Tabletop Simulator zóna

Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!
Rég jártam erre, de igyekszem pótolni, mert azóta már rengeteg játékot kipróbáltam.
Korábban kölcsönkaptuk a 7 csoda: Párbaj játékot párommal, és bár szerettük mindketten, de valamiért végül mégse került fel a saját polcunkra. Kicsit hiányzott is talán, de most már biztos, hogy nem is fog.
Ez a játék elképesztően jól működik Tabletop Simulatoron! Persze, mivel egy méltán híres és népszerű játék, így tudtam, hogy valószínűleg lesz hozzá több mod is, és biztos voltam benne, hogy elég sokan foglalkoztak már a témával, hogy mivel lehetne egy ennyire közkedvelt játékot a lehető legkényelmesebben megoldani online. És sikerült.
A játék teljes mértékbern scriptelt, így nagyjából a csodák kiválasztása után egy gombnyomással felállítja nekünk a játékot. Ami szerintem nagyon-nagyon jó dolog, tekintve, hogy kevesebb dolgot utáltam jobban, mint a kártyák kipakolását, főleg, hogy elvétel közben folyton el is csúsztak. És utána még leépíteni magunkhoz az épületeket (kártyákat), úgy, hogy látszódjon, hogy mit adnak, de ne csússzanak szét. A mod itt is mágnesezi a kártyákat úgy, hogy pont látszódjanak még a felső ikonok. Minden tökéletes.
Összességében Playmat nélkül szerintem nagyon kényelmetlen az egész játék, azzal most már biztos, hogy kezelhetőbb lenne. Mindenesetre ennek a kipróbálására már valószínűleg nem lesz mód, mert a mod tökéletesen megold mindent, gyorsabb és gördülékenyebb egy egy meccs számomra, mint élőben. Mindennek megvan a helye, a pénzt is kiírja számokkal, így nem különösebben kell számolgatni, és még számológépet adnak, hogy a pontszámítás során se vesszünk el. Alapból nem igazán gondolkodtam a kiegészítőkön, de most határozottan úgy érzem, hogy ha azok is ilyen jól meg lettek csinálva, akkor szívesen kipróbálnám őket.
Szóval zseniálisan sikerült játék, mindenkinek ajánlom kipróbálásra, főleg ilyen módon. A tábla elég nagy, és első blikkra talán néhol nehézkesen átlátható, de pár perc után már teljesen megszokott lesz minden.
Nem hiszem, hogy ez nálam valaha is előkerül még élőben.

Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!
Ma ismét kipróbáltuk a Spirits of the Wild játékot Tabletop Simulatoron.
Nézzétek meg, annyira szép ez a játék, hogy az egyetlen hiba, amit fel lehet róni a Tabletop Simulatoros verziónak, hogy itt nem tudjuk tapogatni a színes kis köveket :D Egyébként bár Magyarországon nem kapható, de fent vannak a tábla-, valamint kártyafordítások (plusz játékszabály), ilyen dekorköveket pedig dekorboltokban és interneten is lehet venni, ̶r̶ó̶k̶á̶t̶ prérifarkast pedig valahonnan csak szereznénk, így szerintem házilag is viszonylag könnyen elkészíthető a játék. És tényleg csodaszép, szóval abszolút megéri.
De most a Tabletop Simulator modot akartam bemutatni… :D A játék habár nem scriptelt, de tökéletesen működik. Igazából sok mindent nem is érdemes rajta scriptelni, mert alapból olyan rövid és egyszerű az egész, hogy szerintem csak rontaná az élvezeti faktort, ha ebben bármit is automatizálnának. A játék megjelenése természetesen itt is nagyon szép, a háttér is jól mutat hozzá. A táblákon mágnes van, így a kövek szépen a helyükre mennek, habár a r̶ó̶k̶á̶t̶ prérifarkas kicsit könnyű feldönteni, de ez legyen a legkevesebb.
És ha már itt tartunk, gőzöm sincs, hogy a prérifarkas mégis miaz istenért vörös? Egyébként ez eredeti játékban is így van, ott narancssárga, szóval a „hiba” nem a modban kereshető, csak nem teljesen értem.
Tetszik nagyon a dolgok elrendezése is, középen a tál mindenki által hozzáférhető, szélen a kártyák könnyen láthatóak és olvashatóak, az asztal egyik oldalán helyet kap a játékszabály (angolul) minden oldal egymás alatt, így bármit könnyen meg lehet nézni, a játék jobb oldalán pedig van egy kis segítség, hogy hogy hány színű kő van a játékban összesen, valamint melyik a szellemkő (ezek nincsenek rajta a csatolt képen).
Összességében kellemes, gyors játék, ami tökéletesen működik Tabletop Simulatoron, ajánlom.

Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!
Most a MicroMacro: Crime Cityt hoztam el. Minimális angoltudás kell csak hozzá (a kártyák szövegeihez).
Ez a játék szerintem tökéletesen működik Tabletop Simulatoron. Egyrészt azért mert mivel igazából csak nézni kell a képet, így nem is sokmindent lehetett rajta elrontani, másrészt pedig ez tényleg tökéletesen működik így online. Nem kell kerülgetnünk egymást, nem vagyunk útban a másiknak, nem 3-an próbálunk odaférni a pár centiméteres jelenethez. Élőben még nem próbáltam, de szerintem nem ront semmit a játékélményen, hogy így online játszunk. Ez tényleg teljesen jó és élvezhető így :) Annyira, hogy általában alig akarjuk abbahagyni :D
Magáról a modról sokat nem tudok írni, mivel a játékban konkrétan semmi mechanika nincs. Ettől függetlenül ez a játék egy különleges és egyedi élményt ad, próbáljátok ki!
Kíváncsi vagyok egyébként, hogy a térképen fellelhető minden kis jelenet, figura valami ügyhöz köthető, vagy sok benne az a plusz elem, ami igazából nem kapcsolódik egyik bűntényhez sem?

5 hozzászólás
Hirdetés
Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!
Még egy gyors Kingdominot hoztam nektek :)
A pontszámom azt légyszi ne is nézzétek, szinte hihetetlen, hogy mennyire rossz vagyok ebben a játékban. Lehet ez az oka annak is, hogy nem is igazán tetszik, lehet, hogy más, de azért adok még neki esélyt, meg ez már amúgyis más történet.
Nah de magáról a modról: zseniális munka! :) Habár csak az alap Kingdominoval játszottunk, de amúgy tartalmazza a Kingdominot, a Queendominót, a The Court és az Age of Giants kieget egyaránt. Minden scriptelve van, minden működik tökéletesen.
Egyébként a játék még a pontokat is automatikusan kiszámítja helyettünk, így tényleg semmivel nem kell törődnünk a dominók elhelyezésén kívül.
Magát a modot mindenképpen ajánlom, és a játékot is kipróbálásra :)

2 hozzászólás
Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!
Következő a Kartográfusok.
Ez persze nem mindenkinek javasolt, mert pont a játék egyik fő elemét veszi el sokak számára, az pedig az egész kreatív és nyugtató oldala, a rajzolgatás a szép színes térképekkel. Ettől függetlenül akinek a térkép és a ceruza csak funkcionális, vagy aki csak gyorsan le akar nyomni egy kört, anélkül, hogy fél órát elszöszmötöljön a színezgetéssel, azoknak nyilván ez is pont olyan jó lesz. Főleg, hogy így azért jóval rövidebb, mint rajzolgatással. Ez a verzió csak promo + skill kártyákat tartalmazott, a további térképeket és a Hősök kieget nem, de vannak olyan modok, amik mást is tartalmaznak (de azokat nem próbáltam). Ez teljesen jól működött, egyesével kellett elvenni az elemeket, és nekünk berakni a megfelelő formába. Ördögfejeket is berakja a pakliba, ellenőriztem, ezen a képen azért nincs egy sem, mert nem húztunk fel egyet se :D (Cserébe utána meccsen az összeset kihúztuk xD).
Sokat nem tudok elmondani róla, a játék scriptelt, automatán húzza a kártyákat, automatán számolja a kártyákon lévő számot, automatán húz a romok mellé egy alakzatot is. Szóval igazából minden teljesen jól működik, ha gyorsan akartok játszani egyet, vagy gyakorolni akarjátok fejlődés céljából, vagy ha nem érdekel titeket a rajz, akkor tökéletes, egyébként nyilvánvalóan nem adja ugyanazt az élményt, mint amikor ott színezgetitek a térképeteket egymás mellett :) De amennyire lehet, annyira jól működik így is.

Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!
Utóbbi időben kipróbáltunk pár játékot, írok véleményeket :)
Kezdjük az Everdellel. A negatívum annyi, hogy bár nem is masszív, de mindenképpen stabil nyelvtudás szükséges a játékhoz. Bár egyébként játszható anélkül is, , elvégre a kártyák le vannak írva részletesen a magyar szabálykönyvbe, de az biztos, hogy kényelmetlen lehet folyamatosan fordítani. Ettől függetlenül mivel nincs olyan sok fajta kártya, így ez a probléma szerintem viszonylag hamar áthidalható.
És innentől csak jót tudok mondani róla. Magáról a játékról majd még pár próba után írok értékelést, jelenleg csak a Tabletop Simulator modot szeretném véleményezni, ami ennél jobb nem is lehetne. Az egyedüli ici-pici negatívum, hogy mint ahogy a képen is láthatjátok, a fa nincs egyben, részeire van szedve, ami esztétikailag nem a legszebb, ellenben ez kellett a praktikussághoz, hogy az összes elem minden szögből jól látható legyen (egyébként ezt a fizikai példányról is hallottam, hogy a fa az menőn néz ki, de nem látja el túl jól a funkcióját, mert messze is van, nem is minden szögből látható kényelmesen).
Egyébként a játék kezdetén ki lehet választani, hogy hányan szeretnénk játszani, utána ki tudjuk választani a kiegészítőket (van választék: Extra! Extra!; Legends; Rugwort; Pearlbrook; Bellfaire; Spirecrest). A játék magától megcsinálja a teljes setupot, lapokat oszt, minden. És tényleg minden scriptelt. A mezőt egy kattintásra feltölti, az erőforrásokat egy kattintással beteszi a kis tárolónkba, valamint ki is veszi onnan, be vannak állítva mentett kameraállások, hogy bárhova oda tudj nézni 2 gombnyomással, a kártyahúzás és a következő évszak előkészületei is csupán egyetlen kattintásba kerülnek. Magyarul tökéletesen működik. (Bár a páromnál voltak elakadások, de ez biztos, hogy nem a mod hibája, hanem mert egy wifiről játszunk, így valamiért gyakran magas a pingje, de úgy néz ki, hogy ezt már nagyjából sikerül kiküszöbölnünk).
A pontozólapot is egy kattintás elérni, így erre sem lehet panasz :)
Plusz, hogy az egész tábla egy ilyen kis parkban lévő padon látható, így ez a téma még többet hozzáad a játék hangulatához. Bár alapból nagy jelentősége nincs, főleg így gépen, egérrel, mivel úgyis mindenki csak a táblát figyeli, de egy vr szemüveggel biztos nagyon élvezetes lehet így :)

Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!

Mai nap a Vörös lázadás társasra került a sor, szintén Tabletop Simulatoron, most csak egyedül, mivel ez inkább egy tanulójáték volt csak. Egyébként első játékom vele, 290 pontom lett, az automatának pedig 242. Nem tudom, hogy ez jónak számít-e, de a lényeg, hogy nyertem :D

A játéknak megvannak a maga előnyei és hátrányai is így online. Egyrészt, habár nem játszottam élőben a játékkal, de ez a sok egymásra helyezgetés szerintem kifejezetten kényelmetlen lehet. Leginkább azért, mert sokszor kell elvenni kártyákat az adott helyről, így szerintem könnyen félrecsúszhat az egész. Mellesleg így nem látszik sok letakart kártya, és hiába nézhetjük meg őket, szerintem zavaró lenne folyton újra szépen visszarendezni a kártyákat. De ez csak az én véleményem, mellesleg lehet, hogy nem is igaz, mivel nem játszottam a játék fizikai példányával.

A tabletop simulatoros verzióban szerencsére ez sokkal jobban működik, a kártyák a helyükre csúsznak szépen, így nem kell ezzel szórakozni. A játék a setupot megcsinálja, azon kívül semmit, pedig szerintem sok dolgot lehetett volna automatizálni (például a helyszínek bónuszait), de igazából ez legyen a legkevesebb, rendes társasozás közben is mi helyezgetjük a dolgokat manuálisan, itt sem fog benne elfáradni a kezem. Illetve a kis Fleet track sávon (bocsi, nem tudom mi lehet magyarul) az űrhajók mozgatásánál jól jött volna egy mágnes, ami behúzza minden ponton a helyére, de ez már csak szőrszálhasogatás.
És habár szerintem kettő vagy több játékossal teljesen jól működik a játék, de solo módban viszont rengeteg a hiányosság. Egyrészt a Luna bónusz lapkát nem engedi úgy forgatni és a táblára helyezni, ahogy kellene, másrészt pedig így a setup is teljesen manuális. Nem játszhatatlan, de azért én nagyobb kényelmet vártam volna.

Továbbá nem bántam volna egy automata pontozást sem, de ennél nagyobb bajom sose legyen. Igazából a mod használható, a játék jól működik így is (valószínűleg több fővel még inkább), és habár van néhány apróbb, zavaró tényező, ettől függetlenül célnak tökéletesen megfelel.

Kapcsolódó játékok: Vörös lázadás

Vörös lázadás (2021)

Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!

Tegnap barátnőmmel este még belefért egy kis online játék a Tabletop Simulatorral, így kipróbáltunk két játékot. Mivel a játékostársam nem annyira tud angolul, így kevésbé nyelvfüggő játékokat választottunk. Egyik játékkal sem játszottunk még korábban.

Az egyik a Canvas volt. Ez teljesen nyelvfüggetlen, a pontozókártyákat is meg lehet érteni pusztán az ikonok alapján. Bemutatni itt most magát a játékot nem szeretném, de scriptelt verziót használtuk, tehát néhány lépés (mint a játék előkészítése és a kártyák újraosztása) automatizált volt. Teljesen jól működött a játék, a különböző layerek szépen illeszkednek a kártyára. Kb. 30 perc volt a játékidő, és annak ellenére, hogy nem gondoltam volna, hogy ez a játék az én stílusom, de meglepően tetszett :D Feltettem róla egy képet is, ilyen lett az én első játékom, a festményeim elég csúnyák, de így több pontot hozott.
Utána megnéztem egy solo játékmódot is kíváncsiságból, úgy is hibátlanul működik, az inspirációjelzők összerázása és eldobása is tökéletesen kivitelezhető, teljesen élvezetes így, próbáljátok ki :)

Továbbá kipróbáltuk a Spirits of the Wild játékot is. Ez is tetszett, bár nekem elég rövidke volt, azt hittem tovább fog tartani, de mire belejöttem volna, már véget is ért. Ettől függetlenül nagyon szép és pörgős, könnyed játék. Habár ebben van nagyon kevés angol szöveg, de bgg-n fent van magyarul a játékszabály, a tábla, illetve a kártyák leírásai is, így igazából simán ki lehet próbálni nyelvtudás nélkül is. A tábla előkészítése automatikus, mást meg egyébként sem tudtak volna automatizálni. Ettől függetlenül ez is jól működött, nem volt vele semmi fennakadás, bár a prérifarkas inkább hasonlít egy rókára, és néha sikeresen felborítottuk, de ez legyen a legkevesebb :D

Kapcsolódó játékok: Spirits of the Wild · Canvas

Spirits of the Wild (2018) Canvas (2021)

Csibike 
Tabletop Simulator

Sziasztok!

Azért írom ezt a karcot, hogy kicsit bemutassam nektek a Tabletop Simulator programot, hátha valaki kedvet kap hozzá.
Ez egy PC-s játék, a Steam-en keresztül tudjátok feltelepíteni, itt van a linkje:
https://store.steampowered.com/app/286160/Tabletop_Simulator/

A program tulajdonképpen arra szolgál, hogy PC-n kipróbálhassunk különféle társasjátékokat. Ehhez a Tabletop Simulator Steam Műhelyében fogunk találni letölthető modokat. Ezek többsége ingyenes, mivel nem hivatalos verziók, hanem a lelkes közösség töltötte fel a különféle játékokat.

Itt van a Műhely, itt találjátok az elérhető társasjátékok listáját:
https://steamcommunity.com/workshop/about/…

Rengeteg játék van feltöltve, de sajnos jelenleg viszonylag kevés köztük a magyar. Ettől függetlenül, ha valakinek nem erőssége az angol, így is számtalan nyelvfüggetlen játékot kipróbálhattok.

A program használata eleinte furcsa lehet, de meg lehet szokni elég hamar, érdemes használni a billentyűkombinációkat, így gördülékenyen megy a játék :) Én rendszeresen használom, persze nem hozza ugyanazt az élményt, mint amikor élőben összejövünk társasozni, ettől függetlenül így online módon távolságtól és időtől függetlenebbül össze lehet ülni, és ki lehet próbálni a kívánságlistás játékokat.

Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, annak itt van a programról egy részletesebb bemutató videó Csibunak (Game-Obscure youtube csatorna) köszönhetően:
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó játékok: Tabletop Simulator

Tabletop Simulator (2015)