Clans of Caledonia (2017)

társasjáték 2
Játékidő: 60 perc · Játékosok száma: 1–4

Skóciában járunk a 19. század végén; most robbant be az ipari forradalom a régióba és váltotta le a mezőgazdasági társadalmat. Fő feladatunk, mint eme prominens vidék egyik skót klánja, hogy minél több profitot termeljünk az 5 körből álló játék végére.

Egy kör a játékosok… [tovább]

Képek 2

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Sárga_Bábu 
Clans of Caledonia (2017)

Clans of Caledonia (2017) társasjáték

Vegyünk egy üstöt, tegyük bele a Village piac-részét, szórjunk rá némi Mars terraformálását és egy csipet Fesztávot, majd az egészet pároljuk skót whiskey-vé, hogy mindhárom játék esszenciáját egy húzóra élvezhessük. Egyetértek az előttem szólóval, a játék a Terra Mystica legjobb elemeit is tartalmazza, amivel még nem játszottam, de a leírások alapján tényleg átemeltek belőle minden számomra szimpatikus elemet, és kihagyták a taszítóakat.
Olyannyira nagy volt a hasonlóság, hogy egy ideje már gondolkodtam azon, hogy a Terra Mystica, a Gaia Project és a Caledonia közül csak az egyik játékot szeretném beszerezni, azt viszont mindenképp. Node melyiket… a kérdést végül az döntötte el, hogy belegondoltam: bosszú-sötét-vér-harag-elf-mágus szeretnék-e inkább lenni, vagy a zorug faj nimfocita-kvantorizátora, vagy a McKenzie-klán tagja? Kapásból a 3. mellett döntöttem, és hű de mennyire nem bántam meg!
A „Ki a nagyobb skót?” című játék ugyanis nagyon egyedi élményt ad annak ellenére is, hogy innen-onnan ismerős. Esszenciálisan kereskedős, gazdálkodós, és mint ilyennek, kifejezetten jól áll a skót tematika. Ahogy teltek-múltak a fordulók, egyre fösvényebbnek éreztem magam, miközben azt számolgattam, hogyan tudnék csupán még egy fontocskát megmenteni, mert hát jól jön az még. A leghangulatkeltőbb játék, amit ismerek, annak ellenére, hogy ízig-vérig euro.
Nagyon tetszenek a különbőző klán-képességek. Na, nem mind a kilenc, de a többségükről elmondható, hogy igazán erősek, és markánsan különböznek a többitől. Érdemes a stratégiádat a klánodhoz igazítani, ezzel máris kilencfélévé válik a játék.
Sok úton elindulhatsz, de ha kiválasztottál egyet, onnantól már nem lesz szükség korszakalkotó döntésekre, és el tud kapni kapni egy flow, a jól végzett munka élménye, hogy ”oké, teljesítettem az ötödik szerződést is, jöhet a hatodik”.
Furcsállom, hogy Magyarországon ennyire a radar alatt repül, miközben a BGG szerint a világ 46. legjobb játéka. El tudom képzelni, hogy nem tetszik mindenkinek, egy azonban biztos: akit elkap a skót-feeling, azt 1-2 órára külvilágmegszüntetősen az asztalhoz szögezi.

Rendbonto 
Clans of Caledonia (2017)

Clans of Caledonia (2017) társasjáték

Picikét olyan érzésem volt, mintha a Catan és Terra Mystica legjobb tulajdonságait összevegyítették volna ebbe játékba. Ám ettől eltekintve egyedi, és jópofa ez a klános téma. Egyértelműen több játékot igényel, hogy az ember jól kiismerje magát benne, de amúgy magát a szabályát egyszerű elsajátítani. Viszont sok kombinálási lehetőséget ad a játék, ami változatosság teszi, szóval nekem így első próbálkozásra bejött.


Hasonló játékok címkék alapján