A Mars terraformálása: Árész expedíció (2022)

társasjáték 14 4
Terraforming Mars: Ares Expedition
Játékidő: 50 perc · Játékosok száma: 1–4

A Mars terraformálását, és annak sikertörténetét talán senkinek sem kell bemutatni. 2016-os megjelenésű társasjátékról van szó, ami családi fejlesztésű játékként látott napvilágot, és szinte rögtön a társasjátékos világranglista dobogóján debütált, ami sikerét azóta is töretlenül tartja, és… [tovább]

Képek 3

Kedvencelte 3

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

ncsn87 

Hosszú leszek, sorry! :D
Most az elején tisztázom, hogy nagy A mars terraformlásása fan vagyok. Minden IS megvan big boxostul. Szóval mindenképp kíváncsi voltam az Árész-expedícióra, hogy ha esetleg mars élményre vágynánk, csak kevés az időnk, ad-e hasonló élményt. Itt teljesen a szubjektív véleményemet olvashatjátok a kettő összehasonlításáról főképp.

Szabályfüzet:
Szerintem jobb, összeszedettebb, átláthatóbb, letisztultabb. Én anno emlékszem, hogy inkább videóból tanultam meg a régit, a szabályfüzet nem tetszett.
Tehát aki most játszik vele először, ebből gyorsabban meg fogja tanulni.

Külcsín, minőség:
Szerintem szépek a színei, egységes a grafika. Hozzáteszem, nekem a másik grafikája is bejött. Engem az megmosolyogtatott, meg nekem már azzal együtt az igazi, egyedi.
Az új kiadás minősége jobb valamennyivel. A kártyák strapabíróbbak, a nyersanyag kockák sokkal tartósabbak (jobban is tetszik nekem), a kartonok is rendben vannak. Playmat/neoprén szerintem szuper, olyan rendezettebb érzést ad. Itt kicsit kevesebb kártyát játszunk ki, pont elég a hely. Hozzáteszem ezt külön kell megvenni hozzá.
A kisebb kompaktabb doboza is bejön, főleg, hogy token tartó dobozokat is kaptunk. Sokkal gyorsabb kipakolni, eltenni (bár itt nincs annyi alkatrész). Ez is plusz pont.
Összegezve szerintem nagyon rendben van az új ilyen téren.

Kártya anatómia:
Amikor kibontottam, néztem, hogy milyen kevés az ikon. Ami volt, legalább többségében hasonlított a régire (nem minden). Aztán tovább néztem és látom, hogy sok a szöveges rész és fontos infókat tartalmaz. Tehát amit szinte mind megoldottak az elsőben ikonnal, az itt nincs. Ez viszont szerintem lassítja a játékot, mert időt vesz el, nem látom át azonnal. Persze ez a sok ikon a régiben anno az elején mind tanulást igényelt, de szerintem megérte a befektetést.

Mechanika, megoldások:
Sok mindenben hasonlít az elődjével. Tehát akik azt ismerik, könnyen el fognak boldogulni ezzel is.
A változtatások a rövidséget próbálták támogatni. Itt volt, ami tényleg éreztem, hogy szuper, tetszik. Főleg, hogy a fordulókat egyszerre hajtjuk végre, kevesebb a holt idő. Bár ha valakinek sok kártyahúzós lapja van, azért el tud szöszölni. És ha már kártyahúzás. Ami zavar, hogy nem megoldható a draft, mivel a kártyákat is termeljük (vagy nem). Tehát vagy húzunk vagy nem. Amit kapunk, azzal gazdálkodunk. Így sajnos nagyon rá vagyok utalva a lapjárásra. Ezt első játéknál meg is jártam, kb esélyem sem volt, a felénél tudtam, hogy nekem bukta… A koop verzióban meg nekem állt a zászló.

Újítás:
Két fős kooperatív mód. Nagyon tetszett. Izgalmas volt. Pl. szerintem ez esetleg átültethető a másikba is talán. Majd agyalok rajta.

Vizuális élmény:
Nekem hiányzik a régiből, hogy látom, ahogy épül, fejlődik a mars előttünk. A vizuális élmény. Főleg, hogy nekünk a 3D nyomtatott elemek is már megvannak.
Ez konkrétan egy kártyajáték lett. Annak viszont szuper.

Játékidő:
Nem játszottam sokat vele, de ennyiből azt szűrtem le, hogy bár gyorsabb, de nem sokkal. Emiatt nem tudom, megéri-e beruházni rá annak, akinek a régi megvan.

Összegezve:
Ha ez jelent volna meg azonnal, nem az elődje, nem hiszem, hogy ennyire népszerűvé vált volna a játék.
Ott pont ez a nagyobb, teljesebb kép, vizuális élmény ad sokat hozzá, attól különleges, attól emelkedik ki a többi játék közül. Meg hogy igazából könnyű tanítani, tanulni. Jól játszani azért picit több idő. A flowja annyira szuper, hogy az embereket behúzza és nem ereszti. Ez az Árész-expedícióban félig-meddig van meg, feelingben éreztem a marsot azért.
Akinek viszont nincs meg az alap mars és érdekli ez a világ, de kevesebb időt tud ráfordítani, vagy szeret soloban játszani, szerintem megéri megvennie.
Úgy tudom, már ehhez is készülnek a kiegészítők. Na azokkal már nem tudom, mennyivel tud gyorsabb lenni. :D
Szóval szerintem ez egy szuper termék. Szívből ajánlom.
Nekem viszont, akinek megvan mindenestül A mars terraformálása, már nem biztos, hogy megéri megtartani. A párommal is ki fogom próbálni, aztán eldöntjük. :)

Egyszemélyes mód:
Jó, de nehéz, mert megadott számú kör áll rendelkezésünkre, hogy az összes globális jellemzőt kimaxoljuk. Hát eddig egyszer se tudtam nyerni, bár közel már álltam hozzá. :D Ez is azt mutatja, hogy igazi küzdelem és nem adja könnyen magát a játék. :D

piciszusz 

Első és valószínűleg az utolsó játékunk, Ádám már régóta ki akarta próbálni, az alap játékot nagyon szeretjük. Na most vagy mi voltunk már nagyon fáradtak (8 után álltunk neki) vagy ez a játék tényleg kicsit túl lett bonyolítva. A lapokon sokszor nem egyértelműek a dolgok, legalábbis mindannyian meg voltunk zavarodva, hogy most akkor termelést kapsz vagy csak nyersanyagot és nem éreztem hogy bármivel is gyorsabb lenne az alap játéknál. Kicsit csalódás volt.


Hasonló játékok címkék alapján