A Tiltott Sivatag (2013)

társasjáték 10 24
Forbidden Desert
Játékidő: 45 perc · Játékosok száma: 2–5

Kalandor csapatoddal lezuhantál a Tiltott Sivatagban, és egyetlen esélyetek a túlélésre, ha megtaláljátok egy legendás repülő szerkezet alkatrészeit, melyek az ősi város romjai közt vannak eltemetve. A feladat nem könnyű, ráadásul a vizetek is egyre fogy, a vihar pedig egyre erősebb. Csak közös… [tovább]

Videók

magyar
magyar
magyar
magyar

Képek 1

A Tiltott Sivatag (2013)

Tervező
Matt Leacock

Kiadó
Gamewright

Illusztrátor
Tyler Edlin
CB Canga

Magyar kiadó
Reflexshop

Kedvencelte 8

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Hintafa 
A Tiltott Sivatag (2013)

A Tiltott Sivatag (2013) társasjáték

A szigethez hasonlóan Mensa-díjas Tiltott sivatag is az alapdarabjaink közé tartozik. Mondom miért. Piszkosul izgalmas a feladat. A sikeres kivitelezéshez muszáj átgondolni, hogy a kalandorok különleges képességeit, a felszereléskártyákat, a vízkészletet optimális kombinációban használjuk. És ennek ellenére mégsem szívja le az agyadat. Fűt a kalandvágy és ez a fajta üzemanyag a kerettörténetnek köszönhetően rendszeresen újratermeli önmagát. Mert legközelebb akaratlanul is felteszed például azt a kérdést, hogy más szereposztásban is meg tudtam volna nyerni? Esetleg: melyik karakternek lehetett volna jobban kihasználni a képességeit? És tessék, máris érzitek a játékélmény flow-ját.

Ideális kezdőknek, családoknak, sőt még időhiánnyal küszködőknek is. Nem meglepő, hogy a társasjátékklubban ennek a sorozatnak volt a legzajosabb sikere az utóbbi időben. Mármint szó szerint. A félénk, kevésbé domináns gyerekek is (ehhez kellett egy kis felnőtt koordináció) megszólalhattak, a társaik meghallgatták és megvitatták az ötleteiket. Ilyenkor próbálok mindig háttérbe vonulni, még akkor is, ha rosszul döntöttek, mert a következő játékban levonhatják a tanulságot. (És mindig van következő.) A szereplők képességeinek köszönhető előtérbe került a játék egy ritkábban hangsúlyozott adaléka. Minden játékos ugyanolyan fontosnak érezheti magát (gyerekcsoportban ez különösen fontos). Megtanulják, hogy a csapat értékes emberei, akiknek időnként vissza kell húzódniuk és teret adni, hogy a másik is kibontakoztathasson. Pedig „csak” egy játék és ennyi mindenre megtanít.

Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/03/14/a_tiltott_sivatag

Sárga_Bábu 
A Tiltott Sivatag (2013)

A Tiltott Sivatag (2013) társasjáték

Kezdő társasjátékosként minden kreatív ötlet lenyűgöz, így ez is. Bár a legkönnyebb fokozaton nem igazán éreztem kihívásnak, remélem, a nehezítés tényleg nehezít rajta. Élménynek azonban kiváló volt. Vicces a csúszkáló pálya, aggasztó a fokozódó homok, örömteli, amikor rábukkansz egy-egy alkatrészre, gondolkodásra sarkall, hogy mikor használd fel a talált tárgyakat. A legnagyobb piros pontot a kooperatív jelleg kapja tőlem. Nem játszottam még olyan játékkal, ahol a játékostárs nem ellenfél, hanem együtt gondolkodva, megbeszélve kell szövögetni a tervet. Szokatlan élmény és nagyon derűs.

Molymacska 
A Tiltott Sivatag (2013)

A Tiltott Sivatag (2013) társasjáték

Párom kooperatív játékot szeretett volna játszani, és úgy gondoltam, hogy ez jó lehetőség lehetne arra, hogy a Tiltott sorozatot kipróbáljuk. Sajnos nekünk ez túl egyszerű volt, ám maga a játék nem rossz.
A játék alapja, hogy a sivatagban vagyunk, és ebben a sivatagban kell kiásnunk a repülőnk alkatrészeit, hogy összerakva hazajuthassunk. Lefordított lapjaink vannak, amiket fel kell fordítani, de ha homokjelző van rajta, előbb azt kell eltávolítani róla. Amikor pedig jön a vihar, akkor mozognak a kártyák (így a pálya is), és egyre több homokjelölő kerül fel a pályára is. Ha csak nem tűző nap, vagy erősődő vihar kártyát húzunk.
A játék nagyon tematikus, és mindaddig, amíg játszottunk benne, úgy éreztem: egy sivatagban vagyok. Küzdök az életemért, és próbálok hazajutni, homokba tűrok, viharban járok. Szerintem ez a része nagyon izgalmas, és érdekes, főleg, ahogy a felfedezéskártyák és maga a hajótest is behoz egy érdekes sci-fis, kicsit steampunkos világot.
Maga a játék viszont (ha minden tematikát lehántunk róla), nekem egy kevésbé újrajátszható Pandemic koppintás volt. A körödben négy lehetőségd van, körörd után húzol kártyákat, amik hozzák a negatív lehetőségeket, és ebben a „negatív” pakliban hogyha előjön az a különleges lap, akkor mindenki retteg, mi fog történni. Van, amiben más a Pandemichez képest (például a változó tábla, vagy maga a homok kezelése), mégis játékélményben ahhoz hasonló számomra.
Ami viszont negatívuma, hogy kevéssé újrajátszható. Bevallom, mi harmadszorra futottunk neki, mire nyertünk (három játékossal), viszont ha megvannak azok a pontok, amikre figyelni kell, és ha ezeket az ember megtanulja (mondjuk hogyan ne halj szomjan, vagy mikor kell homokot fúni, és mikor nem), akkor igazából a játék kevéssé lesz újrajátszható, mert mindegyik játék igazából ugyanolyan. A karakterkártyák adnak változatosságot, de azok inkább segítségek, és az érzete ugyanaz lesz a játék közben. (ahogy láttam a végén van szó külön nehezítésekről, hogyha megy a játék, akkor is újrajátszhatóbb legyen)
A játék hangulata nagyon tetszett, és elképesztően jól néz ki ahogyan kipakoljuk, de biztosan nem kellene otthonra, egyszerűen ebben kevés játék van, és az a kevés intenzív nagyon. A fém doboz jól néz ki, de belül (ha nem lenne az insert) fele ekkora dobozban is elférne. Egyszer szerintem érdemes lehet kipróbálni, de nekünk nem kellene otthonra.

ncsn87 
A Tiltott Sivatag (2013)

A Tiltott Sivatag (2013) társasjáték

Egy egyszerűbb, családi kooperatív játék. Egy-két alkalom után rájöttünk, hogy nem a mi világunk, túl könnyű. Valahogy nem jött át, mitől ilyen népszerű ez a sorozat. De sebaj, mások vagyunk.


Ha tetszett, játssz ezzel is


1

Pandemic (2008) társasjáték

1 szavazat · Összehasonlítás

Hasonló játékok címkék alapján