Dragon Age: Inquisition – Trespasser (2015)

videójáték 9

Két év telt el Corypheus legyőzése óta. Az Inkvizíció egyre hatalmasabb, lassan Thedas legbefolyásosabb szervezetévé válik. A Káptalan vezetője ugyan próbálta megkímélni a politikai nyomástól, elkerülhetetlenné vált, hogy az Inkvizítor megjelenjen Orlais-ben, és döntés szülessen arról,… [tovább]

Videók

angol

Képek 8

Kedvencelte 3

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Sárkánybaby 
Dragon Age: Inquisition – Trespasser (2015)

Pro Tip: először a többi kiegészítőt játsszátok végig.

Kapkodtam, nem értem a Descent aljára, a Jaws of Hakkon-ba pedig egyenesen beletört a fogam (a kiválasztott Trial-jaim között ott volt a kevés XP a mobok/küldik után, szóval nagyon nem voltam lv 20 az alapjáték végére).
A Trespasser… ez egy nagyon jó DLC. Sajna nagyon rövid, pár óra alatt végigtolható, de az élmény kárpótol: a companion-ök továbbra is zseniálisak, a harc és a sztori fergetegesen epic, főleg ha az ember megtalálja a recepteket egy négyes szintű, és mocsok erős gönchöz. Az Édes Négyes (ahogy az Inquisitor-Cassandra-Varric-Dorian party-t hívtam) nevetségesen nézett ki (vagyis egyformán), de úgy vágtuk át magunkat a Qunari seregen, mint forró kés a vajon. Előtte meg belealáztak a földbe, zseniális volt a fordulat.

A sztori és a végkifejlet meg… annyira elégedett vagyok vele.
Talán csak az bosszant valami borzalmasan, hogy Alistair az egész játékban valami 15-20 másodpercre bukkant föl, volt egy sora, és soha többé nem láttam. (Mondjuk továbbra sem bánom, hogy megkoronáztam, legalább a kedvenc DA karakterem biztonságban van.) Ezzel szemben Teagan-re rá se ismertem, és nem csak a „plasztikai műtétje miatt”. A dumája meg a Grey Warden-ekről… Ember, az unokaöcséd/királyod is egy Warden!

Mindenesetre a monumentális befejezés köröket ver az alapjátékra, és bár istenkáromlás ilyet mondani, de jobban esett, mint az Origins vége. Alig várom, hogy nekiálljak a második világomnak, és egy majdnem teljes újrajátszásnak.

Valentine_Wiggin 
Dragon Age: Inquisition – Trespasser (2015)

Hú. Hát, ez a kiegészítő kb. kötelező ahhoz, hogy normális lezárást kapjon a játék. Nem hosszú, nem annyira bonyolult, lényegében egyetlen fő küldetés van benne, maga a Trespasser, de nagyon izgalmas, és nagyon sokat hozzátesz az eseményekhez.
Hasonlóan az Origins: Witch Hunt-hoz eltelt két év. Főhősünk teszi a dolgát, vezeti az Invizíciót, ami, miközben a játékos nem kísérte figyelemmel, egyre erősödött. A világ vezetői pedig természetesen nem nézik jó szemmel, hogy ennyi hatalom gyakorlatilag egy kézben összpontosul, úgyhogy össze kell hívni az Exalted Councilt, ahol eldől, mi lesz az Invizíció sorsa. Aztán persze megint nem úgy alakul semmi, ahogy szegény karakterek tervezték, de hát ez már megszokott.
A Witch Hunt-hoz képest nagy plusz pont, hogy mindenki itt van. Nem csak a kutyát viszed magaddal, hanem a teljes csapat összegyűlik Halamshiralban, és ki-ki mesél az életéről az elmúlt időszakban. Néhányukkal nosztalgiáztok egyet, kicsit Citadel DLC stílusban itt kapjuk a legtöbb „szabadidős” jelenetet is, amikor tényleg csak szórakoznak a szereplők (pl. a fürdő Vivienne-nel, Bull szülinapja, Cullen és a kutya…). Aztán jön az első szuper pontja a DLC-nek… a dolgoknak van következménye. Egy csomó mellékküldetésre hivatkoznak a tárgyalásokon… én például buzgón foglalgattam el az erődöket, mondván, hogy jó lesz az még, és Mother Giselle pl. megdicsért a Suledin's Keepből érkezett segítségért… Teagan pedig számon kérte, hogy miért tartjuk fent a Crestwoodit, amikor már nem kell vigyázni ott a rendre. Maga Teagan egyébként kicsit bosszantó, mert egyrészt felismerhetetlen, másrészt pedig megint ott van a Wardenekkel kapcsolatos amnézia, amit Hawke esetén is tapasztaltunk, teljesen elfelejtette, hogy úgy ócsárolja a Wardeneket, hogy amúgy az unokaöccse is az…
Az Inkvizítorhoz egészen másképp állnak. Eddig „csak” egy egyházi személyként tisztelt figura volt, akit a szervezete követett, itt viszont tényleg úgy néznek rá, mint az egyik legnagyobb hatalmi szerv vezetőjére. Két opció van, vagy a talpát nyalják, vagy a pokolba kívánják, de köztes út nincs. Maga a szinkronszínész (legalábbis Alix Wilton Regan) zseniális munkát végez, különösen az agresszív, de igazából mindegyik opció hordozza azt az érzést, hogy a karakterre elképesztő felelősség hárul és az összeroppanás szélén van. Még a távolságtartó válaszok is hozzák a „jól vagyok, jól vagyok, csak hagyjatok már békén egyszer az életben” hangulatot. És az egyik legmeghatóbb elem, hogy a fizikai és lelki összeomlás szélén mindenki ott áll mellette, és szó szerint mindenki. Nekem két karakter volt, akikkel nem sikerült igazán magas approvalt összeszednem, hanem elég semleges maradt a kapcsolatunk, ez Sera és Vivienne, de még ők ketten is végig ott vannak a karakter mellett, amikor épp fájdalmai vannak a jel miatt, próbálják felkaparni a földről, ápolják a lelkét Solas miatt, nyugtatják az Exalted Council kapcsán… Vivienne még úgy is kitartott a karakter mellett és biztatta, hogy konkrétan miattam számolták fel az életstílusát. Azok a karakterek pedig, akikkel magas volt az approvalom, Dorian, Varric, Cassandra, nagyon szép jeleneteket kaptak.
A nyomozást magát imádtam, ahogy megint el kellett találni, mikor melyik Eluvianon menj keresztül a Crossroadsnál, egészen észnél kellett lenni, és miután eddigre már annyira fel lehet fejleszteni a karaktert, hogy jóformán bárkit elintéz, inkább ezen volt a hangsúly, nem is annyira a harcon. És noha ott van a qunari probléma, egyértelművé válik a végére, hogy a DLC célja inkább az, hogy megágyazzon a következő résznek, és kitisztítsa a képet Solas plot-twistje körül. Mindkettő sikerült, én személy szerint nagyon várom a negyedik részt ezek után, és spoiler
Egy dolgot sajnálok kicsit… pont azért, mert ennek a DLC-nek igazából nem a qunarik a lényegei, már megint csak az elfekről derülnek ki új dolgok. A DA esetén valahogy kezd megtörni az a megrögzött elfpártiságom, ami a Gyűrűk Ura óta tart, mert pont azt nem hozza a faj, amiért szeretném őket: nem szellemileg fejlett, titokzatos, emelkedett nép, hanem egy borzalmasan kirekesztő és bizonyos szinten sznob társaság, minimális kivételekkel. Nagyon izgalmas lenne, ha ezt a változtatást, hogy itt nem a klasszikus, filozofikus elfeink vannak, kihasználnánk, de nem tesszük, helyette a játék úgy kezeli a népet, mintha minden igaz lenne rájuk, ami Gyűrűk Urás, vagy Dragonlance-es társaikra, és miközben rájuk fókuszáltunk, elszalajtottunk egy lehetőséget, hogy megtudjunk többet a qunarikról, akik a DA világának legeredetibb faja, és egy számunkra egészen embertelennek tűnő hitük és filozófiájuk van, amire érdemes lenne időt szánni.
A zárás nagyon ütős, nagyon szép, remekül megoldották, hogy az Inkvizítor büszkén, egyenesen háttal köszönhessen le a hősposztról, ne legyen az a káosz, mint Hawke vagy a Warden körül. És bennem van az az üresség, ami a jó történetek végén mindig. Biztos, hogy újra előveszem még.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Inquisitor: You are dumping the Inquisition? You can't dump the Inquisition!

Valentine_Wiggin 

Varric: Turns out if you found enough reconstructions in a city, the nobles give you the worst job they can think of.

Valentine_Wiggin 

Varric: That reminds me… this is the key to the city.
Bram: You can't give that away without permission from the council and an official ceremony!
Varric: It's just symbolic anyway.
Bram: It controls one of the giant chain networks in the harbor!
Varric: Really? That is… so much better than I thought!
Inquisitor: Thank you Varric. I'm touched. Also a little horrified by this key now, but still touched.

Valentine_Wiggin 

By the side of the Divine
Cassandra seeks the truth and finds
Her whirling blade cuts so sublime
Royal hearts Nevarran minds

Varric charms with clever words
Vender of exotic goods
Writer of salacious books
A rogue, a dwarf with ragged looks

Solas, mysterious elven mage
Mastered magic by his own hand
Not a Dalish or a city elf
Skeptic born into lovely land

Dorian rebelled against countrymen
A mage from the Tevinter Imperium
Charming and suave and just slightly suspect
These are the early days we defend

And then the later ones came to the fade
Like Sera who stayed to tempt their fate
But we all know she was but a rogue
The taverns still sing her name

Blackwall, a secretive Grey Warden
Proud of his life and his isolation
Bruising and strong, protector of all
Recruiting the brave to join the cause

Iron Bull's loyal indulgent one
A past brilliant agent of those who run
The Bull's Chargers now stay in his sight
But he still finds the time to roar through the night

Vivienne, Madame De Fer
Respect of the mages throughout the world
Ruthless to fight by Inquisitor's side
Defying expectations only to rise

Then there's of course our revered ever more

Like Commander Cullen who lead his men through the Inquisition
A Templar, a knight stayed with the fight stout and bright

Or Sister Nightingale, spymistress veiled
In beauty and bow
Orlesian bard, both tender and hard
Brave and bold

Josephine, noble with bright acumen
With grace and charm in hand
Ambassador to the wealthy and shrewd
And dear through the land

The Inquisitor surely stands
Because of these souls we sang.

(Companions song)

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Varric (About Fen'Harel): Ordinary guy frees slaves, accidentally founds religion. Sound scaringly like the Chant, actually.

Valentine_Wiggin 

Cole: She killed the girl to save herself. She remembers the eyes going black. The weapon is an order, not a gift.

3 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Iron Bull: Look, I just don't want you to get… burned.
Krem: Don't say it…
Iron Bull: Because then you'd be… Krem Brûlée!

Valentine_Wiggin 

Inquisitor: So, who wants to tell Cullen and Josephine we're probably at war with the Qun? Anyone?

Nyssa_Black 

Varric: Great, we're in the Deep Roads. I feel myself getting dwarfier by the minute. Did I just sprout a beard? (sigh) I hate caves.
Iron Bull: And slopes. Uneven ground. The dark. Pretty much all kinds of weather…
Vivienne: And orlesians, fereldans, nevarrans, mages, templars, the entire merchant guild, nugs…
Varric: Look, I have to complain, or you'll forget I'm here and trip over me! I'm providing a service.

Nyssa_Black 

Varric: All right, Bianca. Let's show all the tall people how it's done, one last time.


Hasonló játékok címkék alapján