Azul (2017)

társasjáték 8 123
Játékidő: 30 perc · Játékosok száma: 2–4

I. Mánuelt, Portugália királyát rabul ejtették az Alhambrában látott gyönyörű, színes csempék. Felszólította országának mestereit, hogy királyi palotáját, mely Evorában áll, ilyen szép díszítéssel lássák el.
De ki lesz vajon az, aki legügyesebben választ a mozaikgyárak készletéből, gyakran… [tovább]

Videók

magyar
magyar
magyar
magyar

Képek 6

Hirdetés

Kedvencelte 68

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 73


Kiemelt értékelések

Hintafa 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Régen éreztem a kellemes meglepetés és a totális, mindent elsöprő lelkesedésnek ezt a kellemes keverékét. Nem csak nagyon jó a játék alapötlete, remekül összecseng a mechanikával, ügyesen kidolgozottak és átláthatóak, de mégis egyszerűek a szabályok (a magyar fordítás igényes, gondos), és még a kivitelezése is pazar. A köveknek már a tapintása is a jó minőségüől árulkodik, sőt a húzózsák kék-fehér mintája az eredeti csempék monokróm világát idézi, ahogy a doboz belsejének finom kis részletei is a 13. századi ibériai-félsziget kultúrájának gazdagságára utalnak. Legnagyobb meglepetésemre még a Millenárison tartott Könyvfesztiválon is belefutottam ebbe a játékba, ahogy az egyik standon díszelgett. Fogalmam sincs hogyan jutott ki, mindenesetre pazarul festett a sok könyvszépség mellett.

Egy játszma rövid idő alatt lezajlik, a feladat pedig amilyen könnyű, olyan érdekes, ugyanakkor az Azul nem nélkülözi a mélységet sem. Már a kezdők is hamar átlátják az első játék során, hogy a gyűjtögetés és a lehelyezés milyen csapdákat rejt, így gyorsan és élvezetesen jutnak ahhoz a társasjáték élményhez, ami miatt újra és újra előkerül majd az Azul. A tervezést persze befolyásolja valamennyire a szerencse is, de nem zavaró mértékben. Nem fogja kiégetni még péntek este sem a megmaradt agysejteket, sőt inkább kellemesen kikapcsol. Az ellenfelekkel való konfrontációra is bőven nyújt alkalmat, főleg ha azt próbáljuk elkerülni, hogy a padlószintünkre sok csempe kerüljön. Érdemes már az elejétől figyelni, hogy milyen sorrendben töltjük fel a sorokat, mert egy elbaltázott taktika meghatározza az elkövetkező körökben gyűjtött pontszámainkat. Ha változatosságra vágytok a tábla 'B' oldalán játszhattok a variánssal, illetve már kapható a kiegészítő is (piros húzózsákkal <3 joker kövekkel)
Bővebben:https://hintafa.blog.hu/2018/04/28/azul_455

Molymacska 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Az Azul az a játék, amit videókon nézve egyszerűen nem éretettem, hogy lehet ez jó, és hogyan szerethetik ezt mások. Aztán leültem játszani, és megértettem.
Igazából nagyon érdekes maga az egyszerűsége: rakj csempéket a tábládra. Nyilván megvan, hogy hogyan, és milyen szepontok szerint, de nem túl bonyolult játék, nagyon könnyen megérthetőek a szabályok. Utána viszont belemerül az ember, gondolkozik, hogyan kombózza a csempéket úgy, hogy minél több pontot érjenek. Nagyon jó, amikor az ember átlátja a helyzetet, és amikor nem csak csempéket rak fel, hanem tényleg összetett folyamatokban gondolkozik. (és jó érzés volt különböző taktikákat páromnak magyarázni, hogy legyen esélye ellenem. Egy játék, amiben jó vagyok :D )
Az is igaz, hogy jó a komponensminőség, tényleg élvezet a csempéket rakosgatni. Mindig én húztam csempéket (valahogy a fiúkat annyira nem izgatta ez a folyamat), és kellemes volt csak kihúzni őket, lerakosgatni a korongokra, pedig ez igazából nem a játék „játék” része, hanem csak a set up.
Nagyon izgalmas cím, és megértem, miért ilyen híres. Tényleg élvzet, és nagyon szép játék, amivel szívesen játszanék bármikor (bár nem tudom, hogy beszerezném-e otthonra. Lehet, akkor elmúlna ez a varázsa)

Laura_Görög 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Óriás kedvenc. Ketten a legjobb, de működik 3-4 fővel is. Amennyire egyszerű, annyira mély is egyszerre. Nagyon el lehet benne merülni, de nem nehéz. Kikapcsol egy munkanap után, csak pakolgatjuk a csempéket, számolunk, kiszúrunk a másikkal (aki jófej és nem sértődik meg, persze). Nagyon-nagyon ajánlós.

steinerszofi 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Egyik kedvenc játékom, nem tudom megunni. :) Egyszerű, de mégis gondolkodós játék, van benne szerencsefaktor, de mégis nagy ráhatásunk van az eredményre. Szépek a csempék, jó érzés pakolgatni őket. Nekem a kristálymozaik kiegészítővel az igazi, abban van 4 mélyített műanyag lap, amit a táblára lehet tenni és így nem csúsznak el a csempék és a pontjelölő.

Timi98 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Sok jót hallottam az Azulról, így végre kipróbálásra került. Nagyon lelkes voltam, nagy elvárásokkal, mert ha szétnézek társasjátékos oldalakon, csoportokban…hát..mindenki ezt játssza :D
Nem véletlen lett ilyen sikeres, egy nagyon egyszerű játékról van szó, 2 fővel (is) igazán remek. Nekem az volt az érzésem már az első játéknál, hogy túl egyszerű (de azért nagyszerű), abszolút kezdőknek ajánlott. Szórakoztató, ahogyan ezeket a csempéket pakolásszuk. Viszont talán egy idő után unalmassá válhat, hogy számolgatunk, pakolunk, aztán megint a pontokat számoljuk… Azt hiszem ki kell próbálni a tábla B oldalát is ha bonyolultabb játékra vágyunk. :D Illetve ezt a játékot fillernek tudom inkább elképzelni egy (vagy több) bonyolultabb társasjáték előtt, kiváló felvezetésnek. Vagy akár egy nagyon fárasztó nap után, ha tényleg nincs igényünk komplexebb játékokra.
A külső nagyon szép, igényes, a kis csempék is és a játéktáblák is. Maga a téma ötletes, hogy valakinek eszébe jut egy társas-ötlet a portugál építészeti stílusról :D

Előnye lehet ( és talán népszerűségének egyik oka), hogy bármely korosztály tagja gyorsan meg tudja tanulni és könnyű tanítani is ezt a játékot. Még elő fogjuk venni szerintem jó párszor, kíváncsi vagyok, hogy milyen az újrajátszhatóság, tudunk-e nagyon más játékokat kapni, vagy alapvetően kimerül pár partyban.

Noémi_Zsófi_Tóvári 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Az egyik kedvenc játékunk, most szereztük be a „hordozható” verziót. Egy dolgot sajnálok, hogy mindig nagyon hamar vége van.

Imma 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Érdekes, valamiért amikor én ezt a játékot először láttam képeken, eldöntöttem, hogy nem érdekel, és aztán ahányszor csak szembe jött, mindig ez kattant be: „aha, a játék, ami nem érdekel”. Ma áthozták a barátaink, és el kell hogy mondjam, ez a játék gyönyörű, izgalmas logikázást igényel, és abszolút igényt tarthat bárki figyelmére!
Nekem spanyol helyett inkább arab kávézós hangulatot hozott :)

desertangelable 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

„Ha mindenki szereti, olyan rossz nem lehet.” vagy, „Ennyi ember nem tévedhet”… és még sorolhatnám, hogy mi szól az Azul mellett és valószínűleg az esetek többségében be is jön, de nem így nálunk. Nekünk sajnos vagy nem sajnos, nem jött be. Értem, hogy miért szeretik sokan, szép, egyszerű de mégis agyalós és a kis csempéket fogdosni meglehetősen jó érzés, de ennek ellenére sem találtunk sok örömet benne. Egyszerűen nem éreztem magam motiváltnak, hogy mindenáron ki akarjam hozni a maximumot a játékból, pakolgattuk pakolgattuk a csempéket, lett amennyi pontunk lett, és kb. ennyi. Meguntuk. Eladtuk.

2 hozzászólás
reerose 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Hatalmas kedvenc ez a társas, nagyon tetszik a kivitelezése, nagyon élvezem a stratégiázást! Kifejezetten örülök neki, hogy ez úgy stratégiai játék, hogy eléggé minimális benne a szerencse-faktor, ezért sosem szívat meg maga a társas. Az ellenfelek persze keresztbe tudnak tenni, de még így sem szokott ez összeveszések okozója lenni, annyira nem jelentős a szívatás benne. Két fővel is élvezetes, 3-4 fővel pedig már azért nagyobb kihívás tud lenni! Tetszik benne a gyors játékmenet, illetve hogy nem túl bonyolult a szabály sem, könnyen tanulható.

Dénes_Gabriella 
Azul (2017)

Azul (2017) társasjáték

Az Azult a társasjátékos szilveszterről ismerem, igaz nem ezzel játszottam ott. Majd évfordulónkra ezt kaptam a páromtól, mert nem tudta, hogy több Azul is van… Na mindegy. A játék amúgy ötletes, tetszik. Számos embert fertőztünk meg általa a játszás örömével. Ettől függetlenül számomra a többi verziója sokkal érdekesebb (pl. a Sintra üvegcsodái "fejezet").


Folytatása

Azul: Sintra üvegcsodái (2019) társasjáték

Összehasonlítás

Azul


Ha tetszett, játssz ezzel is


1

Majolica (2018) társasjáték

1 szavazat · Összehasonlítás

1

Blueprints (2013) társasjáték

1 szavazat · Összehasonlítás

Hasonló játékok címkék alapján