Drakula dühe (2005) társasjáték 10 8

Fury of Dracula
Játékidő: 180 perc · Játékosok száma: 2–5

Idézet a játékszabályból:

1898-at írunk. Nyolc évvel ezelőtt a végtelenül gonosz Drakula gróf Londonba utazott, hogy létrehozza az
élőholtak birodalmát. Egy maroknyi istenfélő léleknek azonban sikerült keresztülhúznia a számításait és elpusztítani őt, éppen saját kastélya… [tovább]

Hirdetés
Drakula dühe (2005)

Más készítők
Fantasy Flight Games

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

LRn 
Drakula dühe (2005)

Drakula dühe (2005) társasjáték

Az eredeti játék 1987-es, nálunk a 2005-ös, felújított verzió kapható, de létezik belőle egy 2015-ös változat is, új dizájnnal (elég jól néz ki, de azért a 2005-ös sem panaszkodhat).
A játék alapvetően a Scotland Yard (Magyarországon ismertebb a Police 07) drakulásított verziója, azaz egy szereplő áll szemben a többiekkel, titkosan mozog, a többiek pedig csapatban, kooperatívan küzdenek meg vele. Először kicsit féltem ettől a felállástól, de kiderült, hogy nagyon fekszik nekem Drakula szerepe is, és vadászként a csapatmunkát is élvezem (egyébként nem vagyok egy harcos típus, jobban szeretem a kooperatív vagy a csendesen építgetős játékokat, mint a harcolós-kiszúrós típust).

A betanulójáték (még annak idején) vontatott volt, sok apróságot kell megjegyezni, de alapvetően egyszerű, logikus rendszere van, másodjára-harmadjára már simán megy a játék. A tanulást vagy az újratanulást nehezíti azonban, hogy a szabálykönyv nem logikus (vagy legalábbis nem az én logikámat követi), ha játék közben utána kell nézni valaminek, akkor előfordul, hogy egy információmorzsát 2-3 különböző helyről kell összevadászni benne.

Külcsín szempontjából nagyobb részt elégedett vagyok a játékkal: nincsen túlcsicsázva, de szép a dizájn, az elemek jó minőségűek. A tokenek dizájnja azonban sajnos nem egységes. A minikért külön piros pont, de már érik a kifestésük, mert a játék hevében könnyen összekeverhetőek a férfi vadászok.

A kivitelezésnek azért vannak hibái is: pl. Hamburg neve lemaradt a térképről, Drakula helyszínlapjai pedig eredetileg ábécérendben vannak, amit összezavar a fordítás, mert megtartották az eredeti sorrendet, a nevek viszont magyar megfelelőjükkel szerepelnek.

De akkor essen szó a lényegről, a játékélményről is:
Már az előzőekből is kitűnik, hogy ebben a játékban fontos a hangulat. Szerepjátékszerűen érdemes beleélni magunkat a karakterünk bőrébe, ez rengeteget számít az élmény szempontjából. Sejtelmes zene, drakulás poénok, némi vörösbor és néhány fokhagymafüzér társaságában sokkal autentikusabb az élmény :)

Érdekes megoldás, hogy játékosszámtól függetlenül ugyanannyi vadász van játékban: két játékos esetén egy ember irányítja az egész csapatot, aminek megvannak az előnyei (nem kell hangosan megbeszélni a haditervet Drakula füle hallatára) és a hátrányai is (nehezebb észben tartani a lapokat – a többi felállásnál a Drakulát alakító játékosnak van több megjegyezni valója). A négy vadászra egyébként szükség is van Drakula legyőzéséhez: bár nappal elég könnyű legyűrni, de éjjel, vagy ha rutinosabb játékos alakítja, esetleg a vadászok még nincsenek eléggé összhangban, akkor könnyen föléjük tud kerekedni elkerülő vagy agresszív stílussal egyaránt. (Rejtőzködéssel nagyon el tudja húzni a játékot.)

A harc rendszere először nagyon furcsa volt és randomnak tűnt, de néhány játék után rá lehet érezni és egész jól lehet benne taktikázni is, bár így is nagyon sok múlik a kockadobásokon. Az eseménykártyák tovább színesítik a játékot, és tovább növelik a szerencsefaktort. Kicsit lehetnének változatosabbak, de alapvetően rendben vannak – a legtöbbjükön találunk hangulatkeltő idézeteket is a regényből.

Összességében szeretem ezt a játékot, szórakoztató hibridje a kooperatív és a kompetitív játékoknak, szükség van benne stratégiai érzékre és jó adag szerencsére is. Kezdőknek először kicsit sok lehet az infó, de hamar bele lehet jönni, és ha az ember ráérez a hangulatára, remekül el lehet vele mókázni.

Fekete_Nell 
Drakula dühe (2005)

Drakula dühe (2005) társasjáték

Igazából kétszer játszottam vele, inkább a társaság kedvéért. Olyan mint a Police kombinálva az Arkhammal. Mindenki egy ellen, egy mindenki ellen. Kooperatív is meg nem is. Marha jó drakulánk volt, jól megevett minket. El vagyok vele de nem kedvenc.

Rendbonto 
Drakula dühe (2005)

Drakula dühe (2005) társasjáték

Pontosan azt kaptam, amit vártam az FF kiadótól. A Scotland Yard társasjátékot veszi alapul, legalább is, ami a játékmenetet illeti, csak ez sokkal összetettebb és agyalósabb társasjáték. A hangulata nagyon tetszik, a kivitelezés szépre sikeredett, és hosszú órákra képes lekötni az embert. Nincs két egyforma játék, és kellő kihívásokat állít a játékosok elé.


Ha tetszett, játssz ezzel is


Hasonló játékok címkék alapján