Gamer blogolók zóna

Valentine_Wiggin 
Gamer blogolók

Eredetileg sok független bejegyzésből indult ki ez: szerettem volna alkotni egy bejegyzést Near-ről, ha már ennyit Death Note-oztam a blogon, volt az a reményem, amit végül idő hiányában nem tudtam megvalósítani, hogy havi egy Dűnés bejegyzést is hozok, és akkor már akartam írni II. Letóról, valamikor elkapott az érzés, hogy a Gyűrűk Uráról, és Frodóról is beszélni akarok… és ahogy elég kis cikk kezdemény gyűlt össze, tudatosult bennem, hogy igazából összegyűlt a számítógépemen tíz olyan figuráról alkotott véleményem, akik nem kimondottan kedveltek a fandomjuk körében, nekem viszont akár a kedvenceim közé is felküzdötték magukat. Elkezdtem töprengeni azon, hogy miért lehet ez, mit látok bennük én, mit lát vagy nem lát bennük a fandom nagy része, és ebből lett egy viszonylag hosszú, mérsékelten spoileres Top 10 bejegyzés. A sorrend elég szubjektív és bizonytalan, lényegében az alapján állítottam fel, hogy mennyire szeretem én a figurát, mennyire nehéz róla fanartot, fanficet találni a saját univerzumában népszerű figurákhoz képest, mennyire találok negatív véleményeket vele kapcsolatban fórumokon, rajongói közösségekben: de nyilván ezzel együtt sem lehet igazán objektíven listázni.

Minenesetre remélem, élvezni fogjátok a bejegyzést, jó olvasást kívánok hozzá :)
https://todaywiggin.blogspot.com/2021/11/tiz-karakter-a…

Kapcsolódó játékok: Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords · Dragon Age: Inquisition – Jaws of Hakkon

Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (2004) Dragon Age: Inquisition – Jaws of Hakkon (2015)

Valentine_Wiggin 
Gamer blogolók

Csak sor került erre is: bár már a megtekintése utáni éjszaka nekiálltam írni, csak most jutottam el oda, hogy rendesen be is fejezzem a 2021-es Dűne kritikámat. Nem tagadom, hogy elfogult vagyok, mert tényleg nagyon régóta, nagyon vártam ezt a filmet, a regény nagy rajongójaként határozott elvárásokkal, de hatalmas élményt jelentett számomra.
A kritika erősen spoileres, és elég sok ponton említi a korábbi adaptációkat is (A David Lynch féle 1984-eset, a 2000-es és 2003-as minisorozatot, valamint néha, futólag az 1992-es videójátékot), de azok ismerete egyáltalán nem szükséges az olvasásához.

…avagy beszélgessünk az adaptációkról!
https://todaywiggin.blogspot.com/2021/10/dune-2021-krit…

Valentine_Wiggin 
Gamer blogolók

Az október 3-ai tizenötödik születésnapot ugyan lekéstem, de azért sikerült elhoznom ezt az évek óta tervezgetett bejegyzést – tíz Death Note feldolgozás/spin-off/folytatás került most terítékre a blogomon (kivételt a Live Action duológia, és a 2017-es netflixes széria képez, amelyekről már korábban írtam). A bejegyzés most elsősorban kritika, ajánló, nem elemzés, sorra veszem, milyen élményt jelentettek a feldolgozások, milyen extra gondolatokkal egészítették ki a történetet, és a végén azért felteszem a kérdést – akármilyen kiváló és izgalmas is ez az univerzum, a karakterei, a morális dilemmái, vajon tényleg a végletekig húzható?

…avagy sosem elég a Death Note-ból?
https://todaywiggin.blogspot.com/2021/10/death-note-hal…

Valentine_Wiggin 
Gamer blogolók

Mire lehetünk képesek egyetlen kívánságért? Mit dobnál oda, mit adnál fel, csak hogy korlátok nélkül teljesüljön a legmélyebb vágyad? Mit tehet az emberrel a társadalom, hogy őrölhet fel valakit a hatalomvágy, a politikai játszmák, vagy a vallás? Léteznek-e valódi hősök, akik képesek megőrizni a tisztaságukat és a morális elveiket a kegyetlenségben, vagy egy ilyen sötét világ szükségszerűen felőröli őket?
Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a mai elemzésem témája, a Fate/Zero sorozat. Amennyire tartottam az univerzumtól, annyira pozitív élmény volt ez a belépő – nem ígérem, hogy mélyebbre is fogok ásni (bár eddig lekopogom, az Apocrypha is egyre jobban meggyőz), de ezt a szériát bátran merem ajánlani, mert komoly kérdéseken lehet gondolkodni általa. Vagyis ha szeretnétek kicsit beszélgetni a vágyakról, a megbánásról, és arról hogy miért legyünk (vagy épp ne legyünk) igazi angol gentleman-ek, akkor tartsatok velem :)
https://todaywiggin.blogspot.com/2021/09/avagy-beszelge…

Ik4r0s 
Gamer blogolók

Hosszú évek után úgy tűnik megérkezhet a Left 4 Dead széria méltó örököse nem mástól, mint az első játék fejlesztőitől. A Turtle Rock Studios-t az újraalapulásuk óta talán az Evolve-ról ismerhetik legtöbben, de mielőtt az eredeti stúdiót megvette a Valve, ők készítették a Left 4 Dead első részét. Ugyan még csak egy rövid zárt és nyílt béta teszteléshez volt szerencsénk, elég sok következtetést levonhatunk az októberben megjelenő játékról, de azért készüljünk kisebb-nagyobb változásokra.

Először fussuk gyorsan végig milyen játékról van szó, ha a Left 4 Dead szériára, vagy az alanyunkra, a Back 4 Blood-ra gondolunk. A koncepció amilyen egyszerű, olyan szórakoztató. Egy (alapból) négy fős csapattal kell egy pálya elejéről a végére eljutnunk, miközben zombik százai próbálják lerágni a bőrt az arcunkról. Ezt a játékmenetet megspékeli egy halom különböző fegyver és eszköz, pálya közbeni feladatok amik ránk hívják a zombi hordát és speciális zombik, amik az egyedi képességeikkel teszik tönkre a szép kirándulásunkat.

A bétáról szóló teljes kritikát itt találjátok: https://www.kritizator.hu/back-4-blood-beta-kritika/

Valentine_Wiggin 
Gamer blogolók

Ezt a bejegyzést szerintem jó egy éve tervezem, talán már több is: ekkor önkéntes munka kapcsán lehetőségem adódott, hogy a Naruto nagyelemzésemet előadásos formában bemutassam középiskolás fiataloknak, és beszélgessek velük kicsit az archetípusokról és a szimbólumrendszerekről. Szinte azonnal felmerült bennem, hogy kéne ennek egy videóváltozata, ami kiegészíti, de nem fedi le teljesen az írott Naruto nagyelemzést, de ami által én is elkezdhetek kicsit ismerkedni a vlogbejegyzéssel mint koncepcióval, másrészt pedig időkorlát nélkül, a teljes előadást felvehetem. Ebből született egy kicsit dinamikusabb, lazább munka, amit roppant kreatívan „Naruto nagyelemzés – Az Előadás” címen emlegetek.
A videóról még írok egy kicsit a hozzá tartozó rövid bejegyzésben, ahol megosztom hozzá a linket is – többek között itt beszélek a spoilerek mértékéről, és kicsit a technikai korlátokról, szóval érdemes vetni rá egy pillantást, mielőtt belevágtok. Ha viszont velem tartotok erre az előadásra, akkor ezúttal is örömmel fogadom a véleményeteket :)
https://todaywiggin.blogspot.com/2021/08/naruto-nagyele…

Valentine_Wiggin 
Gamer blogolók

Erre a bejegyzésre már jó régen kaptam az inspirációt: ha jól emlékszem, @Adastra-val beszélgettünk itt, a gremlinen, és ő mutatott meg egy, a Resident Evil játék karakterdizájnjaival foglalkozó elemzést… azonnal éreztem, hogy nekem is kell egy hasonló, és első lendülettel egyértelmű volt, hogy melyik játék lesz a jelölt. Akkor viszont még nagyon közel volt az első FFXV elemzésem, ezért úgy gondoltam, hagyom kicsit érni a témát. De mivel „A jövő hajnala” fordítással már megint nagyon bevonzott a világ, úgy döntöttem, a szokásos, „üsse kavics” módon nekilátok ennek is. Vagyis ezúttal egy specifikusabb elemzést hoztam, aminek során kifejezetten a játék, illetve a hozzá kapcsolódó film és anime karakterdizájnjait veszem górcső alá, szimbolika szempontjából. Ha érdekel, milyen szerepet tölthetnek be a színek, apróbb szimbólumok, miért fontos, hogy egyes ékszereket hol és hogyan hord egy karakter, tarts velem :)
https://todaywiggin.blogspot.com/2021/08/final-fantasy-…

Kapcsolódó játékok: Final Fantasy XV

Final Fantasy XV (2016)

Ik4r0s 
Gamer blogolók

A toplistának, mint mindig, most is van szabálya, hiszen különben regényt is írhattam volna. Az egyetlen szabály amit meghatároztam, rém egyszerű volt: Csak olyan állatok kerültek fel a listára, akik az eredeti főszereplő társai, kedvencei kalandjai során és nem olyanok, akik maguk a történet főszereplői (ez egy másik lista lehet majd egyszer). Na, akkor csapjunk is bele. A lista jellegéből adódóan spoilerek előfordulhatnak a cikk közben. Ezt az adott bekezdésnél külön jelezve is lesz, így ha még nem játszottátok a játékot, akár át is ugorhatjátok.

A teljes cikket itt találjátok: https://www.kritizator.hu/a-10-legemlekezetesebb-videoj…

Valentine_Wiggin 
Gamer blogolók

Mik azok a tünetek, amikről felismerheted a major depressziót? Hogy azonosítasz egy szuicid krízisbe került embert, mi az a cry for help, egyáltalán milyen lépéseken át juthat el egy ember addig a kétségbeesésig, ami az öngyilkosságig sodorja? Tudja ezt reálisan, de biztonságosan bemutatni egy anime, fantasy eszközökkel? Akisét ismét meghívtam, hogy ezúttal egy rendkívül súlyos témát tárgyaljunk ki – a K-project egyik fontos szereplőjének, Suoh Mikotónak útján át keressük a válaszokat a fenti kérdésekre.
Trigger warning, tényleg eléggé lehúzza az embert a téma, én két hete próbálom átírni, és rendesen összeszedni hozzá a képeket, és csak most jutottam el oda, hogy sikerült is: szóval ha valaki nagyon nem bírja, akkor óvatosan.

https://todaywiggin.blogspot.com/2021/08/k-project-pszi…

Valentine_Wiggin 
Gamer blogolók

Régen hoztam Naruto nagyelemzést, így éppen ideje volt megint megjelenni egy részletével: A 2/3. részben a virágok szimbolikája került terítékre, hogy hogy jelennek meg a kapcsolatokban, a karakterek személyiségében. Szóval ha érdekel, Kakashi miért részesíthette előnyben a liliomot a sírkövekre, hogy Sakura miért pont nárciszt vitt Sasuke ágya mellé, vagy éppen a tízfarkún miért nyílnak rafléziák, akkor várlak szeretettel :)
https://todaywiggin.blogspot.com/2021/08/naruto-nagyele…