Zöldellő mezők (2021)

társasjáték 10 7
Meadow
Játékidő: 90 perc · Játékosok száma: 1–4

Szerettek kirándulni, gyönyörködni a tájban, megfigyelni a lombok között repkedő madarakat, a hegynyi kavicsokat megmászó bogarakat? Keljetek hát velünk útra, mert a Meadow-ban – magyar címén a Zöldellő mezőben – pontosan ez lesz a feladatotok!

Ebben az izgalmas, családi játékban két… [tovább]

Videók

angol
angol

Képek 5

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Csibike 
Zöldellő mezők (2021)

Zöldellő mezők (2021) társasjáték

Muszáj összevetnem ezt a játékot az Ébredő Erdővel, mert én nagyon-nagyon érzem a hasonlóságot. Aki nem érzi, az ugorjon a második bejegyzésre :D De egyrészt a téma és a kinézet nagyon hasonló, a megjelenés is nagyjából egyidőben történt, a komplexitása is nagyjából ugyanaz, és én a játékidőben sem látok nagy eltérést. Ennek függvényében őszintén szólva számomra a mérleg jelentősen a Zöldellő mezők irányába billent. Szerintem okosabb, tervezhetőbb játék, és számomra a grafika is szebb a vízfestményes képekkel. Véleményem szerint a flowja is jobb, gyorsabbnak érzem a köröket, bár adminisztráció azért nem kevés van benne, ez negatívum. De összességében ez a tablóépítéses kombinációs mechanika szerintem egyszerűen jobb, az Ébredő Erdő nekem nagyon balanszolatlanra sikeredett. De persze játékosszámtól is függ, a Zöldellő Mezők szerintem kis játékosszámmal jobb, nagynál erősen felemeli a szerencsefaktort, ha mások elviszik előled a kártyákat. Én ezt 1-2 fővel javaslom, míg az Ébredő Erdő egyedül szerintem szörnyű (nagyjából meg van kötve a kezed, hogy végig tüzeket olts, nem túl változatos, + a magyar játékszabályban meg se találtam a solo variánst, nem tudom ez miért van), két főnél sem az igazi, és túlzottan balanszolatlan is, ott inkább 3 fővel működik a játék. Szóval ha valaki 1-2 fős játékot keres, akkor határozottan a Zöldellő Mezők a nyerő, ha általában hármasban játszotok, akkor talán az Ébredő Erdő jobban működhet (bár én nagyon nem szeretem azt a játékot).
Okés, a sok összehasonlítás után most magáról a játékról. Tipikus tablóépítés, nem ad túl nagy és különleges élményt, de egyébként jól működik. A Föld számomra sokkal élvezetesebb tablóépítés szempontjából, de az összetettségében is más, és nekem ezért is tetszik jobban, aki könnyedebbre vágyik, annak nyilván ez sokkal inkább való. Egyébként élvezetes a játékmenet, rengeteg a kártya, sok a lehetőség benne, sokszor kifejezetten nehéz döntést hozni, hogy mi a legjobb kombó. Sok múlik az első négy lapodon, ha azokat nem, vagy csak nehezen tudod kijátszani, azzal jelentősen hátráltatod magad.
A témát alapvetően már kezdem kicsit unni (az elmúlt 2 évben minden második kiadott játék természettel/állatokkal kapcsolatos), de a gyönyörű vízfestmények miatt ide passzolt. Szerintem a tematika is erősebb benne, mint mondjuk a Canvasban, ott néha iszonyat nem sikerültek a festmények (mivel az ikonokat kellett figyelni), míg itt minden kártya gyönyörű, szóval nem kell megalkudni a szépségben sem :)
Összességében nem különleges, de igazából jól működik, szerethető, a sok lehetőség miatt kis létszámmal az sem kifejezetten zavaró, ha elvesznek előled valamit. Érdemes kipróbálni, otthonra nem hiszem, hogy szeretném, szerintem nálunk a könnyedebb játékok esetén egy Cascadia többet előkerülne, míg tablóépítés mechanika esetén A Földdel játszanánk inkább.

Vanessa_Ternyik 
Zöldellő mezők (2021)

Zöldellő mezők (2021) társasjáték

Végre kipróbálhattam mivel barátnőm előbb beszerezte mint én. És már most mondhatom a kívánságlistámon felcsúszott a második helyre az Azul után. Igen nem bonyolult játék, ikonokkal vásárolunk lapkákat és próbálunk azokkal újakat szerezni és szépen gyűjtögetni a pontokat.
Na de a lényeg engem meg lehet venni a gyönyörű grafikával. És itt huuuu milyen lapokat kapok te jó éééég én őszinte leszek úgy próbáltam vásárolni, hogy igyekeztem a szememnek kedveseket venni. A hősök útja is a lapokkal vett meg anno. Bármilyen játék lehetne ez ezekért a lapokért hajlandó vagyok/leszek fizetni. Úgyhogy idén megpróbálom beszerezni és solozni mivel ezt is lehet :)

ncsn87 
Zöldellő mezők (2021)

Zöldellő mezők (2021) társasjáték

Az alaptematika, hogy túrázunk, tájakat járunk be és közben megfigyelünk állatokat, növényeket, pihenünk a tábortűznél. Minden eleme az itt felsoroltaknak megjelenik csodaszép grafikával. Az anyagminőségre sincs panasz, van rendes insert, amiben tényleg mindennek megvan a helye, még a kártyák védőzve is beférnek. Szóval tényleg mindenre figyeltek.
De az előbb felsoroltak egy idő után absztraktasodnak és inkább az ikonokat figyeli az ember. Ikonok láncolatán keresztül játszunk le lapokat magunk elé, tehát tablóépítés történik, ami az egyik kedvenc mechanizmusom. Csak amit lejátszunk, azzal letakarjuk az alatta levő ikonokat. Szóval okosan kell tervezni, ami nem mindig könnyű, mert igen, van benne szerencse. Viszont a lapkáinkkal nem csak kártyákat tudunk elvenni, hanem különleges akciókat is tudunk csinálni, így kicsit vissza tudjuk billenteni az egyensúlyt. Meg van egy összefoglaló a szabály hátulján az ikonokról, hogy melyik pakliban mennyi található belőlük, ez is segíti a tervezést.
Interakció van, de szerintem nem annyira vészes. Igen, lesz olyan, hogy sajnálni fogod, hogy valamit elvisznek előled, de én egyik alkalommal sem éreztem tragédiának, léptem akkor valami mást. Érdemes nem egy lapra koncentrálni, hanem több opciót nézni.
Van benne 5 boríték kártyákkal, amit a játék bizonyos dolgok után javasol kinyitni, pl. karácsonykor vagy ha meglátogattunk egy nemzeti parkot. Plusz amit nagyon értékeltem, hogy van benne egy plusz füzet, kártyaindex. Ebben a kártyákon levő állatokról, növényekről, helyekről tájakról mesélnek.
A solo mód is hasonló a kétszemélyeshez, nekem az is nagyon tetszett. Gyakran fogok vele egyedül is játszani. Nagyobb játékosszámmal még nem próbáltam, de biztos szűkösebb.
Mindent egybevetve nekem tetszett, agyaltam benne rendesen. Családi középkategóriába sorolnám, nem mondanám könnyednek.

Morpheus 
Zöldellő mezők (2021)

Zöldellő mezők (2021) társasjáték

Ez az a típusú játék, amit nem szeretek. Ha elviszik előled az adott köves tereptípust, akkor esélyed sincs házat építeni, ha nem építhetsz házat, akkor a játék második felében csak a kínlódás megy, hiába ment jól a játék az első felében. Maga a tematika nagyon jó lenne, csak nem lett eléggé átgondolva. Ez alapvetően egy táplálékláncot építő játék lenne. Már elnézést, de hogy jön ebbe a ház építése? Ha az is élőhely, mint a mocsár, erdő, sivatag, mező, köves terület, akkor miért nem azok között van? Vagy ha nem oda tették be, akkor miért csak köves terep segítségével lehet házat építeni? Faház, vályogház nincs?


Hasonló játékok címkék alapján