7 Csoda: Párbaj – Agora (2020)

társasjáték 10 7
7 Wonders Duel: Agora
Játékidő: 30 perc · Játékosok száma: 2

A 7 Csoda: Párbaj – Agora kiegészítőjében szenátorokat toborozhattok, akik segítségével befolyással lehettek a szenátusra. Megszerezhetitek az üléstermek irányítását, hogy részesüljetek a rendeletek előnyeiből, vagy szövetkezhettek összeesküvőkkel, akik mesterfokon értenek a helyzet… [tovább]

Videók

magyar
angol
magyar

Képek 6

Hirdetés
7 Csoda: Párbaj – Agora (2020)

Tervező
Antoine Bauza
Bruno Cathala

Kiadó
Asmodee

Illusztrátor
Miguel Coimbra

Magyar kiadó
Gémklub

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Rendbonto 
7 Csoda: Párbaj – Agora (2020)

7 Csoda: Párbaj – Agora (2020) társasjáték

Teljesen jó kiegészítő a 7 csoda – Párbajhoz. Jól átjön a politikai kavarás és cselszövés a játékmenetbe, de tetszik, hogy nem ez vezérli az egészet csak hozzátesz. Nekünk abszolút bejött, nem bántuk meg, hogy beszereztük. Talán egy fokkal jobban tetszett a Pantheonnál is.

Molymacska 
7 Csoda: Párbaj – Agora (2020)

7 Csoda: Párbaj – Agora (2020) társasjáték

Be kell vallanom, nekem a sima 7 csoda párbaj kevés volt, a Panteon pedig nem adott annyit, hogy az érdemben befolyásolja a véleményemet róla. Jó volt, de kevés. Ezért mondtam páromnak, próbáljuk ki az Agorával is, ha úgy nem megy, akkor egyszerűen nem az én játékom. Nagy meglepetésemre, így sokat változott számomra is a játék.
Az Agora kiegészítő behozza a szenátust, aminél ha többleted van egy-egy frakcióban, bónusz képességet kapsz, a játék végén pedig győzelmi pontokat. Emellett megjelenik az összeesküvés, aminél segítheted a szenátusodat is, de húzhatsz összeesküvés kártyát is. Új győzelmi kondícióként pedig bejön a politikai győzelem is-
Nekem az volt az első élmény, hogy mélyített a játékon. Eddig a 7 csoda párbaj egy „locsifecsi” játékunk volt, ahol megbeszéltünk mindent, folyamatosan interakcióban voltunk. Aztán ahogy elkezdtük az Agorával játszani, szépen lassan elcsendesedtünk. Koncentráltunk, figyeltünk, taktikáztunk. Én úgy éreztem, hogy ez igen, ez megfelelő szellemi kihívás számomra.
A Panteon kiegészítőnél azt mondtam, hogy igazán sokat nem változtat a játékmeneten, és ezt még mindig tartom, de nem így az Agora. A szenátusok miatt lesz egy versengő érzés, ami kicsit szorító is: nincs végtelen sok szenátus, és összeesküvés kártya, abból a limitből kell megoldanom a többséget. Közben ott az ellenfelem, ezt ő is tudja, őő is használja a kártyákat, ő is próbál jól helyezkedni. Nagyon tetszett benne, hogy van egy feszítés is, de közben ezt oldja az is, hogy van hely több frakcióban is, nem mindig az a nyerő, ha a másikat lenyomjuk.
Ami nagyon tetszett még, hogy kapunk új, ehhez kapcsolódó csodákat, amik igazából eléggé erősen segítenek, és amik még egy picit tudják ezt a szűk teret, a szűk lehetőségekkel növelni.
Bevallom őszintén, mi az összeesküvés kártyákat nem nagyon használtuk, szerintem legalábbis bár nagyon jó képességei vannak, de sok idő, és energia azt használni, ehelyett számomra fontosabb volt a többség egyes helyeken, mint hogy köröket adjak egy szivatós kártyának. (rajtam viszont használták, de néha ez se ért olyan sokat. Mármint kemény, kegyetlen, de nem adott a másiknak akkora előnyt)
Bár az alap 7 csoda párbajban is kijön, hogy milyen fontos a laphúzás, és hogy hogyan tudnak feljönni a kártyák, itt ez a játszmázás (általában a káromra), sokkal erősebben működött, főleg, mert a szenátus kártyák hátoldala más színű, ezzel is lehet egyfajta taktikázást elindítani.
Nagyon merész ez a kiegészítő és ami a legjobb benne: nagyon mélyít a játékon. Bár más vélemények azt mondják, attól még 7 csoda marad a 7 csoda, de szerintem nem. Ez már annyi lehetőséget ad, olyan mélységet, olyan intenzív gondolkodást, hogy ez már kinő a sima 7 csoda párbaj mögül, és egy robosztusabb játékká válik. Szerintem hatalmas előnyeg, hogy új teret, új lehetőségeket, új nyerési kondíciót kapunk, és hogy bár az alapjai a játéknak ugyanaz, mégis valahogy minden apró változás többé teszi azt. Ami nekem már unalmas, és semmilyen játék volt, azt ki tudta színezni egy élvezetes, és izgalmas elmepárbajjá.
Nem hiszem, hogy mindenkinek tetszeni fog, és szerintem mindenképpen kell egyfajta gyakorlat, hogy a játékosok ki tudják aknázni a lehetőségeket, de ha ez megvan, szinte egy új világ nyílik meg a játékosok előtt. Szerintem eddig a legjobb kiegészítő, amivel valaha játszottam.

fanna75 
7 Csoda: Párbaj – Agora (2020)

7 Csoda: Párbaj – Agora (2020) társasjáték

Az Agora – a Pantheonnal ellentétben – merőben megváltoztatja az alapjáték menetét. A játék kezdetén már érdemes civil épületeket (kék kártyák) felhalmozni, mert a politikai befolyásszerzés lehetősége limitált, ez tud nagyon bosszantó is lenni. Ha valaki nem foglalkozik ezzel az aspektussal, a másik játékos nagyon el tud húzni, akár „hirtelen halállal” megnyerni a játékot, tehát nem opció, hogy hagyom a másikat befolyáskockákat felhalmozni, én meg rámegyek egy másik pontot halmozó mechanizmusra, muszáj válaszolnom, sokkal jobban tudja a másik befolyásolni az én stratégiám/taktikám. Az eddigi kicsit könnyedebb játék most már combos lett, mind időben, mind lehetőségekben, mind helyigényben.
Az illusztráció, az alkatrészek szuperek, ennek a kiegészítőnek a táblája is szuperül passzol az alapjátékéhoz, nagyon ötletes és helytakarékos.


Hasonló játékok címkék alapján