Hogwarts Legacy (2023)

videójáték 12 42

A Hogwarts Legacy egy nyílt világú akció-szerepjáték (ARPG), amely J. K. Rowling ismert Varázslóvilágában (Wizarding World) játszódik. Tapasztald meg a diákok életét az 1890-es évek Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolájában. A tanuló mágusok ismerős és új helyszíneket… [tovább]

Hogwarts Legacy: Deluxe Edition2023

Videók

angol · magyar
angol · magyar
angol · angol
angol · angol
angol
Angol

Képek 30

SzereplőSzinkronhang
Sebastian SallowAlfie Nugent
Phineas Nigellus BlackSimon Pegg
Eleazar FigNicholas Guy Smith
Matilda WeasleyLesley Nicol
RanrokMatthew Waterson
Natsai OnaiJessica Hayles

Most játszik vele 60

Kedvencelte 31

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 54


Kiemelt értékelések

Evione 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

Kevés olyan játék van, amit nemhogy előrendeltem, de alig vártam, hogy day one-tól kezdve már játszhassak is vele. Azt nem részletezem, hogy mennyit jelent nekem a Harry Potter, legyen elég annyi, hogy sokat, így egyértelmű volt, hogy a Hogwarts Legacy-ért azon nyomban félredobok mindent.
Nyilvánvalóan a dicsérő szavakkal kell kezdenem, mert van miért megdicsérni a játékot. Nem elhanyagolható módon, ez a játék gyönyörű, mind a grafika, mind az artstyle tekintetében. Remekül átadja a „Harry Potteres” hangulatot. A harcrendszer nagyon ötletes, a harc gördülékeny és kifejezetten élvezetes. A bejárható terület brutálisan nagy, ami más játékban talán kevésbé tetszene, itt viszont nem érződik bosszantónak a sokadik óra után sem, mert egyrészt nagyon aprólékos és élettel teli a HL világa, így seprűnyélen vagy hippogriff-háton is remek móka átröppenni a táj felet, még akkor is, ha messzebb van a célpontunk. A kedvencem nyilvánvalóan a kastély volt, sokáig szájtátva sétálgattam a folyosón és nem akartam elhinni, hogy ez a játék létezik, olyan gonddal lett megalkotva az egész. Minden túlzás nélkül az utolsó négyzetcentiméterét is bejártam a kastélynak. A platina trófea miatt megjártam mindegyik ház klubhelyiségét is, ami ugyancsak hatalmas élmény, remekül megcsinálták mindegyiket. Minden pillanatban visszaköszön valami easter egg vagy valamilyen utalás a HP-sorozatra, főleg a könyvekre. Ha Hufflepuff/Hugrabug karakterünk van még Azkabanban is járhatunk! Szóval hivatalosan is nekik van a legmenőbb Map Chamberes küldetésük.
A történet szerintem nagyon jó, izgalmas és érdekes, örülök, hogy mertek időben jóval messzebb helyezkedni a HP-ben történtektől (a játék sztorija konkrétan az 1800-as években játszódik). A mellékkarakterek is érdekesek, a hozzájuk kapcsolódó mellékküldetések szintén.
De, akkor ha már ennyire feldicsértem a játékot, kénytelen vagyok néhány negatívumot is megemlíteni. Szerintem kifejezetten hiba, hogy a döntéseink nincsenek kihatással a történetre. Ha nem tévedek egyetlen olyan mellékküldetés van, amiben számít, hogyan döntünk, de végül, mint kiderül annak sincs igazán tétje. Sajnáltam azt is, hogy senki nem reagál arra, ha a főbenjáró átkokat használjuk. Pedig nagyon menő lett volna, ha mi játékosként dönthettünk volna arról, hogy sötét varázslót csinálunk a karakterünkből vagy sem és van súlya annak, ha esetleg használjuk a főbenjáró átkokat.
A másik negatívum, amit fel tudok hozni, hogy hiába van remekül összerakva a játék sok szempontból, a „HP-s” máz nélkül csak egy tucat open world lenne. Gyakorlatilag semmi újdonság nincs benne. Nyilvánvaló, hogy ez a játék kifejezetten a rajongóknak készült és ez elég is lesz, hogy sikerre vigye a játékot. Mindenesetre a Hogwarts Legacy-t én is a rajongóknak tudom ajánlani elsősorban, nekik viszont nagyon, mert a minimális hibái ellenére is csodás élmény, ami minden pénzt megér.

Boglinc 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

Hatalmas HP őrült vagyok, ezért képtelenségnek tartottam, hogy kihagyjam ezt a játékot. Az első tíz órámat nagyjából csak nyálcsorgatással és szájtátással töltöttem benne, mert lássuk be, a látvány brutálisan ott van! Egy rajongónak olyasmi érzést kelt, mintha ténylegesen megkapta volna végre azt a hosszú évek óta várt levelet.

Úgy 80 órányi játék után (amikor már a tényleg mindent is kimaxoltam) azt éreztem, hogy egy picit kevés lett. Helyenként elég repetitív, és nem tudom, csak én éreztem-e azt, hogy nem jutott bele túl sok küldetés. Szívesen játszottam volna még sok-sok apró szálon, nem pedig csak gyűjtöttem volna a 6000. öltözéket.

Félreértés ne essék, így is imádtam, remek kaland volt, élveztem felfedezni, csak úgy röpködni, miközben 600. alkalommal is elmondom, hogy de baromi szép lett, de talán többet vártam tőle. (Abszolút megértek mindenkit, aki nem maxolja ki a térképen található apró barlangokat, gyűjtögethető izéket, hanem csak eldobja a fő küldetéssor befejezése után.)

piciszusz 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

Kb 3 hete végigvittem a fő sztorit, de kicsit se érzek azóta se késztetést, hogy leüljek és kimaxoljak az achievementeket.
Nagyon szeretem a Potter univerzumot, ezért előrendeltük, 3 nappal előbb kezdem el játszani mint mások, izgultam és videóztam amikor beosztottak a házamba (de ugye ezt is a wizardingworld-ről húztuk be), tényleg lekötött az elején a játék. Minden nap játszottam heteken keresztül, de valahogy elfogyott a lendület útközben és már nem volt kedvem megkeresni a 80. revelio után honnan jön a csilingelés és legszívesebben leütöttem volna Ignatia-t minden alkalommal amikor kijöttem a kandallókból.

– A kastély iszonyat részletes, állandóan eltévedtem (igen, még térképpel is), de imádtam ennek ellenére kóborolni benne
– A cuccok amiket kaptunk a játékhoz az előfizetésért nagyon fenszik, de a kedvencem a Hollóhátas palást lett, amin ha varázsolok a minta felcsillan, ezt valami küldiért kaptam azt hiszem
– A fő sztori is érdekes, izgalmas és apránként összeáll a kép, ahogy haladsz előre
– Tetszik, hogy a tanároktól kapsz mellékküldiket és cserébe varázslatokat tanítanak neked
– Az elején nagyon kevés pénzed van, később meg kb semmit se tudsz vele kezdeni
– A játék grafikája nagyon szép, főleg a qled tévén
– A repülés fura, viszont hipogriffen vagy tesztrálon csapatni azért nem semmi élmény
– A szükség szobája tök jó lett, szinte az egészet személyre szabhatod a mennyezettől kezdve a bútorokig, láttam olyan tiktok videókat, hogy városokat építenek a vivariumokon belül, baromi jól néznek ki, de nekem nem lenne ehhez energiám
– A vivariumok jó alapötlet, de csak bizonyos mennyiségű állatod lehet benne. Pároztatni lehet őket, de igazából a picik nem nőnek fel, csak ott cukiskodnak
– Merlin trialok jó kis fejtörők, de 8 fajta van azt hiszem max és ha megvan az achievement felesleges is szinte megcsinálni mindet, max ha el akarod tüntetni a jeleket a térképről (mondom ezt úgy, hogy nem vittem még végig, lehet mégis ad valamit később)

Hirtelen ennyi jut eszembe, egyelőre még jegelem, aztán lehet egyszer bekattanok és folytatom/kimaxolom. Vegyes érzések, most azt érzem nem érte meg a hypeot, egynek elment játék lett nekem, főleg ennyi pénzért.

Blissenobiarella 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

Az ötletet, a világot és a történet kezdetét egyszerűen imádtam. Nagyon behúzott a játék, iszonyú hangulatos és szép az egész, és még azt sem bántam, hogy én egy picit „felnőttebb” világot vártam tőle. De sajnos ez az érzés nem tudott kitartani a végéig. Amúgy sem vagyok egy gyűjtőgető típus a játékokban, de itt ezt durván túltolták, és a nyolcszázhuszonharmadik (annyinak éreztem) Merlin trial után már idegesített az egész. (azért a többi collectable-t nem utáltam ennyire)
Sajnáltam, hogy a random side quest-et adó szereplőkkel a dialógusoknak abszolút nulla jelentősége volt (lehetsz velük genyó, kérhetsz pénzjutalmat, nem fognak haragudni, vagy ilyesmi), és tudom, hogy ez nagyon megbonyolította volna a játékmechanikát, de jó lett volna, ha vannak —következmények—.
A befejezés is abszolút katarzis nélkül hagyott, pedig a történet remek! Mégis valahogy számomra roppant béna volt az a befejezés, itt is hiányoltam a valódi következményeket.
A legnagyobb dicsérettel a mellékszálakat illetném, Sebastian, Natty és Poppy is csodás karakterek (bár utóbbi rémesen sokat beszél), és az ő történeteiken keresztül sikerült számomra a legjobban megeleveníteni a Harry Potter univerzumot. Sebastian történetében valódi morális döntésre kényszerül a játékos, egy-egy neki szánt válaszom előtt volt, hogy perceket kellett gondolkodnom.
Szóval összességében nagyon szerethető, megéri játszani vele, de én egy kicsit többet vártam… csak nehéz megfogalmazni, hogy miben. Kevesebb bélyeggyűjtést, több történetet, talán így foglalhatnám össze.

Baly 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

Imádom. :D
Ez egy elfogult vélemény. Engem a hibák sem érdekelnek.
Erre vártam évek óta, messze felülmúlták az elvárásaimat. Nem fogom fikázni az apróságokért, amik amúgy nem vesznek el a játékélményből.

Ngie 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

Vegyesek az érzéseim.

Egyrészt, nem tudsz még egy ilyen játékot előrántani sehonnan, ahol ennyire szabadon bevándorolható az egész Roxfort és meseszép lett. Közben pedig még varázsolni is megtanítanak. Az előző játékok után kifejezetten érdekessé tudták tenni a varázslást nekem, féltem, hogy megint kimerül annyiban, hogy ínhüvelygyulladásom lesz attól, hogy ugyanazt az egy gombot kell nyomni.

Viszont közben fura volt játszani, mert néha olyan volt, mintha egy Assassin's Creed játékban lennék, összeszedni viewpointokat, meg katonai táborokat kirámolni. Persze, valahogy muszáj volt bővíteni a világot, de nekem ez nem mindig vált be. Illetve, vannak könnyen elunható részei a játéknak, nem csodálnám, ha lennének olyanok, akik random helyeken lerakják a játékot.

Az egyik nagy plusz még a legendás állatok, meg az, ahogy velük lehetett interakciózni, de hogy a kicsi állatok miért nem nőnek fel, rejtély számomra, mekkora kihagyott ziccer… vagy ebből is majd DLC lesz? Mint a kviddicsből? :)

Félre ne értsetek borzasztóan élveztem, nekem a HP a gyermekkori NAGY KÖNYVEM, de itt-ott egyszerűen nem tudtam maradéktalanul elégedett lenni.

MewIchigo_Fan_Daniel 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

Életem egyik legjobb játéka! Igaz a végén, amikor Ranrok -kal kellett harcolnom elkapott az idegbaj, de úgyveszem, hogy meg se történt. :D
Később írok részletesebb értékelést…

kovbog 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

2023.03.13. (15%)
Még eléggé az elején vagyok, de annyi fix, hogy a zene, történet, animáció, grafika eléggé a helyén van.
Kicsit érdekes, hogy milyen sokoldalúnak mutatkozik pl. a tanári gárda 100 évvel a HP történetvezetése előtt. Kiváló ötlet ez az ősi mágia, de ehhez képes eléggé eltörpülne a jelenkori varázsvilág, szóval kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan zárják majd le a végén.
Pár zavaró dolgot már mondjuk egészen korán talál az ember.
-Seprűn csak fix kamera van, ezért nem lehet normálisan körülnézni rajta pl. a Merlinekhez.
-Tudsz váltani napszakot, de nem telik közben az idő, szóval a növények ugyanannyi idő alatt nőnek, a potik ugyanannyi idő alatt főnek és az nem játék szerinti, hanem valós idő, pedig közben gyorsított játékidő van, ahogy telnek a napok, illetve az órákra is tudsz várakozni és közben tényleges játékidőt ugrani.
-Ha másik irányból közelítesz meg egy tárgyat, képet, helyet, akkor nem mindig érzékeli a játék és hiába van meg a kirakós minden darabja, amíg a játék nem oldja föl magának, addig nem tudsz továbblépni. Gondolom ez kap majd egy bug fixet, de eléggé zavaró, amikor már megtaláltál mindent a kincskereséshez, de nem engedi föloldani a dolgokat.
-Meg a szokásos megjelenés utáni hibák, pl. pályafelszín alatt, vagy falban van az összeszedendő loot és addig nem tudsz campet üríteni, amíg föl nem szedted, csak éppenséggel fölszedhetetlen stb.stb. Ez is nyilván kap majd fixet, de egy open worldben jó lesz majd újra bejárni az egész mapot annak, aki mondjuk meg akarja szerezni az achievmenteket.


2023.04.12. (98%)
Befejezés után annyit adnék most hozzá, hogy elég furcsa, hogy a főszereplőről semmi sem derül ki időközben, teljesen lapos/üres a szerepünk. Sebastian sztorija lehetett volna a fővonal, mert sokkal tartalmasabb és erősebb, mint a Ranrok oldal. Valamit adhattak volna a kezünkbe, hogy mi is van az ötödéven kezdőkben, amitől különleges képességekkel bírnak.
Már az elején különös, hogy elvileg egész nyáron tanultunk és gyakoroltunk, mégis semmi varázslatot nem ismerünk, csak amit Figgel összeszedünk útközben.
A játékmenet elég repetitív, főleg az Alohomora használata, amit kifejezetten fölöslegesnek és időrablónak találok.Jobban is meg lehetett volna oldani ezt a szintlépés dolgot, hogy értelme is legyen.
Az plusz volt az elején, hogy számít, hogy melyik házba osztanak be, a küldetések szempontjából. Élvezetes volt fölfedezni a klubhelyiségeket és az alternatív küldetéseket, miután már egyszer végigjátszottam.
A világalkotás, kifejezetten szép és igényes, ráadásul tele van utalásokkal a könyvekre, filmekre. Nagyon könnyen belefeledkezik egy eleve HP-rajongó ember.


2023.10.03. (100%)
Megannyi bugfix után végre be tudtam fejezni a side questeket is, amiket elérhetetlenné tett a játék korábban. Szóval 100%-ra vittem mindent. VÉGRE! Jó volt hónapok után visszatérni egy pár órára a játékhoz és visszacsöppenni a világba. Elképzelhetőnek tartom, hogy amint jövőre föloldódik a Roxmortsos házimanós küldetés PC-re, akkor ismét leülök a játék mellé. A Revelioval való szenvedés nem fog hiányozni, de a teremtett világ szerintem igen nosztalgikus hangulatot teremt és egész békésen zártam le így a játékot. Még mindig ajánlom minden Harry Potter rajongónak, mert a kisebb kellemetlenségek ellenére szerintem pozitív élményt nyújtott teljességében a játék.

auroraphoenix 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

Csodálatos játék, ami minden Harry Potter rajongó álma. A fősztori izgalmas, kalandos és megható, a mellékküldetések is változatosak (főként Sebastian, Natty és Poppy küldijei), de ezeken felül is annyi minden vár felfedezésre, könnyen elveszhet az ember – jó értelemben – a varázsvilágban. Nevelhetünk állatkákat, termeszthetünk növényeket, kereshetünk kincseket, oldhatunk meg rejtvényeket, küzdhetünk harci arénákban vagy éppen távcsővel leshetjük az éjszakai égbolt csillagképeit – s ez csak néhány a megannyi lehetőség közül.

Látszik, hogy az alkotók maguk is szeretik és ismerik a Harry Potter világát, tisztelettel és hozzáértéssel nyúltak ehhez a komplex univerzumhoz, amit alátámaszt a rengeteg elrejtett easter egg is.

Számomra az idei év legnagyszerűbb játéka, s az biztos, hogy többször is elő fogom még venni. :)

Nerarosa 
Hogwarts Legacy (2023)

Hogwarts Legacy (2023) videójáték

A világépítés tökéletes. Végig hű marad Rowling világához, de azt kibővíti és olyan részletességgel látja el, amit még a könyvekben sem tapasztalhattunk.
Tényleg ott éreztem magam a Roxfortban, rácsodálkoztam mindenre, minden zug rejtett valami meglepetést vagy megfigyelnivalót, és rengeteg idő volt bejárni, konkrétan a térképet már kimaxoltam, amikor a kastélyban még mindig nem találtam meg minden helyet. Ez annak is köszönhető mondjuk, hogy elég útvesztős, a térkép pedig nem sok támpontot ad az épületen belül.
A Roxfortnak és Roxmortsnak is átjött a sajátos hangulata, élt és mozgott, sokszor csak figyeltem, hogy az npc-k mit művelnek, miről beszélgetnek. A lakások egyediek voltak, átadták az ott élők személyiségét, hobbiját, életstílusát.
A táj valami gyönyörű volt, bármerre jártam bármelyik évszakban. Bár a nyár és a tavasz jobban tetszett. Pillangók, szitakötők, patkányok, nyuszik, mókusok mászkáltak körülöttem vagy épp madarak suhantak el felettem. Egyszer setálgatok, és spoiler. És persze ott voltak azok a különféle lények is, amikkel lehetett interaktálni.
Még a térkép is él és mozog.
A sztori is tetszett, különösen Sebastian részei, bár jobban összefűzhették volna ezeket. A karakterek igazi HP -kisugárzásúak voltak a beszédes neveiktől elkezdve a jól megkülönböztethető személyiségeikig. Néhányan pedig már általunk ismert karakterek felmenői voltak. A saját karakterünket pedig olyanra formáljuk, amilyenre szeretnénk.
A harc nem volt túl nehéz, de nem is baj, azért élveztem a varázsolgatást.
Igazából lehet, hogy voltak hibái, de nem nagyon számít, olyan szuperül megalkották minden rajongó álmát, hogy el tudjuk képzelni, hogy a Roxfortba járunk – minden érdekességével együtt.


Hasonló játékok címkék alapján