Agricola (2016)

társasjáték 12 18
Agricola (Revised Edition)
Játékidő: 90 perc · Játékosok száma: 1–4

Talpra állni a pestisjárványt követően?
Hát bizony nem lehetett egyszerű. Uwe Rosenberg méltán híres játékában kipróbálhatod, Te hogyan boldogultál volna a 17.században, mint földműves! A XVII. század Európájában kell családod útját egyengetve gazdálkodni, növényeket termeszteni és… [tovább]

Videók

magyar
magyar
Hirdetés
Agricola (2016)

Tervező
Uwe Rosenberg

Illusztrátor
Klemens Franz

Magyar kiadó
ComPaYa

Kedvencelte 6

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Morn 
Agricola (2016)

Agricola (2016) társasjáték

Nem egy túlkomplikált játék, pedig az elején tartottunk tőle, hogy nehéz lesz megérteni és órákig fogjuk pakolgatni a bábukat. Szerencsére nem így történt, bár lehet azért is, mert későn álltunk neki szaporodni. :D
Hamar átlátja az ember és onnantól kezdve már rajta áll a stratégia, mit hogyan kombóz, mit vesz előre a fontossági sorrendben és nem feledkezik meg a kártyáiról. Nekem a mesterségek voltak jók, egymásra épülőek a kezemben, így párom csúnyán kikapott tőlem. Pedig azt hittem, veszíteni fogok, annyira arra mentem az elején, hogy legyen már birkám, mert olyan cuki! :D (Persze az összes állatból szereztem, gyorsan legyártottam az összes kerítést, mert nekem kell minden! – Állatfigurás játékok átka nálam, hogy előjön a kislány énem, aki minden állatot maga köré akar gyűjteni, hajj, de pályát tévesztettem. :D)
Ketten is jópofa volt, pedig interakció nem volt köztünk. Temérdek akció választási lehetőség, főleg a vége felé, volt olyan kártya, amit szerintem észre sem vettem, de nem is volt rá szükségem. A koldulás token viszont szemétség, hogy nem lehet tőle szabadulni. :( Főleg, hogy egy idő után az ember kénytelen megsütni az állatait, ha tudja… :(
Jó volt vele játszani, biztosan előkerül még.

fanna75 
Agricola (2016)

Agricola (2016) társasjáték

Nagyon szeretem!
Sokat kell gondolkodni 1-1 lépésen, általában a pörgősebb játékokat kedvelem, de ez igazán megfogott.
Rengeteg lehetősége van az embernek egy játék során, de kevés lépése, mindig sakkozni kell mi a fontosabb, hogy lehetne legalább 0-ra kihozni a mérleget. A kártyák kihasználását még nem sikerült elsajátítanom, de volt, hogy 1-1 már jól jött. Minden kör más, mindig taktikát kell módosítani, és akár ketten is lehet úgy játszani, hogy bezavartok egymásnak. Nehéz ráunni.
Nagyon imádom a fa figurákat, imádom hallgatni, ahogy csörögnek a tasakokban (amik a játékkal jöttek). Egyetlen hátránya, hogy sok hely kell a tábláknak és sok idő kipakolgatni a bábukat mindegyik kör elején.

Laszlo_Molnar 
Agricola (2016)

Agricola (2016) társasjáték

Bár korántsem az első munkáslehelyezős játék (ez a titulus még Richard Breese Aladdin/Key-darabjához kapcsolódik), és még csak nem is az első igazán nagysikerű munkáslehelyezős (az talán a Caylus lenne), az Agricola mégis a mechanizmus nagy öregje (oké, ha ember lenne, még mindig csak középiskolába járna). Ennek oka pedig főként az, hogy az eurók között talán addig nem látott szinten tudott építeni a tematikájára, miközben stratégiailag is rendkívüli változatosságot kínáló, csodálatos darab.
Persze, nem kezdőknek való, de ma már nem is tartozik a legbonyolultabbak közé – mindenesetre a játék során gazdálkodunk, kertünkben gabonát, zöldségeket termesztünk, kerítést építünk, hogy elkerített területen különböző állatokat tenyészthessünk, a családunk bővül, ennek megfelelően épületünket is bővítjük és fejlesztjük (faházból agyagházzá, majd kőházzá), az ételek feldolgozására kemencét készítünk, változatos fejlesztéseket hajtunk végre és mesterségeket tanulunk ki. A variációk és stratégiai lehetőségek száma közel végtelen, a téma pedig, bár a régmúltba visz minket, lehet, hogy évtizedeken belül újra egyre aktuálisabb lesz.
Ja, amit sokan túl stresszesnek élnek meg – ha időnként nem tudjuk megetetni a családot, koldusbotra jutunk, ami a játékban jó pár mínuszpontot jelent. Igen, az etetési kényszer nélkül sokkal könnyebb lenne mindent fejleszteni. De hát nem ilyen az élet?

A 2016-os kiadás szebb játékelemeket kínál, mint az eredeti, és kevesebb kártyát – azok viszont közel egy évtized visszajelzései alapján lettek még inkább kiegyensúlyozva a korábbiaknál. A variációk száma bár lecsökkent így, mégis bőven benne lehet száz játszma ebben a dobozban is.

Morpheus 
Agricola (2016)

Agricola (2016) társasjáték

Első játék után egész jó a véleményem. Aztán már túl vagyok néhányon, és a véleményem nem változott.

karacsonyfa 
Agricola (2016)

Agricola (2016) társasjáték

Első „euro” játékaim egyike, igazi workerplacement klasszikus!

Arcturus 
Agricola (2016)

Agricola (2016) társasjáték

A Szellemlovastól kaptam egy névnapi lehetőséget: két játékot ingyen kipróbálhatok. Az első játék ez lett. Nem rossz, csak túlságosan kötött. Oké, értem én, hogy a parasztember helyzete is eléggé kötött volt, és nem lehet bármilyen sorrendben csinálni a dolgokat, de akkor is. Ami a Stardew Valley esetében gépen múködik (főleg a többi lehetőség miatt), az itt kevésbé fogott meg minket. Nem rossz, de nem is észbontóan szuper, nem döntöttünk a megtartása mellett, szóval a héten viszem vissza, hogy kihozhassak még egyet kipróbálni :)

Ja, a szabálykönyve förtelmes.


Ha tetszett, játssz ezzel is


1

Caverna (2014) társasjáték

1 szavazat · Összehasonlítás

Hasonló játékok címkék alapján