Vampyr (2018)

videójáték 18 14

London, 1918. Egy újonnan megvérzett Vampyr vagy, Dr. Jonathan Reid. Doktorként meg kell találnod az ellenszert, hogy meggyógyíthasd a város influenzás polgárait. Vampyrként pedig arra vagy átkozva, hogy azokból táplálkozz akiket megesküdtél, hogy megmentesz.

Videók

Most játszik vele 4

Kedvencelte 4

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

MiRage 
Vampyr (2018)

Vampyr (2018) videójáték

Space Bar: The Game
(Avagy mennyire relatív a halhatatlanság?)

1918-at írunk, mikor is egy rejtélyes betegség fenyegeti Londont. Ezt a kórt vagyunk hivatottak megállítani, egy frissen vámpírrá változtatott, világhírű orvosként.

Ennyi nekem elég is volt ahhoz, hogy a megjelenés napján nekiugorjak a játéknak, remélve,hogy a Dontnod hozza a Life is Strange szintjét. Kicsit csalódnom kellett.
A pozitív értelemben :)
Habár teljesen mást vártam, pillanatnyi elképedésemet a világháború utáni, szenvedő London atmoszférája gyorsan elfeledtette velem,komolyan mondom, ennyire sötét,de zseniális hangulatú játékkal már rég játszottam. A karakterek kifejezetten érdekesre, különlegesre sikeredtek. Nem voltak sem szentek, sem velejéig romlott emberek – vagy éppen vámpírok. Végre egy játék, ahol kedvenc mítikus teremtményeim nem az emberek elpusztításáért örök életet élő rosszak, nem lehet őket egy gerezd fokhagymával Erdélyig kergetni, illetve, nem kezdenek el csillogni, amint napfény éri őket.
Látszott, hogy itt még a legutolsó NPC-vel is foglalkoztak a fejlesztők, a hozzájuk kapcsolódó mellékküldetések pedig megismertették velünk a város lakosait. spoiler A szinkronokat is jól eltalálták, (Anthony Howellt mostantól minden második játékban hallani szeretném :)) és az aláfestő zenék is lenyűgözőek voltak. Minden jelenet, főszereplő, vagy boss kapott egy-egy soundtracket, ami számomra valamennyire élvezhetővé tette, az egyébként nem könnyű bossfightokat. spoiler

Apropó, harcok. A harcrendszer elsőre nagyon különös volt, főleg több ellenféllel szemben. Sosem volt nagy szerelmem ez a „rálockolós” rendszer, de az utcákon lófráló ellenségek nagy száma,és a harcok nehézsége miatt ehhez könnyen és gyorsan hozzá lehetett szokni. A közelharcban különböző képességek álltak rendelkezésünkre, mind defenzív, mind offenzív kategóriában, melyeket ha jól válogatunk meg, egész nagy sebzést tudunk bevinni ellenségeinknek, néha kifejezetten látványos módon.
Az animation cancel viszont megőrített. Egyik pillanatban még megy az animáció, ami részleges gyógyulásomat kellene,hogy okozza, a másik pillanatban pedig már [újra] halott vagyok. Könyörgöm…Ez volt talán az egyetlen nagyobb negatívum a játékban. spoiler
Viszont tetszett, hogy kaptunk egy, az Assassin's Creed-es Eagle Vision-höz hasonló képességet is, amellyel azon kívül, hogy csúcsragadozónak érezhettük magunkat, felmérhettük ember-, illetve vámpírtársaink szintjét, egészségi állapotát is. Ez például arra is tökéletes eszköz volt, hogy ne találkozzunk nem kívánt személyekkel, vadászokkal, vagy nagyságrendekkel magasabb szintű, a játék különböző vámpírfajtáinak valamelyik képviselőjével.

És, végül a kedvenc részem, a morális kérdések. A játék ezt nagyon komolyan veszi, hiszen csak autosave van, meghozott döntéseinket már nem tudjuk megváltoztatni. Ezeknek függvényében lesz könnyebb, vagy éppen ellenkezőleg, sokkal nehezebb a játék, illetve az eladók is a döntéseink miatt változó állapotok alapján fogják változtatni áraikat. A történet pedig számtalanszor próbára fog tenni bennünket, ez pedig nagyban befolyásolhatja majd a történet végkifejletét. spoiler

Mint azt már fentebb is említettem, a játék korántsem tökéletes, sőt. Nem lennék igazságos, ha megkapná tőlem a 10 csillagot, ugyanakkor játszás után azonnal a kedvencek között landolt, hiszen ez az alternatív világ, a történet magával ragad, és ez a pár órányi kellemes borzongás mindenképpen megérdemel egy esélyt. Legalább azoktól, akik már unják a berögzült vámpír-sztereotípiákat. :)


Népszerű idézetek

Evione 

Warning

Even if based on proven medical knowledge from 1918, Vampyr sometimes takes liberties when establishing possible links between scientific theories and supernatural creatures, for theatrical purposes. In other words, do not try to cure any disease with any of the recipes shown in this videogame… And no rats were harmed during the making of this game.

The Vampyr Team

Vampyr (2018) videójáték

1 hozzászólás

Ha tetszett, játssz ezzel is


Hasonló játékok címkék alapján