Photosynthesis (2017)

társasjáték 18
Játékidő: 45 perc · Játékosok száma: 2–4

A Nap sugarai fényesen tűznek át a sűrű lombkoronán és találják meg útjukat a kis fejlődésben lévő növényekhez, kik mindennél jobban várják az életet adó fényt.

A Photosynthesis egy természeti játék, melyben növényfajokat játszunk és próbálunk meg mindent megtenni, hogy a mi… [tovább]

Videók

magyar
magyar
magyar
magyar

Képek 6

Photosynthesis (2017)

Tervező
Hjalmar Hach

Kiadó
Blue Orange

Illusztrátor
Sabrina Miramon

Magyar kiadó
Gémklub

Kedvencelte 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

Molymacska 
Photosynthesis (2017)

Photosynthesis (2017) társasjáték

Szinte mondhatnám azt is, hogy találomra választottunk játékot, amikor kiválasztottuk, hogy ezzel szeretnénk játszani, azóta pedig sokszor kerül elő, hogy meg kellene vennünk, annyira jó.
A játék arról szól, hogy fákat nevelünk, és minél jobb helyen helyezkedik el a fa, amit kivágunk, annál több pontot kapunk érte. De a fák leárnyékolhatják egymást, így nehezítve a növekedést, és a pontok beszerzését.
Igazából nagyon absztrakt játék, de közben mégis megvan a témája, amitől izgalmasabb lesz számomra. Igazából ami fontos, hogy jól helyezkedjünk, amit nehéz is így definiálni, hiszen figyelni kell a pontokra, hogy ne legyen útban (egy ideig) senki, hogy hogyan megy a nap és ezzel hogyan tudom optimalizálni, hogy a fám felcseperedjen. De közben a fám kivágása se mindegy, hiszen az ad napfénypontot, amivel ültetni tudok, így nem mindegy, mikor vágom ki a magasra nőtt fámat.
Bár a szabályai viszonylag egyszerűek, mégis egy agyégetős élmény, ahogy ülsz a tábla felett és próbálod növelni a fákat (ami sokszor nem megy). Az embernek inkább az az élménye, hogy lefő az agya, és nem az, hogy milyen cuki fás játékkal játszott.
A komponensek nagyon jók, nagyon jól néz ki a játék, szép ránézni (és jó érzés látni, ahogy felépül egy erdő, és rengeteg fácska álldogál a terepen). Külön élmény, hogy mindegyik játékosnak más fái vannak, más színekkel, teljesen más (mégis hasonló) kinézettel. Az is tetszik, hogy nagyon aprólékos, ahogyan megbújik például egy mókus a fák között, vagy ahogy az élővilág feltűnik a pusztán a grafikákon keresztül. Egyedül ami kicsit furcsa volt az a Nap, ez olyan fapados megoldásnak tűnt a többi mellett.
Nagyon szeretjük ezt a játékot, iszonyatosan izgalmas vele játszani, de közben megvan a gondolkodós hangulata. A szabályai egyszerűek, de nehéz szerintem jól játszani.

Hintafa 
Photosynthesis (2017)

Photosynthesis (2017) társasjáték

A Blue Orange-tól megszokott rövid, zsebkendőnyi szabályú, könnyed játékok után a Photosynthesis -már csak a játékidőt nézve- egy kicsit komolyabb falatnak tűnik. Szimpatikus ötlet volt az erdő organikus környezetébe csomagolni, az egyébként elvont, logikus gondolkodást igénylő játékot. De ezen kár stresszelni, hiszen a Battle Sheepert is teljesen odáig kellett lenni.

Az absztrakt logikai játékoktól idegenkedőknek előnyös ez a szép körítés. A doboz és a játék alkatrészeinek zen kinézete ellensúlyozza a játékban hamar kialakuló konfrontációkat. Tulajdonképpen minden ültetéssel kibabrálunk a többi játékossal (leárnyékolhatjuk a fáit, akár több körre is). A nap forgásának köszönhetően viszont akadályozásunk csak bizonyos körökben hatásos. Így egyszerre kell több szempontot is figyelemmel követnünk döntéseinknél. Körökre előre agyalni, hogy melyik mezőről gyűjtünk/nem gyűjtünk fénypontokat. Miközben a begyűjtött pontjaink elosztását is gondosan meg kell terveznünk. A hátrányos helyzetbe került fákat segíteni és újakat növeszteni.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/08/01/photosynthesis

ncsn87 
Photosynthesis (2017)

Photosynthesis (2017) társasjáték

Ez egy könnyed családi stratégiai társasjáték. Oké, a családi picit lehet erős, mert hát keresztbe lehet tenni a másiknak, ha leárnyékoljuk a fáját, de nem érzem ettől olyan konfrontatívnak, máshol meg mi árnyékoljuk a másikét. Ez a játék élvezet a szemnek is, jelenleg az egyik legszebb játékom. Ketten is működik, de 3-4-en sokkal izgalmasabb, szűkebb lesz a játéktér. Bárkinek is mutatom, általában mindenki megkedveli.

Dénes_Gabriella 
Photosynthesis (2017)

Photosynthesis (2017) társasjáték

Nagyon cuki, kedves kinézetű játék, jóleső pakolgatni a magokat, fákat. A játékfelület is elég dinamikusan változik (nőnek a fák :D), viszont mire az ember igazán belejönne, már vége is a játéknak.
Kettesben játszva annyival maradtunk, hogy cuki, deeeee… Nem fogjuk beszerezni. Nekem például túlságosan egyszerű és repetitív, és ahhoz képest elég kiszámítható is – nyilván, ha mondjuk négyen játszanánk, akkor esetleg szívatósabb lenne. Bár a kiszámíthatóság azért itt is fennállna, úgy hiszem.

Timi98 
Photosynthesis (2017)

Photosynthesis (2017) társasjáték

Érdekes kis játék, nagyon szeretjük. Elképesztően szép a grafikája, igényes, bár néhol a papír minősége (3D-s elemek) lehetne picit jobb. Aranyosak a kis részletek, mint a róka, a galamb és egyéb kis állatok a papír elemeken.
A játék szabályai egyszerűek, de több lejátszott játék után látszik, hogy vannak benne taktikai lehetőségek és nagyon meggondoltan kell ültetni azokat a fákat. A játék folyamata nagyon tetszik, ahogy fénypontokat gyűjtünk, majd növekedünk/terjeszkedünk. Abszolút érdekes és izgalmas stratégiai játék, jókat lehet nevetni (és mérgelődni) mikor leárnyékolódik egy-egy fa :) :D
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a kiegészítővel milyen játékot kapunk, hogyan fogja megváltoztatni a stratégiákat.

Barby2005 
Photosynthesis (2017)

Photosynthesis (2017) társasjáték

Kölcsönzős játék volt a Játszó/házhoz projektben, 2 hónapig volt nálunk (2 havonta jön 4 játék, lehet kívánságlistát is beküldeni, illetve, hogy mi az amit nem akarsz, de egy kérdőív kitöltése után megpróbálnak személyre szabott játékokat küldeni. Alig vártuk az első csomagot!) Ez igazából kívánságlistán volt, mert én felírtam, viszont a csomagból ez volt a legnagyobb csalódás számunkra. Vagy csak sokat vártam tőle, vagy lehet ketten nem az igazi. Egyetlen egyszer játszottunk vele, és kb. majd elaludtam, alig vártam hogy vége legyen. Nekem nem jött be, unalmas játék volt, örülök, hogy nem vettük meg és nem azután derült ki. Kár érte, mert egyébként gyönyörű, valószínűleg engem is ezzel vett meg.


Folytatása

Photosynthesis: Under the Moonlight (2020) társasjáték

Összehasonlítás

Photosynthesis


Ha tetszett, játssz ezzel is


1

Bosk (2019) társasjáték

1 szavazat · Összehasonlítás

Hasonló játékok címkék alapján