert a belengetett játékok közül sokkal több érdekel, mint a mostaniak közül: ilyen a Hoghwarts Legacy, a Stalker 2, a Starfield, a Dead Space Remake, a Six days of Fallujah, Matrix Awakens, Star Wars: Eclipse, Dune: Spice Wars, Alan Wake 2, stb.

Kapcsolódó játékok: Alan Wake · Red Dead Redemption 2 · The Evil Within 2 · Resident Evil · Resident Evil 2 · Resident Evil 7: Not a Hero · Resident Evil 3 · Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour · Resident Evil Village · House of Ashes

Alan Wake (2010) Red Dead Redemption 2 (2018) The Evil Within 2 (2017) Resident Evil (2002) Resident Evil 2 (2019) Resident Evil 7: Not a Hero (2017) Resident Evil 3 (2020) Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour (2016) Resident Evil Village (2021) House of Ashes (2021)

zkispet_foxdante 
Évértékelő

A 2021-es év sem telt el videojátékok nélkül. Sikerült néhány régebbi szerzeményemet pótolnom akadt pár újrajátszás is és ott vannak még az idei szerzeményeim is. Az év legnagyobb részében a Nintendo Switch-et nyüstöltem. Olyannyira, hogy még egy OLED verziót is beszereztem a megjelenése napján. Valamint megérkezett hozzám is a PlayStation 5-ig generációja december első hetében. így az év utolsó hónapja egy kicsit barlanglakósra sikeredet. :) Újrajátszottam 1-2 gamet PS5 upgrade-el valamint kipróbáltam pár PS5 exkluzív címet is. Sajnos nem minden megkezdett játéknak sikerült végére jutnom, de hát erre ott lesz a teljes 2022-es év. Na de nézzük melyek voltak számomra a legkiemelkedőbb végigjátszások 2021-ben egy Top10-es listában.

10. Metroid: Samus Returns
9. The Legend of Zelda: Skyward Sword HD
8. Spider-Man: Miles Morales
7. Ori and the Will of the Wisps
6. It Takes To
5. Ratchet & Clank: Rift Apart
4. Monster Hunter Rise
3. Immortals Fenyx Rising
2. Kena: Bridge of Spirits
1. Metrodi Dread

Még pár szó azokról a játékokról amiket idén elkezdtem, de sajnos nem sikerült a végükre jutnom. Ha sikerült volna mindenképp helyük lenne a Top10-es listámon leszorítva a hátul helyezetteket.

Death Stranding – annak idején félbehagytam PS4-en (sajnos nem legjobb időszakomban találkoztam először ezzel a játékkal), de most újra belevágtam a PS5-ös verzióval és imádom, úgyhogy mindenképp helye lenne a 10-es listámon.

Returnal – ebbe a játékba egyből beleszerettem amint elkezdtem vele játszani, ha sikerült volna még idén befejeznem akkor most ez lenne az első helyezettem. :)

Kapcsolódó játékok: Death Stranding · Ori and the Will of the Wisps · Metroid: Samus Returns · Immortals Fenyx Rising · Spider-Man: Miles Morales · Ratchet & Clank: Rift Apart · Kena: Bridge of Spirits · Returnal · Monster Hunter Rise · The Legend of Zelda: Skyward Sword HD · It Takes Two · Metroid Dread

Death Stranding (2019) Ori and the Will of the Wisps (2020) Metroid: Samus Returns (2017) Immortals Fenyx Rising (2020) Spider-Man: Miles Morales (2020) Ratchet & Clank: Rift Apart (2021) Kena: Bridge of Spirits (2021) Returnal (2021) Monster Hunter Rise (2021) The Legend of Zelda: Skyward Sword HD (2021) It Takes Two (2021) Metroid Dread (2021)

Evione 
Évértékelő

A 2021-es év gaming szempontjából nem volt valami kiemelkedő nálam. Már 2020-ban is éreztem úgy időnként, hogy hiába a sok felhalmozott videójáték és a megjelenések tömkelege, semmihez sincs kedvem igazán, aztán persze csak elkezdek valamit, esetleg még lelkesedek is érte az elején, de egyik pillanatról a másikra elveszítem az érdeklődésem és belekezdek valami másba. Persze ennek az a vége, hogy csak sorakoznak a megkezdett játékok és nem igazán sikerül befejezni semmit. Sajnos ez a tendencia folytatódott 2021-ben is. Azért persze volt néhány olyan játék, ami időnként kirángatott ebből.

Februárban például elővettem újra a Death Strandinget csak és kizárólag azért, hogy megszerezzem a platinum trófeát, ami végül sikerült is és amire egyébként azóta is büszke vagyok, mert rám egyáltalán nem jellemző a játékok ilyesfajta kimaxolása és minden tekintetben jó élmény volt, még ha szívtam is vele időnként. :D

A következő, amit nagyon élveztem a Red Dead Redemption 2 újrajátszása volt. Ezúttal igyekeztem csak és kizárólag a sztorira koncentrálni és így röpke 63 óra alatt végig is vittem. Most még inkább lenyűgözött a játék részletessége, mert rengeteg apróság és utalás van, aminek nyilvánvalóan csak akkor tudsz jelentőséget tulajdonítani és nem átsiklani felette, ha ismered az egész sztorit.

Ebben az évben sikerült kicsit a komfortzónámból is kilépni ugyanis végigjátszottam a Little Nightmares-t az összes DLC-jével együtt, ami azért volt nagy lépés részemről, mert nem igazán tudok horrorjátékokkal játszani. Korábban is voltak próbálkozásaim, de pl. a Dead Space-t pár percig bírtam, a Metro 2033-at valamennyivel tovább, de ha hiszitek, ha nem fizikailag rosszul voltam tőle, annyira beparáztam az egyik résznél. Hiába szeretem a horrort filmben, könyvben, képregényben, de videójátékban nem vagyok vele kompatibilis, ami nagy szívfájdalmam. Azért a Little Nightmares is okozott eléggé izzasztó perceket, de valahogy annyira jól van összerakva, hogy még amikor úgy éreztem, hogy nem bírom tovább, akkor sem tudtam leállni vele, annyira érdekelt, hogy mi lesz. Sajnos a második részével kevésbé voltam elégedett, de valamikor el akarom kezdeni újra, hátha a felmerült problémákon át tudok lendülni.

Nyáron kipróbáltam néhány szimulátor és menedzsment játékot (Breathedge, Tenants, Mini Motorways, Stardew Valley, Animal Crossing, Hardspace: Shipbreaker), némelyikre eléggé rá is kattantam. De nagyon tartós rajongás egyik iránt sem alakult ki.

Nagyon pozitív meglepetés volt ősszel a Mafia 2 Definitive Edition, amivel kapcsolatban semmi jóra nem számítottam, de egyáltalán nem volt katasztrofális, mint ahogy arra felkészültem és stabil játszható játék lett belőle (legalábbis én ezt tapasztaltam) és kifejezetten jól esett nosztalgiázni, még akkor is, ha az idő itt-ott megszépítette az emlékeket.

Tavaly azt írtam, hogy Nintendo Switch Lite-on szeretnék többet játszani, ami meg is valósult. Sőt, az év első felében kifejezetten sokat lógtam a kis kézikonzolon. Bár túl sok mindent nem sikerült kivinni rajta, sőt talán a Trine az egyetlen ilyen.
Azt kell mondjam sajnos ismételten beletört a bicskám a Breath of the Wild-ba, valahogy a játék egy részénél elvesztettem az érdeklődésem, de ez sok játékkal megesett mostanában.
A Skyward Sword elég nagy csalódás volt. Szerintem borzalmas az irányítása, legalábbis a Lite-on mindenképp.

Remélem 2022-ben több játékot sikerül kivinni és kevesebb lesz a megkezdett, de félbehagyott game. Ha minden igaz, januárban végre megérkezik a PlayStation 5-öm, amit nagyon várok már, pláne, hogy a Death Stranding Director's Cut-ot vettem meg hozzá. Mivel ősszel sikerült beszereznem egy Nintendo Wii-t rengeteg jó játékkal, így értelemszerűen azon a konzolon is szeretnék kicsit több időt eltölteni, mint amennyit eddig sikerült.

Ja és nagyon szeretném, ha mielőbb megjelenne a Hogwarts Legacy! :)

Kapcsolódó játékok: Trine · Stardew Valley · The Legend of Zelda: Breath of the Wild · Mafia II · Death Stranding · Little Nightmares · Animal Crossing: New Horizons · Hardspace: Shipbreaker · Little Nightmares II · Hogwarts Legacy · The Legend of Zelda: Skyward Sword HD · The Tenants · Breathedge · Mini Motorways

Trine (2009) Stardew Valley (2016) The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017) Mafia II (2010) Death Stranding (2019) Little Nightmares (2017) Animal Crossing: New Horizons (2020) Hardspace: Shipbreaker (2020) Little Nightmares II (2021) Hogwarts Legacy (2022) The Legend of Zelda: Skyward Sword HD (2021) The Tenants (2021) Breathedge (2021) Mini Motorways (2019)

Vanessa_Ternyik 
Évértékelő

Kb. 3 éve az exem bevezetett a társasjátékok világába. Volt ott minden: Dixit, Királyi áru, Jaipur, Fedőnevek, 7 csoda , hogy csak néhány példát említsek. Miután vége lett a kapcsolatnak egy idő után eszembe jutott milyen jó társasokat játszottunk és, hogy mennyire szerettem, hogy már nem csak a Monopoly Activity világában járunk. Ezen felbuzdulva elkezdtem venni egy kettőt ami ismerős volt őáltala. Aztán odáig jutottam, hogy 2021-ben beindult teljesen a gyűjtögetésem és kb. 35 darabbal bővült gyűjteményem. Igaz én még nem nagy játékokat veszek, sok kisebbet és 1-2 nagyot sikerült begyűjtenem. Splendor Marvel, 7 csoda párbaj. Közepesekkel is gyarapodtam pl. Kingdomino, Kartográfusok, Draftosaurus, Robbanó cicák. Kicsikből pedig pl. Hanamikoji, The Mind, Csalafinta bandita, Elvetemült veteményes csak, hogy párat említsek.
Játszani sajnos kevés emberrel tudok még, Anyának azért szokott kedve lenni illetve a kisebbekből több is bejön neki. Egyik barátnőm szintén nagy gyűjtő lett nála fordított a helyzet ő nagy játékokat vesz, és ahogy érkezünk összejárunk játszani. Illetve amit tudok soloban kipróbálok van jó pár húzz és rajzolj játékom amiket imádok.
Ebben az évben kipróbálhattam és megtanulhattam rengeteg játékot mivel nem csak élőben de online Bga-n is fent vagyok és játszom. ( Ha van kedved játszani keress meg Gwilwileth) Van amit azért vettem meg mert bga-n bejött, vagy került fel a listámra megvételre a közeljövőben.
Ami biztos 2022-ben is igyekszek beszerezni egy kettőt de esélyes, hogy kevesebb játék lesz inkább majd nagyobbakat tervezek (úgy, hogy közben lakásra gyűjtök nagyon nem szállhatok el) .
A listám elején van az Azul, Canvas, Zöldellő mezők, New York Zoo, Hősök útja. Remélem év végén megírhatom, hogy ezek meglettek. De ki tudja mi vár ránk idén.

4 hozzászólás
majoros 
Évértékelő

Tavaly sikerült összesen 2, azaz kettő darab játékot végigjátszanom és azok sem épp a legfrissebbek… :D
Lehetne több olyan elvontabb játék, mint a Ratchet & Clank, az utóbbi időben nagyon rámentek a filmszerű játékokra, ami alapvetően nem baj, de így sokkal kevesebb terük van a kreativitásra.
A táblagép pedig a legjobb platform a point & click játékoknak (ja és még mindig várom a magyar szinkront a Chicken Police-hoz).

Kapcsolódó játékok: Ratchet & Clank · Chicken Police

Ratchet & Clank (2016) Chicken Police (2020)

2 hozzászólás
Sárga_Bábu 
Évértékelő

Fura belegondolni, hogy 2020 novemberében még nem tudtam, hogy a társasjátékok világában van élet a Monopoly után. Aztán megnéztem egy bemutató videót A Mars terraformálásáról, és…
2021-ben 70 modern társasjátékot próbáltam ki, ebből 61-et megvásároltam, és a Gremlinen tavaly jegyzett 625 darab játszás mutatja, hogy ezek a játékok bizony nem porosodnak a polcunkon.
Amit végképp nem gondoltam volna egy évvel ezelőtt, hogy egyedül is fogok játszani tásasjátékokkal, sőt, ez a tevékenység a legfőbb hobbimmá növi ki magát, gyakorlatilag felváltja az olvasást. Aztán megismerkedtem a Newton társasjátékkal, és rájöttem, hogy a solo mode (hiába nincs rá magyar szó) ugyanolyan jó, sőt, sok esetben jobb élmény lehet, mint a hagyományos, több fős játékmódok. A kedvenc játékaimmal egyedül szoktam játszani. Megismerkedtem Vital Lacerda, Daniele Tascini, Alexander Pfister és Vladimir Suchy munkásságával, és rájöttem, hogy az igazán összetett heavy euro játék gyakorlatilag művészi értékkel bír. Túlzás nélkül ez a véleményem. Turczi Dávid pedig gyakorlatilag az új Rubik Ernő. 
Legtöbbet azért mégis ketten, a feleségemmel társasjátékozunk, gyakorlatilag minden nap, ami meg a filmnézést váltotta fel. Mert sok egyéb mellett a legfőbb haszna ennek a hobbinak számomra az, hogy csökkenti a képernyő előtt töltött időt. Ez nagy érték, és a fáradt munkanapok végén sokkal jobb érzés bedobni egy jó játékot, mint mondjuk híradót nézni. Sokkal lélekemelőbb.
Szóval 2021-nek egy nagyszerű új hobbit köszönhetek, aminek alakulását itt, a Gremlinen naplózom. Általában nem szeretem a közösségi oldalakat, de ez a kicsi közösség nagyon rokonszenves. Gyakorlatilag egyszer sem futottam bele gyalázkodó vagy kioktató kommentekbe. Itt minden patyolattiszta. Itt intelligens, kulturált emberek érdekes értékelései olvashatóak. Szóval boldog új évet mindenkinek!

12 hozzászólás