Évértékelő zóna

Jeannie 
Évértékelő

Tavaly megvettem életem első konzolját, egy Xboxot, így végre tényleg komoly játékosnak érezhetem magam.

Az egész még a Cyberpunk 2077 megjelenésével kezdődött, 2020 karácsonyát egyedül, a kicsi, sötét, zajos albérletemben gameplay streamek nézésével töltöttem, és valahogy kitörölhetetlen vágy ébredt bennem, hogy én is játszhassak a játékkal. Nagyjából két év alatt spóroltam össze a pénzt egy használt konzolra, és életemben először mentem be konzolboltba, hogy használt, lemezes játékot vegyek: egy Cyberpunk 2077-et. A rákövetkező pár hónap ennek jegyében telt, 300+ órát játszottam a játékkal, és minden perce, minden, amiről addig lemondtam érte, megérte. Utána egy másik másik nagy elmaradásomat pótoltam, a Diablo III-at, és nagyjából ekkortájt mozgósították magukat a barátaim is: befizettek Game Pass-ra. A végtelen játékmennyiségből a Gotham Knights tetszett és kötött le a legjobban, és idénre tervezem is az Arkham széria végigjátszását, amit meg is vettem magamnak karácsonyra.

Tetszett még nagyon a Stray, valószínűleg szintén a cyberpunk világ, a megkapó sztori és a jó játékmenet miatt; a Dredge, egy hangulatos, szomorú, halászós játék, amivel az idei karácsonyomat töltöttem; és a Dave the Diver, ami meglepő módon a 10 éves PC-men is elfut, és egy izgalmas búvárkodós-management játék.

A legtöbb időt multiban a Vampire Survivors coop módjával töltöttük, a kedvenc battle royalom pedig a Headbangers: Rythm Royale lett, amit bárkinek ajánlok, aki a kontrollert meg tudja fogni, mert egy fantasztikusan vidám, kedves ritmusjáték.

Jövőre mindenképp szeretném megvenni a Phantom Liberty DLC-t, és az új játékverzióval is megnézni néhány karaktert, illetve végigjátszani a Batman: Arkham szériát. A tinikoromat meghatározó Far Cry és a Fable játékok hiányzó részeit is jó volna pótolni, valamint megnézni a Diablo IV-et. Érdekelnek még az NFS széria újabb játékai, és belenéznék a Jedi: Fallen Order-be, a Dead Space-be, és a Starfieldbe is.

Kívánságlistás még tavalyról a Hogwarts Legacy, az Alan Wake II és az Avatar játék, de ezekre tudok várni. Ha pedig bejön az élet, egy Switch-et veszek, és Nintendo játékokkal fogom tölteni az időt :)

Kapcsolódó játékok: Stray · Gotham Knights · Vampire Survivors · Dave the Diver · Dredge · Headbangers: Rythm Royale

Stray (2022) Gotham Knights (2022) Vampire Survivors (2021) Dave the Diver (2022) Dredge (2023) Headbangers: Rythm Royale (2023)

3 hozzászólás
Valentine_Wiggin 
Évértékelő

Nagyon nem teljesítettem jól gaming téren 2023-ban, bár igazából ez szerintem minden platformra igaz, filmekből vagy könyvekből sem álltam sajnos fényesebben – őrült év volt. Ennek ellenére azért voltak gyöngyszemek és élmények, amiket mindenképp szeretnék kiemelni.

A legjobb megkezdett és befejezett élményem a Gujian 3 volt. Méltatlanul alulértékelt RPG, ami simán hozza a Final Fantasy széria szintjét – imádtam a karaktereit, a történetét, a zenéjét, a grafikáját, lényegében minden ponton megnyert. Biztos, hogy újra is fogom játszani, de addig is mindenkinek ajánlgatom.

A Sims 4-re és a Sims Medievalra is sort kerítettem – az előbbit inkább modolgattam, és kikapcsolódásra használtam. Arra jó volt, de a Sims szériának esetemben továbbra is átka, hogy borzalmasan gyorsan megunom. Ehhez képest a Sims Medieval komplexebb, szórakoztatóbb játék volt, jellegzetesen Simses humorral, de közben tényleges feladatokkal és stratégiával. Nem játszottam ugyan végig, de nagyon élveztem, szerettem fejlesztgetni a karaktereket, tetszett, hogy ténylegesen épül belőle egy történet, így nagyon sajnálom, hogy teljesen elkaszálták.

Évek halogatása után rászántam magam, és belekezdtem a Genshin Impact-be. Egyelőre nagyon pozitív élmény, szép a világ, szerethetőek a karakterek, sokkal inkább egyéni élmény, mint általában az MMORPG-k, és egyelőre bőven játszhatónak érződik belefizetés nélkül is, amitől nagyon tartottam. Az egyetlen, ami nem teljesen nyert meg, az a grafika stílusa – amennyire komor fantasy néha, ez a könnyed, „cuki” animés grafika, minden vér nélkül kicsit elveszi az élét, amit én azért hiányolok – bár megértem, hogy sok témáját valószínűleg így lehetett átvinni Kínában.

Ezen kívül szakítottam egy kis időt Final Fantasy-ra, néhány Dragon Age Inquisition-ös délutánra, Mystre, és sikerült karácsonyra beszereznem a Mass Effect Legendary Editiont, és a régóta várt Firmamentet is, így legalább megvannak a következő időszak játékai. Bízom benne, hogy ennek az évnek a végére kicsit többel végzek is.

Kapcsolódó játékok: The Sims 4 · The Sims Medieval · Dragon Age: Inquisition · Final Fantasy VII Remake · Firmament · Genshin Impact · Mass Effect: Legendary Edition · Myst · GuJian 3

The Sims 4 (2014) The Sims Medieval (2011) Dragon Age: Inquisition (2014) Final Fantasy VII Remake (2020) Firmament (2023) Genshin Impact (2020) Mass Effect: Legendary Edition (2021) Myst (2020) GuJian 3 (2018)

Victorious 
Évértékelő

Szintén egy visszafogott évem volt volt igazából
Összesen 22 végigjátszásom volt, bár ebből kettőt még nem fejeztem be és 9 újrajátszás. Szóval új játék leginkább csak 13.(igazából 12, mert egyik dlc)
Az újrázások közül leginkább AC játékok voltak, de csak a Chronicles részekig jutottam, az Originsbe nem kezdtem bele. Plusz úgy döntöttem, hogy ideje lenne végre kivinni egy gyerekkori kedvencemet, a Stronghold Crusader-t, de egészen lassan haladok vele.
Az új, befejezettek közül igazából max egy top 3-as rangsort állítok:
1. Guardians of the Galaxy: The Telltale Series
2. Assassin's Creed: Revelations
3. Beholder
Olyan hű de nagy csalódásom nem volt.

Társasok közül 55-öt vittem fel.
Idén nagyon ment továbbra is a Mansions of Madness és a Dixit. Új volt a Scythe és a Cica, pizza, taco, gida, sajt, illetve az Aranyásók: A sötét barlang, bár mindegyik csak 1-2 kör erejéig

Továbbá 6 éves gremlines lettem és szereztem még 1 plecsnit

Tavalyi terveim közül sikeresen kijátszottam azt az 1 játékot amit terveztem :D A legfontosabb viszont, hogy az új gép vétele is sikerült, így reményeim szerint több olyan játékkal is játszhatok amit emiatt tologattam egy ideje.
Korábbiból kiindulva az idei tervek: befejezni a Cyberpunkot elsődlegesen :D Továbbiak pedig: Ac Valhalla, Far Cry 6, Watch Dogs Legion, A Plague Tale: Requiem ami mindenképp. Tartalék (mert időben nem tudom mennyire férek bele): Dying light 2, Lego Star Wars: The Skywalker Saga, Life is strange 2, Marvel's Guardians of the Galaxy, Hitman 3 (szóval nem kell tartanom tőle, hogy kifogynék xD)
Játékos terveim közül a dixit kiegészítők vétele sikerült, de sajnos a catan továbbra is a szekrényben porosodik, így az idei terveim közé is berakom :D

Kapcsolódó játékok: Assassin's Creed: Revelations · Mansions of Madness: Second Edition · Guardians of the Galaxy: The Telltale Series · Dixit Odyssey · Beholder

Assassin's Creed: Revelations (2011) Mansions of Madness: Second Edition (2016) Guardians of the Galaxy: The Telltale Series (2017) Dixit Odyssey (2011) Beholder (2016)

Hirdetés
Anonymusx 
Évértékelő

Ebben az évben 48 játék lett végigvéve,
a legnagyobb csalódás: A 2 Divinity rész volt, nem éreztem azt a mélységet, ami rpg-nél megvan, a csapattagok sincsenek annyira kidolgozva. A 2. résznél meg mindig pörögni kellett hogy épp merre nincsenek nálam erősebb ellenfelek. Nem mondom azt h rossz volt, mert 8 és 9 pontot adtam rá.

A kedvencek:
Dragon age 2 és 3,
Mafia 1. a 2. résznél sajnáltam h grafikailag nem csinálták meg az első rész szintjére. Amúgy 3. rész sem rossz, de nem fejeztem még be.
Enslaved: Odyssey to the West – a 2 karakter közti kapcsolat miatt.


Ennyi, idén inkább rövidebb játékokat tervezek, mivel rengeteg game összegyűlt, és nem mindegy hogy 1-et kijátszok 200 óra alatt kb, vagy ennyi idő alatt vagy 20-30-at.

Imma 
Évértékelő

Nem érzem, hogy hű de erős lett volna ez az év bármilyen szempontból, de lehet, hogy kell még egy kis idő, hogy leülepedjenek a dolgok… a fenti lista 5 eleméből 3 decemberi, 1 november végi, nagyon friss. Jók voltak, de még nem dobog be a szívem, ha meglátom őket így együtt.

… és még mindig várom a Rosewatert :D
(v. ö.: https://gremlin.hu/karcok/3572 és https://gremlin.hu/karcok/4318)

Kapcsolódó játékok: Roguebook · Against the Storm · Kinoko · Everdell – A legkisebb erdőlakók · Az erdő

Roguebook (2021) Against the Storm (2022) Kinoko (2022) Everdell – A legkisebb erdőlakók (2022) Az erdő (2023)

5 hozzászólás
Evione 
Évértékelő

Azt hiszem gaming szempontból megint jó évet sikerült zárnom. Összesen 62 játékhoz volt közöm, ami igen szép szám szerintem, még úgy is, hogy ebből 19-et félbehagytam.

Eszközök terén ismét bővülés történt, húsvét környékén hozzám került egy Xbox 360, ami ugyan nem volt betervezve, de alkalmi vétel volt, ugyanis előző gazdája kemény 30 000 Ft-ért vált meg tőle és adott mellé 28 játékot! Szóval ez olyan deal volt, amit nem hagyhattam ki. :)
Meg is kísértett a gondolat, hogy el kellene kezdenem régebbi konzolokat vásárolni, szép kis gyűjteményt lehetne összehozni viszonylag rövid idő alatt. Meglátjuk ebből mi lesz. :)
Másik nagyobb beruházásom egy Nintendo Switch OLED lett. Sokáig elvoltam a Lite-tal, de volt jó néhány játék Nintendon, amit szerettem volna nagyobb képernyőn játszani, úgyhogy májusban meg is leptem magam egy OLED modellel.

Játékbeszerzések: a Gremlin tanúsága szerint idén 79 játékot vásároltam, de ebből én levonnám a már említett Xbox-os vételt, így 51 a pontos szám. Ebben nincsenek benne a PlayStation Plus havi játékai (azokat idén is elfelejtettem ide felvezetni, bár azokat amúgyis csak egy listába rakom, nem jelölöm sajátként), illetve az egyéb év közben ingyenesen beszerezhető játékok. A különböző platformokra és konzolokra elég változatos arányban vásárolgattam, így Steamre, PlayStation 5-re, Nintendo Switchre és Xbox-ra.

Idén előfizettem Game Pass-ra, ami őszintén sokkal jobban megnyert magának mint a PlayStation féle konstrukció, így ott áprilisban vissza fogom mondani az éves előfizetésemet a Premiumra, az Essential marad, hacsak a Sony elő nem húz valamit a kalapból, amit az eddigiek alapján erősen kétlek.

Játékok:
Nyilván a Hogwarts Legacy az, amit elsőként kiemelnék. HP-rajongóként maga volt a megtestesült álom, elég sok órát is sikerült beleinvesztálni és még a platinatrófeát is megszereztem. :)
Szintén nagy kedvencem volt idén a két Star Wars Jedi játék, a Fallen Order és Survivor. Nagyon erős darab mindkettő.
Aztán ott van a Legend of Zelda: Breath of the Wild, amit idén végre sikerült végigjátszanom és nagyon szerettem (és most van folyamatban a kálváriám a Tears of the Kingdome-mal XD).
Illetve nem szabad említés nélkül hagynom a Dredge nevű kis indie gyöngyszemet sem, ami szerintem jóval nagyobb figyelmet kellene, hogy kapjon, mert nagyon kis ötletes és hangulatos játék.

Nyilván a fentieken kívül is volt szerencsém jó néhány remek játékhoz 2023-ban, de az igazán kiemelkedőek ezek voltak számomra.

Kapcsolódó játékok: The Legend of Zelda: Breath of the Wild · Star Wars Jedi: Fallen Order · Hogwarts Legacy · Star Wars Jedi: Survivor · Dredge

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017) Star Wars Jedi: Fallen Order (2019) Hogwarts Legacy (2023) Star Wars Jedi: Survivor (2023) Dredge (2023)

2 hozzászólás
lizardking 
Évértékelő

Pár játék lecsúszott tavaly is (majd ha a PlayStation küldi az évösszegző e-mailt, akkor kiderülnek a részletek), ide most csak 2023 első játszásainak top 10-es listáját írnám le. Íme:

10. Stray
Ezen a macskás játékon még én magam is meglepődtem, hogy felkerült a 10-es lista utolsó helyére, de tényleg egy különös hangulatú, egyedi alkotás, abszolút imádnivaló főhőssel.

9. Mass Effect 3
A Mass Effect 3 a széria betetőzése volt, sokakkal ellentétben nekem ez a rész tetszett a legjobban (igen, még a vége is bejött).

8. Little Hope
A The Dark Pictures Anthology ezen felvonása a Supermassive Games legjobb játéka az Until Dawn után/mellett, jó kis csavarral a sztoriban.

7. Doom – Eternal
Számomra ez a legzúzósabb, legagresszívabb játék evör. Period.

6. Life is Strange 2
Igen közel került hozzám ez a játék a vándorló, modern nomád hőseivel, akiknek eseménydús, szó szerinti és átvitt értelemben is nagy utat bejáró kalandjai a szabadságot jelképezik számomra.

5. The Medium
Kiváló előétel volt ez a remélhetőleg idén már tényleg érkező Silent Hill 2 Remake-hez, ami szellemiségében és sztorijában is megidézi a kultikus horrorszériát.

4. The Callisto Protocol
Vérbeli túlélőhorror, súlyos atmoszférával, mely több figyelmet és elismerést érdemelne.

3. Returnal
Ez az a játék, ami annyira mély benyomást tett rám, hogy ha nem lett volna olyan baromi nehéz, akkor instant kedvenccé vált volna, de még így is felküzdötte magát a dobogó harmadik helyére.

2. God of War – Ragnarök
Abszolút profi játékmenet, világalkotás, karakterrajzok – nem is igazán tudom megindokolni, hogy miért nem 10 csillag. Mindenesetre kedvenccé vált.

1. Resident Evil 4 (2023)
Életem egyik meghatározó játéka csúcsminőségű újrázást kapott, mely egyszerre repített a dicső múltba és éreztette a modernizáció előnyeit.

Hát, igen, többnyire már megint erőszakban és mélyreható sötétségben teltek videójátékos napjaim :D Néhány kivételtől eltekintve.

and_rea 
Évértékelő

2023 is eltelt.
Izgalmas játékokon vagyok túl, az én szubjektív 10-es listám így alakult:

10. Chicory: A Colorful Tale (2021)
9. Trine 4: The Nightmare Prince (2019)
8. Spyro Reignited Trilogy (2018)
7. Ōkami (2006)
6. Nier Replicant ver.1.22474487139… (2021)
5. Kena: Bridge of Spirits (2021)
4. Ghostrunner (2020)
3. Stray (2022)
2. Star Wars Jedi: Fallen Order (2019)
1. Disco Elysium (2019)

A legnagyobb meglepetésem a Disco Elysium volt. Hogy én mennyire utáltam az elején! És mennyire beszippantott utána!

Boldog, békés, játékokban (és könyvekben) gazdag új évet mindenkinek!

6 hozzászólás
zkispet_foxdante 
Évértékelő

A 2023-as év is véget ért. És az idei év sem marad játékok nélkül. :)
https://gremlin.hu/listak/2023-as-vegigjatszasok

Ugyan nem sikerült minden idénre tervezett végigjátszásom (mint a Cyberpunk 2077 és az Elden Ring), De ugyanakkor voltak más végigjátszások. Aminek örülök, hogy végre sikerült végigjátszanom a Death Stranding-et. Amit sajnálok, hogy félbehagytam a The Legend of Zelda Tears of the Kingdom-ot. De legalább lesz mit pótólmom 2024-ben. :)

Akkor nézzük a 2023-as első végigjátszásaim Top10-es listáját:
10. Cocoon
09. Lies of P
08. Final Fantasy (Pixel Remastered)
07. Final Fantasy II (Pixel Remastered)
06. Spider-Man 2
05. Wanted: Dead
04. Death Stranding
03. Super Mario Bros Wonder
02. Horizon II: Forbidden West – Burning Shores (DLC)
01. Metroid Prime Remastered

Csak megjegyzésként, hogyha sikerült volna végigjátszanom a Zelda-t, garantáltan övé lenne az első hely. Na majd jövőre. :) És ha már a jövő. 2024-re is vannak terveim. A már említett Zelda mellett várólistámon várnak a következő gémek: Alan Wake első és második része, Bayonetta 3 (amit szintén félbehagytam idén), további Final Fantasy epizódok és valószínűleg még hosszan sorolhatnám a listát. :) Na meg ott vannak a 2024-ben érkező játékok amiből már előrendeltem az új Prince of Persia-t, Tomb Raider I-II-III Remastered és a Princess Peach Showtime!-ot. :)

Kapcsolódó játékok: Death Stranding · Lies of P · Spider-Man 2 · The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom · Metroid Prime · Horizon II: Forbidden West – Burning Shores · Wanted: Dead · Final Fantasy · Final Fantasy II · Prince of Persia: The Lost Crown · Super Mario Bros Wonder · Princess Peach: Showtime! · Tomb Raider I-III Remastered · Cocoon

Death Stranding (2019) Lies of P (2023) Spider-Man 2 (2023) The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (2023) Metroid Prime (2002) Horizon II: Forbidden West – Burning Shores (2023) Wanted: Dead (2023) Final Fantasy (2021) Final Fantasy II (2021) Prince of Persia: The Lost Crown (2024) Super Mario Bros Wonder (2023) Princess Peach: Showtime! (2024) Tomb Raider I-III Remastered (2024) Cocoon (2023)

LoneWolf 
Évértékelő

Ugyan rengeteg játékot szereztem, illetve kaptam ajándékba, de kifejezetten új címek terén 2023 nem volt túl combos. PS5-öt azóta sem tudtam szerezni, illetve a PC-m már nehezen birkózik meg a mai darabokkal, így főleg az elmaradásaimat próbáltam pótolni, melyek során az alábbi darabokat sikerült befejezni:
Resident Evil (Remaster)
Resident Evil 4 (Classic)
Resident Evil 2 (Remake – Claire sztori)
Metal Gear Rising: Revengeance
Sherlock Holmes: The Devil's Daughter + Crimes and Punishments
Dragon Age: Inquisition (Ez lett az idei kedvenc, ha nem nézem az újrázásokat.)
Man of Medan

Néhány kisebb újrázás is akadt, remasterek / remake-ek képében:
Spider-Man: Remastered (Az eredetit PS4-en játszottam végig anno.)
Final Fantasy VII: Crisis Core – Reunion (Az eredetit PSP-n toltam végig régen.)

Az egyetlen igazán újnak (de még így is tavalyi) számító darab, amit sikerült kijátszani, az a sokak által lehúzott Gotham Knights volt, ami a hírével ellentétben meglepően szórakoztatóra sikeredett a valóban pocsék optimalizációja ellenére is.

A legtöbbet nyúzott multis címem idén a Marvel SNAP volt, amivel azóta már le is álltam.

Kapcsolódó játékok: Sherlock Holmes: The Devil's Daughter · Sherlock Holmes: Crimes and Punishments · Resident Evil 4 · Dragon Age: Inquisition · Metal Gear Rising: Revengeance · Resident Evil · Spider-Man · Resident Evil 2 · Man of Medan · Gotham Knights · Crisis Core: Final Fantasy VII – Reunion · Marvel SNAP

Sherlock Holmes: The Devil's Daughter (2016) Sherlock Holmes: Crimes and Punishments (2014) Resident Evil 4 (2005) Dragon Age: Inquisition (2014) Metal Gear Rising: Revengeance (2013) Resident Evil (2002) Spider-Man (2018) Resident Evil 2 (2019) Man of Medan (2019) Gotham Knights (2022) Crisis Core: Final Fantasy VII – Reunion (2022) Marvel SNAP (2022)