MicroMacro: Crime City (2020)

társasjáték 12 13
Játékidő: 30 perc · Játékosok száma: 1–4

A MicroMacro: Crime City egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 1 – 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 15 – 45 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2021-ben (Spiel des Jahres), illetve ebben az évben több, összesen 4 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a… [tovább]

Videók

magyar

Képek 4

Kedvencelte 5

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Bet 
MicroMacro: Crime City (2020)

MicroMacro: Crime City (2020) társasjáték

Egyszerű és nagyszerű, nyomozós, szavak nélküli történetmesélés! Nem is tudom hirtelen, hogy van-e hasonló, pusztán figyelemre és koncentrációra építő társas (talán a puzzle, de ez jóval többet ad). Hihetetlenül szórakoztató, pedig a játékszabály pár szóban összefoglalható: keresgélj és vedd észre! Ha végigjátszottam a 16 esetet, be fogom vinni az iskolámba a diákok részére (technikumról van szó, 14+), kiragasztom a falra, és nyomozós játéknak fogom nevezni azt, ami egyébként figyelem-koncentráció fejlesztés ezerrel. :) Saját jelölőket tényleg használni kell, azt nem adtak hozzá. 1-3 főnek javaslom egyszerre, többen nem hiszem, hogy hozzáférnek érdemben.

4 hozzászólás
Willow 
MicroMacro: Crime City (2020)

MicroMacro: Crime City (2020) társasjáték

Első eset után a kedvenc játékaim közé került. ^^ Nagyon szépen ki van dolgozva az egész lap, hihetetlen milyen aprólékos. A dobozon is van egy bűntény így vásárlás előtt ki lehet próbálni a játékot. A 16 eset után még további 3 van a játékszabályzaton, és még 1 a honlapon. Olyanok is vannak, akikhez nincs külön eset, de vissza lehet követni, hogy miket csináltak. A bűntények viccesek, a szabályzat szerinti ajánlásban fokozatosan nehezülnek az esetek. Az utolsó bűntényeket jelölő nélkül szerintem nehéz megoldani, viszont azt a játék nem tartalmaz. A max játékosszámnál tényleg nem nagyon lehet többen játszani, mert olyan picik a rajzok, hogy 2-3 embernél többen nem is lehetne kényelmesen megnézni.

Morpheus 
MicroMacro: Crime City (2020)

MicroMacro: Crime City (2020) társasjáték

El lehet bogarászni a térképen, ki is lehet találni a történetet. Elég pihent agyú, de ötletes. Emellett két küldetés után se mondanám azt, hogy bármikor újra elővenném magamtól.

ncsn87 
MicroMacro: Crime City (2020)

MicroMacro: Crime City (2020) társasjáték

Nagyon jó innovatív nyomozós társasjáték. Akinek ez az eszébe jutott, hogy ilyen megoldással dedukciós társast csináljon, le a kalappal. Baromi nagy munka lehetett ezt a térképet ilyen kis rajzokkal megalkotni, főleg, hogy néha kis részleteket kellett figyelni a nyomozás közben, csak pici eltérések is számítottak a rajzokon.
Az eleje, közepe nagyon bevezető volt, nem igazán okozott gondot egyik sem. Az utolsó pár volt már nehezebb. Remélem a következő részben több ilyen nagyobb kihívást jelentő ügy lesz.
Annyi, hogy sokat nem érdemes egyszerre megcsinálni, mert a szemed is elfárad elég hamar és a hátad, derekad sem bírja. Meg mivel jó élmény, érdemes beosztani.
Azt aláírom, hogy nem mindenkinek való ez a játék. Aki nem szerette a Hol van Waldot? és társait, az ezt sem fogja kedvelni.
A másik, hogy ezt max. 2-3-an játszanám. Egyszerűen fizikailag nem kényelmes többet körbeállni. Nekem pl. fejjel lefele nem is volt átlátható.
Egy bajom volt, hogy kis jelölőket igazán adhattak volna hozzá, mert hasznos oda tenni valamit, mit hol találtunk meg az adott ügyben.
Mivel ez egy egyszer végigjátszható társas, a térképet szerintem utána érdekes kitenni a falra. Dísznek is jó, meg ha vendégek jönnek, böngészhetik. :)

Csibike 
MicroMacro: Crime City (2020)

MicroMacro: Crime City (2020) társasjáték

Én abszolút nem vagyok impulzusvásárló. Annyira nem, hogy amikor a tescoban hatalmas tárasos leértékelések voltak, akkor is előbb lefényképeztem őket, aztán hazamentünk videót nézni róluk, és utána mentünk vissza megvásárolni a választottakat. Magyarul kevés dolog áll távolabb tőlem minthogy megvegyem ezt a játékot. Mert erről láttam videót és akármennyire is dicsérték, úgy éreztem, hogy nem nekem való. Tűt keresni a szénakazalban társasjáték címszóval? Kösznem. Akkor már inkább letöltök valami keresős androidos játékot. Gondoltam én.
Aztán az történt hogy tegnap sajnos elromlott az internet pont a Lorenzo vége előtt, így ment kukába az egész játékunk. A net megjavult, de már csak kb. 20 percre értünk rá, így kellett valami rövid, amit nem igazán kell tanulgatni, és pillanatok alatt lemegy. Végül gondoltam próbáljuk ki ezt, úgyis le volt töltve nekem, a szabályát már korábban elolvastam, miért is ne.
És lejátszottuk a bevezető küldetést pár perc alatt. Csináljunk még egyet. Az első is lement pár perc alatt. Akkor már le is telt kb. a 20 perc de csináljunk még egyet. Aztán még egyet. És arra jöttünk rá, hogy akármilyen kis egyszerű észlelésen alapuló tűt a szénakazalban játék, de amúgy ez nagyon fun! Olyan érzésem volt, mint a Similonál, hogy egyszerű kis semmitmondó játék, mit adhat ez nekünk, akik a komolyabb játékokat kedvelik inkább. És szerencsére volt lehetőségem kipróbálni, így rájönni, hogy nagyon is sokat!
Mindig más talált meg valamit hármunk közül, más jött rá valamire, tényleg igazi kis kooperatív élmény volt, keresgéltünk, nyomoztunk, próbáltuk kitalálni, hogy mi történt, ki merre ment, és egyelőre sikerült is (persze ezek még csak az egyszerű kis nyomozások voltak).
Viszont azt kell mondanom, hogy ez így nekem jól esett online, egyelőre nem tudom elképzelni, hogy élőben játsszak vele. Valahogy jó volt ez így, hogy nem kellett a tábla fölé hajolgatnom, nem egymás hegyén hátán néztünk egy kis részt a térképen (mert sokszor meg van adva, hogy valamit hol kell keresni), nem vesztünk össze a nagyítón (nem tudom hányat adnak hozzá), hanem mindenki kényelmesen hozzáfér mindenhez, könnyedén ki tudunk nagyítani bármit. Szóval mindent egybevetve ez a játék mintha Tabletop Simulatorra lenne kitalálva (egyedül azt sajnálom, hogy így nem tudjuk kitenni a falra végigjátszást követően).

Laszlo_Molnar 
MicroMacro: Crime City (2020)

MicroMacro: Crime City (2020) társasjáték

Eredeti, ötletes játék kinyomozandó feladványokkal egy hatalmas Böngészőkönyv-lapon; mindezt felturbózva azzal az ötlettel, hogy egy-egy esemény előzményét és folytatását egyaránt láthatjuk a térképen, látjuk, hogy a tettes mióta (sőt miért) követte áldozatát és mi történt vele utána, mindezt egyetlen rajzon, ahogy arra csak a képregények képesek. Tizensok bűntény, kellőképpen egyszerű rajzokkal ahhoz, hogy a hétéves lelki nyugalmáért se kelljen aggódnom.


Hasonló játékok címkék alapján