Csibike  


Összes kitüntetés 21

Kedvenc videójátékok 3

Don't Starve Together (2016) Fable III (2010) Ori and the Blind Forest (2015)

Kedvenc társasjátékok 3

Szellemek szigete (2017) Kartográfusok (2019) A Föld (2023)

Mostanában ezzel játszom

Csibike 
Stray (2022)

Stray (2022) videójáték

2022. július 20., 21:49

Utolsó karc

Csibike 
Szóló játékosok

Ma szerettem volna még egy esélyt adni A világ csodáinak, és kipróbálni, hogy vajon mennyire validak az érzéseim a csodákat illetően. Hátha csak én éreztem rosszul, hátha az ellenfeleim voltak túl erősek, hátha bármi más. A lényeg, hogy mindenképpen akartam még neki adni esélyt, és úgy gondoltam, hogy a legjobb módszer erre az, ha szólóban játszom, mivel így nincs egyéb zavaró tényező, és az ellenfelem erőssége sem változtathatja meg a dolgokat. Az egyik játékomban próbáltam a csodákra összpontosítani. Nem erősen, mert összesen 6 csodát sikerült megépítenem, és ebből egyedül egy került 3 pénzbe, a többi 1 vagy 2 pénzbe. Szóval nem 100%-ban a csodákra mentem, de azért próbáltam inkább azokra helyezni a hangsúlyt, így végül 10-ből 6 körben építettem csodát (és még két csodát tudtam volna felépíteni, amit az automa végül elvett előttem). Persze ettől még próbáltam a többi győzelmi feltéteelre is odafigyelni, de a csodák voltak a középpontban Az eredményem így 28 pont lett.
És közvetlenül ezt követően játszottam még egy játékot, amiben pedig teljes mértékben háttérbe helyeztem a csodákat, és inkább a többi győzelmi pontra helyeztem a hangsúlyt. Így is 10 kört játszottam (bár be tudtam volna fejezni egy körrel korábban, de nem akartam), és végül egy csodát építettem, ami pont beleillett a térképembe, valamint csak egy aranyamba került. Még egy csodát még fel tudtam volna építeni egy másik körben szintén 1 aranyért, de az automa elvitte előlem. Így végül 40 pont lett az eredményem. És mindemellett sokkal „szabadabb” játékot is kaptam, míg az első játékalkalommal bosszantott, ha felépítettem épületeket egy adott csodához, erre végül elvitték előlem a csodát. Itt igazából a játék első kétharmadában majdhogynem lényegtelen volt, hogy az ellenfelem mit lép, ha elvitte a számomra hasznos épületformát, akkor utakkal és tornyokkal próbáltam bekötni az erőforrásokat, vagy körbevenni a korábbi épületeimet. Egyedül az utolsó 2-3 körben kellett valamelyest jobban odafigyelnem, hogy nagyjából ki tudjam egyenlíteni az erőforrásaimat, ne legyenek nagy eltérések.

Az utóbbi játékomról képet is csináltam, sajnos a csodásnál ez elmaradt. Az összehasonlítás kedvéért itt van egy táblázat, hogy melyik játékban miből mennyi pontom gyűlt össze:
Populáció: 0 pont 2 pont
Legkisebb erőforrás: 7 pont 11 pont
Csodák: 7 pont 1 pont
Természeti erőforrások: 7 pont 10 pont
Épületek beépítése: 7 pont 16 pont
Összesen: 28 pont 40 pont
Nem mondom, hogy nem lehetne több pontot elérni csodákból, vagy azt, hogy a szerencse és egyéb külső tényezők egyáltalán nem befolyásolják a pontokat. Az viszont biztos, hogy én mindkét játékalkalommal beleadtam minden tőlem telhetőt, csupán a hangsúly tolódott el másfelé. És az is természetes, hogy ez nem reprezentatív, lehet más ember mást tapasztal. Viszont akárhogy is, szerintem ez a 12 pont különbség azért beszédes. És ha valaki tényleg rámegy a játéknak arra a mechanikájára is, hogy mondjuk a körének viszonylag a kezdetén vegye a csodákat, akkor még látványosabb lett volna a különbség, én ezt direkt próbáltam elkerülni a játékalkalmaim során. Mindenki vonja le maga a következtetést. Ha el tudjátok engedni, hogy marketing, a játék kinézete, az alkatrészkészlete, az ára, a mechanika a csodákat hangsúlyozza, míg a játékmenet mást sugall, akkor egy működő poliominós játékot kaphattok. Én viszont nem tudom ezt elengedni, mert habár szerencsére végül nem ezt a játékot választottam Essenből, de pont a csodák miatt került be a top 5-be, így most kicsit átverve érzem magam.

3 hozzászólás