Canvas (2021)

társasjáték 14 8
Játékidő: 30 perc · Játékosok száma: 1–5

A Canvas egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 1 – 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a pakli tervezés, a kártya húzás, az increase… [tovább]

Videók

magyar

Képek 4

Canvas (2021)

Tervező
Jeff Chin
Andrew Nerger

Illusztrátor
Luan Huynh

Magyar kiadó
Gémklub

Kedvencelte 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Bet 
Canvas (2021)

Canvas (2021) társasjáték

Ez egy fantasztikus játék! Absztrakt logikai, melyben az elvont művészet iránti vonzódásunkat is meg tudjuk élni. Az egymásra rakott lapok több, mint 30ezerféleképpen alkothatnak festményt, nagyon egyedi, szürreális, vagy éppen vicces képek és címek jöhetnek ki, én most teljesen le vagyok nyűgözve. Élményben és stílusban a Calico és a Coatl mellé tenném hasonlónak.

3 hozzászólás
ncsn87 
Canvas (2021)

Canvas (2021) társasjáték

Nagyon vártam már, de megpróbáltam nem túlzott elvárásokkal leülni hozzá.
Az alkatrészek csodaszépek, minden eleme minőségi. Minden kis apró részlet harmonizál. Tökély! *.* Felkerült a legszebb társasaim listájára.
A játékmechanika egyszerű. Vagy felveszel egy kártyát vagy befejezel egy festményt. Max. 5 kártya lehet a kezedben.
A pontozókártyák és azok kombinációs lehetőségei adja a változatosságot, meg persze a festménykártyákat is rengetegféle képpen össze lehet variálni. A pontozókra vannak ajánlások a végén, ha az ember most egy lazább vagy épp egy nehezebb játékra vágyik.
Nem konfrontatív, a saját dolgával foglalkozik az ember, max. szomorú, ha elvisznek valamit, amit már kinézett.
Azt mindenképp elárulom, hogy egy alapból könnyed, filler társasról beszélünk. Nem lesz durva agyégetés, tényleg max. 20-30 perc. De szerintem ettől a játéktól ne is várja ezt az embert. Inkább ez a zen hangulat árad belőle. Meg viccesek tudnak lenni a végső festmények nevei, kinézete.
Szóval két nagy játék között, akár munka után, fáradt estéken tökéletes választás.
A dobozban mindennek megvan a helye, a doboz pont akkora, mint kell, nem lötyögnek a dolgok. Az meg, hogy fel is lehet akasztani a falra akár egy festmény, még különlegesebbé teszi. ♥
Egy dolog „zavar”, hogy a pontozás másfele terel, mint amit a szépérzékem szeretne. :D
Én ma mind a két solo módot kipróbáltam a nehezebb pontozókkal. Tetszett ez a verzió is. :)

8 hozzászólás
Molymacska 
Canvas (2021)

Canvas (2021) társasjáték

Nehéz erről a játékról értékelést írnom, mert nagyon megosztó számomra. Nagyon szétválik szerintem a termék, és maga a játékélmény, aminek szerintem nem kellene ennyire szétválnia.
A játékban festménylapokat húzunk fel, és ezekből a festménylapokból (pontosan háromból) kell megalkotni egy festményt. A festmény alján láthatóak a különféle pontozást segítő jelzések, és ezeket figyelve pontozzuk le az egyes festményeket.
Bár nem játszottam túl sok társassal, az azért látszik, hogy nagyon „régi”, bevállt mechanizmusokat kever kicsit új megvalósításokkal. Bevállt mechanizmus volt a lapfelhúzás (szállóigévé vált az "olyan, mint a Centuryban"), közben pedig mindez szembenállt a nagyon új kártyákkal. Hogy kapunk egy hátteret (aminek nincs is a játék szempontjából pontozásban jelentősége, de mégis fontos, mert esztétikus), amibe pakolgatjuk az átlátszó lapokon lévő figurákat, és végül kialakul… valami. A festményed.
Számomra a legnagyobb hibája a játéknak, hogy vagy arra figyelsz, hogy megfelelő mennyiségű pontod legyen, vagy arra, hogy esztétikus legyen a képed. A kettő pedig nagyon ritkán találozik (a mi három-három képünkből szerintem egy volt jól pontozó ÉS esztétikus is, és még csak nem is én "festettem"), ami számomra negatívum volt. Engem borzasztóan frusztrált, hogy egyszerűen képtelen vagyok tényleg szép képet készíteni, és mellette legyen kb valamennyi pontom is, és nyilván, mivel így gondolkodtam, a mellettem ülő stratéga a földbe is döngölt.
A játék újdonsága miatt az egész doboztés minden alkatrészt (amennyire tudtak) a legjobb, prémium minőségben adták ki. A doboz gyönörű, ha meglenne, biztosan a falra akasztanám, mert elképesztően szép, miközben az, hogy ebből „kihúzzuk” a játékot (és nem a fedelét vesszük le) szerintem igazán izgalmassá teszi. A szabálykönyv, a papír, és minden minősége hihetetlenül ott van. Egyetlen furcsasága, hogy az átlátszó kártyák már sokat voltak használva, és egyeseken ez látszott is (nem koszolódás, inkább törés), DE mivel egy kávézóban játszottunk vele, és több tucat kézen járt így is, szerintem jól bírja.
Mint játék nekem nem tetszett, mert nem tudtam tényleg szépet alkotni (és azért vastagon benne van a szerencse is, miket húzunk fel), de mint termék, szerintem csodálatos. Nagyon meglepődnék, ha évente nem jönne hozzá új kiegészítő, és azon is, ha nem terjedne el pont annyira, mint a Dixit (és pont olyan alternatív játékmódokkal, hogy az érzelemkifejezést segítje mondjuk egy festmény elkészítése stb. ERRE szerintem tökéletes lehet még egy marék kártyával).
Izgalmas cím, érdekes, érdemes kipróbálni annak, aki fogékony erre. Nem túl bonyolult, ez tény, de tud a grafikával annyit hozzáadni, hogy igazán szerethető játék legyen.


Hasonló játékok címkék alapján