Scythe (2016)

társasjáték 14 23
Játékidő: 115 perc · Játékosok száma: 1–5

Az első világégés után járunk, ám a társas innentől egy alternatív valóságot mesél el nekünk. Ez az idő a mezőgazdaság, a háború, a fogaskerekek, az innováció, a szerelem és a bátorság korszaka. A játékosoknak különböző területek elfoglalásával és azoknak megtartásával kell előrébb jutniuk, hol… [tovább]

Képek 10

Hirdetés
Scythe (2016)

Tervező
Jamey Stegmaier

Kiadó
Stonemaier Games

Illusztrátor
Jakub Rozalski

Magyar kiadó
Delta Vision

Kedvencelte 12

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

Molymacska 
Scythe (2016)

Scythe (2016) társasjáték

Ezzel a játékkal csak azért játszottunk, mert megvettünk egy steames csomagot, amiben benne volt ez is. Én meg mondtam, jó, akkor nézzük meg, milyen egy másik Stonmaier játék, mint amit mi eddig játszottunk.
A játékkal kapcsolatban nagyon ambivalensek az érzéseim. Most nem is írnék magáról a játékról, mert igazából szerintem „csak” annyi, hogy van egy lapod, ahol használszegy felső képességet, majd ha lehetőséged van, egy alsó képességet, és arra törekedsz, hogy amikor kijátszod, mindkettőt tudd használni. Emellett hogy most építesz mecheket, meg épületeket, meg mi van a gyárral, kb csak egy pipát jelent a listádon, hogy ezt is megcsináltad.
Amire én nagyon neheztelek, hogy látványosan vannak erősebb frakciók, és gyengébbek. Alapvetően, hogyha olyan frakcióval kezdesz, akinek van olaja, akkor szinte biztos, hogy nyertél egy olyan ellen akinek nincs (nyilván erre is megvannak a technikák, én már viszonylag sikeresen tudom abszolválni, hogy olaj nélkül is el tudja indulni, de nem könnyű, és nehezebb gyorsabb és sikeresnek lenni). Az pedig szerintem teljesen egyértelmű, hogy az oroszokkal nyerni mondjuk tízből kilencszer elvárás, egyszer pedig szerencse, de vele veszteni mindenképpen problémás, egyszerűen azért, mert SOKKAL erősebbek, mint a többi frakció. Én az oroszokkal tanultam meg játszani, és fokozatosan tanultam meg a többi frakciót is, így azt hiszem, mondhatom, hogy már mindegyikkel legalább olyan szinten vagyok, hogy esélyem van egy fair playre, de az látható másokon, hogy gyengébb frakciókkal szinte esélyük sincs… hát egyáltalán jól elindulni.
Emellett nekem a játék érzetében nagyon stresszes, mert akkor ér véget a játék, ha hat csillagot teljesít valaki. Így gyorsnak kell lenni. Nem lehet lazsálni, egy rossz lépés, és lemaradsz a többiektől. Emiatt pedig főleg az elején nem mindegy, hogyan indulsz és mennyit tudsz fejleszteni. (teljesen zárójeles megjegyzés, hogy online játszva pont emiatt nem két óra, hanem simán megvan egy alatt is)
Eddig csak szidtam a játékot, pedig jó játszani, mert elég agyas. Lehet, hogy csak pipálgatom a listámat, hogy ez is megvan az is megvan, de érdekes, hogy ezt hogyan lehet tényleg hatékonyan csinálni. Hogy különböző helyzetekből hogyan lehet előnyt faragni ez nekem nagyon tetszik, illetve az is, hogy mindent gyorsan kell csinálni: gyorsan termelni, gyorsan eljutni a gyárhoz, gyorsan, gyorsan, és a végén olyan jó érzés, hogy hjah, hát felépítettem, megcsináltam, tökéletes, és jó ránézni. (ehhez az is hozzátartozik, hogy már ötből négyszer tuti nyerek az ellenfeleim ellen, így nyilván azért is tetszik, mert jó vagyok benne).
Számomra ez a játék jó, igazából szeretem is játszani, de semmi extra. Szerintem ennek a játéknak nem véletlenül vannak kiegészítői és kampányai, mert a világ bővíthető (és rakható bele történet is, bár számomra az alapjáték teljesen absztrakt). Sőt, igazából ha elektronikusan lenne meg, szerintem rohannék a deltához megvenni a kiegeket is. Így viszont én beérem ennyivel. Hát van ilyen.

Dubovszki_Martin 
Scythe (2016)

Scythe (2016) társasjáték

Egy 4X eurogame, látványos figurákkal, skálázható szóló móddal, szolid kétórás játékidővel és minőségi komponensekkel? Engem meggyőzött.

ncsn87 
Scythe (2016)

Scythe (2016) társasjáték

Egy euro amerinek álcázva. Még csak kétszer játszottam vele, de határozottan pozitív csalódás volt. Tetszik ez a steam punk feeling, grafika. Nem egy rövid játék, de szívesen játszom vele.

Rendbonto 
Scythe (2016)

Scythe (2016) társasjáték

Nagyon szépen kivitelezett, hangulatos játék, ami a szabályában is rendesen össze van rakva. Lekötött minket, unatkozni nem unatkoztam közben, a „találkozások” különösen tetszettek. Mindenképpen 3-4 játékossal érdemes kipróbálni, úgy már van benne kihívás. viszont az árát kicsit drágállom.

Diosz 
Scythe (2016)

Scythe (2016) társasjáték

Nem először játszottunk vele, nagyon szeretjük. Három játékos esetén a piros karakter túl nagy előnyt jelent, megbeszéltük hogy legközelebb ha hárman játszunk, akkor nem tesszük be. A kiegészítő karakterek is érdekesek. Nekem olykor nehéz átlátni, mit is kéne lépni, de ettől függetlenül nagyon szeretem.


Folytatása

Scythe – Hódítók a messzeségből (2016) társasjáték

Összehasonlítás

Scythe


Népszerű idézetek

Zsugabubus 

A Scythe egy társasjáték, mely egy 1920-as évekbeli alternatív világban játszódik. Ez a gazdálkodás és háború, a megtört szívek és rozsdás fogaskerekek, az innováció és hősiesség kora.

HÁTTÉRTÖRTÉNET
Az I. Világháború sötét fellegei még mindig árnyékot vetnek az 1920-as évek hóval borított Európájára. A kapitalista városállam, melyet egyszerűen csak úgy neveznek, hogy „A Gyár", és amely üzemanyaggal látta el a robosztus harci mecheket, bezárta kapuit, és ez felkeltette számos közeli ország figyelmét.

A kicsiny, ám módfelett áhított földdarabra öt frakció vetette ki hálóját. Vajon kié lesz a dicsőség, a vagyon, és vajon melyik lesz Kelet-Európa vezető birodalma?

Scythe (2016) társasjáték


Hasonló játékok címkék alapján