Amazónia (2023)

társasjáték 14 2
Life of the Amazonia
Játékidő: 105 perc · Játékosok száma: 1–4

Képek 5

Amazónia (2023)

Tervező
Jamie Bloom

Kiadó
Bad Comet

Illusztrátor
Sophia Kang

Magyar kiadó
Gémklub

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ncsn87 
Amazónia (2023)

Amazónia (2023) társasjáték

Az egyik társas volt, amit idén nagyon vártam. Így amint lehetett, ki is próbáltuk négyesben. *.* Az már biztos, hogy maradok a két főnél, amit a bgg is ajánl, mert iszonyat hosszú volt így. :D
A Cascadiát szeretem, így nagyon izgultam, vajon mennyire fog újat hozni nekem és nem csalódtam, sok szuper mechanizmust ötvöz. Igen, hatalmas újdonság nincs benne, de az elegy jóleső, agyalós, szép, jó a flowja. Az asztalkép wow. Élvezet vele játszani. ♥ Sok féle állat van (azon belül is több féle pontozással), mint a Cascadiában és egyéb pluszban szerezhető játék végi pontozók. Szóval nagy az újrajátszhatósága.
Összetettségben ilyen családi felső kategória. A 8 féle akció valakinek egyszerre sok lehet, elveszik a kínálatban. De alapvetően egyáltalán nem bonyolult. Az ikonográfia átlátható.
Nekem picit az anyagminőség vegyes. A fa figurák szuperek, a képek is jók, de minden karton vékony, hajlik, könnyen sérül. És ezt nem csak a tesztpéldányon láttam már most, hanem a sajátomon is. :/ Emiatt picit az árát is sokallom.
Az összetevők tárolója viszont jó, hogy zárható, bár nagyon szorul és fáj összetolni, aztán szétszedni mindig. De valamit valamiért.
Én a deluxe összetevőket is beszereztem. Tök jó a fa tapintása, ezek nem fognak kopni. Viszont össze volt a fele ragadva a festés után a zacskóban és hagytak is nyomot egymáson…
Szóval sajnos összességében az anyagminőség csalódás.
Ezeket félretéve viszont maga a játék jó. Nem akartam senki kedvét szegni, de ezekről is kell beszélni. Mi úgy álltunk fel az asztaltól, hogy mindünknek nagyon tetszett és hogy meg fogjuk venni. Nekem így lett az utószülinapi ajándékom. :) Plusz pont számomra, hogy van solo módja is, amit mindenképp ki fogok próbálni. :)

4 hozzászólás
Csibike 
Amazónia (2023)

Amazónia (2023) társasjáték

Első próbám 4 fővel volt, eléggé megijesztett a dolog, mert több helyről is hallottam már, hogy élvezhetetlenül hosszúra nyúlik, na mi ezt most megcáfoltuk :D 2 óra 12 perc volt nekünk 4 fővel, és abszolút nem éreztem úgy, hogy elnyúlt volna, mert a játékban RENGETEG a lehetőség. És most nemcsak a 8 különböző akcióról beszélek, hanem arról, hogy még ezeken belül is rengeteg dolgot kell figyelembe venni, mert ha el is jutok addig a nyersanyagaim számolása meg minden alapján, hogy mondjuk le kéne raknom a körömben a fát, akkor azonnal jön a következő kérdés, hogy de mégis hova? És ennek a döntésnek a meghozatala nem könnyű, mert sokszor előre be kell tervezgetni, hogy hova mit helyez az ember ahhoz, hogy jól össze tudja hangolni az őserdőjét. És főképp szerintem ennek köszönhető, illetve a jól kitalált játékmechanikának, hogy nagyon kevésnek éreztem benne a holtidőt. Tény, hogy olyan játékosokkal is ültem le, akik nem estek bele az analízis-paralízis csapdájába, mert ha körönként fél órát ülsz a játék felett akkor sem tudod szerintem az összes lehetőséget számba venni és kiszámolgatni. Szóval általában amint véget ért a köröm, és húztam 5 tokent (nagyon jó ötlet, hogy a köröd végén húzod, és nem a következő köröd elején), már rögtön el is kezdtem szétválogatni őket fajták szerint, összeszámolgatni, majd csoportosítottam őket aszerint, hogy milyen akciókat fogok végrehajtani, és melyikhez mennyi és milyen tokenre lesz szükségem, szépen sorrendbern ott voltak a kupacok, mire lement a másik három játékos, addigra végeztem, így a saját körömben már pillanatok alatt végrehajtottam mindent, elvégre előre megvolt a fejemben a teljes köröm. Ha esetleg útközben szereztem plusz tokent, azt vagy próbáltam beépíteni a terveimbe, vagy inkább simán átcsúsztattam következő körre, hogy azzal se menjen az idő. És a többiek is úgy játszottak, hogy mire sorra kerültek, már kitalálták az egész körük, úgy pedig gyorsan végre lehet hajtani. Persze ezzel kimegy a játékból az a minimális interakció, hogy elvegyél kártyákat a másik játékos elől, mivel nem tudsz megfelelően figyelni a többiek körére, de ez engem nem zavar, én a szimultán játékokat is kedvelem.
Imádtam egyébként a játékot, és hogy mindenre is oda kell figyelni. Nagyon jól össze lehet kombózni 1-1 lehelyezett dolgot akár 4-5 állat pontozásával is, illetve én próbáltam az erőforrásaimat is a lehető legjobban kihasználni, és ha mondjuk volt egy 4-es értékű tokenem, de csak 1 vagy 2-re volt szükségem az adott nyersanyagból, akkor inkább vittem tovább a következő körre, mert ha mondjuk felhúzok mellé még egy azonos tokent, akkor lehet hogy rögtön háromszor is végre tudom majd hajtani az adott akciót. Összességében tényleg egy lehetőségekkel teli, gondolkodós, de mégse agyégető játék, nagyon jó volt a flowjja, és minden elemét imádtam, egyszerűen nem is igazán tudok rá rosszat mondani, mind a négyünknek nagyon tetszett. A játéknak szerintem nem igazán hibái vannak, inkább sajátosságai. Egyrészt a zsákból történő tokenhúzás, valamint ezek bővítése magával hozza a Kuruzslókból is ismert szerencsefaktort, de még ha rosszul húzunk, akkor is annyi lehetőséget ad a játék (tokenek továbbvitelével és a 8 fajta akcióval), hogy sosem éreztem azt, hogy nem rajtam múlik a játék, vagy hogy a szerencsének különösebb szerepe lenne az eredmény szempontjából. A játék másik sajátossága, hogy erősen AP játékosokkal sose játszanám. Ami talán egy icipici negatívum, hogy míg az elején muszáj gyűjtened pénzt, hogy bővítsd a tokenkészleted, addig a játék vége felé már néha idegesítő, amikor tele vagy pénzzel, és nem tudsz velük mit kezdeni. Persze egyéb bónuszokat lehet belőlük venni, de azoknak én ritkán éreztem szükségességét.
Na de ha ennyire jó a játék, és 9 csillagot biztos adnék neki magamtól, akkor mire fel a többi csillag levonás? Az anyagminőségre. És kvázi úgy érzem, hogy többet is le kéne vonnom belőle. Én ilyen rosszat még nem láttam :( Ezek a kartonok szörnyen vékonyak, a tokentároló rész szinte használhatatlan, úgy kell hozzányúlni, mint egy porcelánhoz, a vízesés nyeklik-nyaklik, és minden szétszedésnél-összeszerelésnél sérül, a fák rondák, vékonyak és felborulnak, és mindemellett a leginkább felháborítóak azok a képek, amik BGG-n és itt is fellelhetőek, mert hatalmas átverésnek érzem, ezek a kartonok a valóságban feleolyan vastagságúak, mint ezeken a képeken. Ennyire vékony és szar kartonnal még aligha volt dolgom, és a baj, hogy nemcsak 1-2 dolgot oldottak meg ezzel, hanem a játéknak szinte minden eleme kartonnal működik, és így minden eleme rossz (az állatokat kivéve). Szóval az ember megveszi a nem olcsó játékot, megveszi mellé a delux erőforrásjelölőket, és továbbá megveszi mellé a delux tartozékokat (méghozzá ezek konkrétan kb. kötelező vételek, ha szeretnénk, hogy kellő odafigyeléssel sok játékot beletehessünk), akkor ott vagyunk 40 ezer felett, és mivel az erőforrástárolók, a vízesés, valamint a lehelyezett lapkáink továbbra is ezekből a szar kartonokból vannak, így még ennyi pénz ráköltésével sem kapunk egy normális minőségű társasjátékot. Pedig az alkatrészkészlet meg annyira azért nem nagy, hogy indokolttá tenné azt, hogy még 40 ezerért is ilyen rossz minőséget kapjunk. Szóval nem tudom, hogy megvesszük-e, mert az biztos, hogy rendszeres használatra nem éri meg megvenni, mert valószínűleg zavarni fog, hogy látod tönkremenni a játékod, és nem tudsz tenni ellene.. És kipróbálásra sem éri meg megvenni, mert akármilyen óvatos is vagy, már az első kinyomkodásnál és összeállításnál is könnyen sérülhetnek az elemek, és akkor egy soha nem játszott játék már rengeteget veszít az értékéből ezáltal, ha esetleg tovább szeretnéd végül adni. Ez a játék max. arra való, hogy elálljon a polcon, és kb. fél évente, amikor kedvetek van hozzá, akkor elővegyétek, és úgy bírni fogja, de akik ráfüggenek 1-1 játékra és beletesznek 50 játékot egy év alatt, azoknak muszáj minimum még egy játék, de inkább még két játék árát beleinvesztálniuk ebbe, és még így sincs kellő biztosíték arra, hogy időtálló marad a játék.

1 hozzászólás

Hasonló játékok címkék alapján