Crime Zoom – Az utolsó kártyalap (2020)

társasjáték 14 5
His Last Card
Játékidő: 60 perc · Játékosok száma: 1–6

A Crime Zoom egy könnyen tanulható társasjáték, 1 – 6 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a történetmesélés mechanizmusra.
(Forrás:… [tovább]

Videók

angol
angol

Képek 2

Kedvencelte 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Molymacska 
Crime Zoom – Az utolsó kártyalap (2020)

Crime Zoom – Az utolsó kártyalap (2020) társasjáték

Párom egyik karácsonyi ajándéka volt, és úgy gondoltuk, a szilveszteri társasjátékos „bulink” a legjobb alkalom, hogy ezt is kijátszhassuk.
A játék először egy helyszínt mutat meg nekünk, ezt a helyszínt átvizsgálva nyomokra bukkanhatunk, és a nyomok elvezethetnek különféle helyekre, amivel megvizsgálhatjuk a főszereplőnk életét, és hogy miért akarta megölni mindenki.
Maga a játék mechanikailag jó volt, mert hozta a nyomozós érzést: nyomokat követtél, kerested a bizonyítékokat, és igen, tényleg van lényegtelen szál, meg felesleges lap, amit nem feltétlen kell felfordítanod. De közben meg az is olyan történetszínesítő, amit érdemes olvasni (és egy idő után beleveszni, mert túl sok az infó):
Nagyon tetszett az is, hogy a Szabadulópakli és társai nálunk sose sikerülnek egy óra alatt, így ennek is úgy álltunk neki, hogy sok idő lesz, de nem. Bár sok mindent átbeszéltünk, nagyon gördülékenyen haladtunk, és benne voltunk az egy órában is. Ha valaki jobban pörgeti a játékot (vagy szimplán hamar rábukkan arra, melyik út a jó, és rájön a nyitjára), akkor akár kevesebb időbe is telhet. Ehhez még az is jó, hogy nincs kiírva, hogy hány csillagtól vagy szupermenő nyomozó, és mennyitől vagy fánkevő zsaru, így nem volt igazából rossz érzés az, hogy sok kártyát vizsgáltunk meg.
Maga a történet izgalmas volt, egyszerű gyilkossági történetként indul, és közben mégis nagyon sok szálon jönnek az izgalmas részek. Amikor azt hinné az ember, hogy jaj, hát ez az a krimis klisé, akkor hamar rájön az ember, hogy nem annyira. Azt is tetszett, hogy picit érdemes gondolkodni hozzá, de nem kell nagyon, mert a kártyákon van minden információ. A mellékszálakon talán nincs minden annyira kifejtve spoiler, de alapvetően érthető, és izgalmas.
Ami negatívum volt, hogy a játékszabály nem volt egyértelmű, sőt, sokszor két mondat simán ellentmond egymásnak, így az első szabályolvasós, jaj, mit csinálunk egy kicsit hosszúra sikerült. Ez lehet a fordításból adódóan is, valami nem úgy jött át, mint ahogy kellett volna.
Szerintem érdekes játék volt, nagyon tetszett benne a történet, és hogy ennyire adja a nyomozásélményt. Remélem siekres lesz, és a többi is megjelenik magyarul, A Deadly Writer-t például igazán szimpatikusnak tűnik (és kevésbé véresnek :D )

Willow 
Crime Zoom – Az utolsó kártyalap (2020)

Crime Zoom – Az utolsó kártyalap (2020) társasjáték

Nagyon jó nyomozós játék! Az elején 15 lapot ki kell tenni, és azokat lehet felfordítani aszerint, hogy ki mivel szeretné kezdeni a nyomozást. Rengeteg féle lehetőség van, nem az, hogy ott egy feladat és ha az meg lett oldva csak utána lehet továbbmenni. Izgalmas fordulatok vannak benne, nincs túl sok gyanúsított se. A játék vegén kérdésekre kell válaszolni, így kiderül mennyire volt sikeres a nyomozás. Belefér az 1 órába is. Aki szeretne lehet pontozni a játék végén. A szabályzata szerintem nem bonyolult, viszont, hogy igazán meg lehessen érteni el kell kezdeni a játékkal játszani és közben derül ki pontosan.

saxomusic 
Crime Zoom – Az utolsó kártyalap (2020)

Crime Zoom – Az utolsó kártyalap (2020) társasjáték

Na a CrimeZoom tényleg hozza a nyomozós feelinget!
A játék kezdetén elénk tárul egy helyszín, amit mi fedezhetünk fel, kártyáról kártyára (a kártyák megfordításával és elolvasásával). Már ez is megalapozza a nyomozás hangulatát. :)
Vannak kártyák, melyek újabb kártyákra mutatnak. Ti döntitek el, melyik nyom irányába indultok el, kit kérdeztek ki, mit vizsgáltok meg. Tényleg ti irányítotok.
A felderített nyomok alapján kideríthető a sztori, nem légbőlkapott a megoldás. És a sztori jó! Nem könnyű, de nem is nehéz, de azért kell agyalni rajta;) Mi jót diskuráltunk a lehetséges sztori-megoldásokon, tényleg olyan volt, mintha egy krimiben lennénk és azon tanakodnánk mi történhetett. :)
Nagyon vártam, hogy megjelenjen, és ki tudjuk próbálni. Nem csalódtam!


Hasonló játékok címkék alapján