The Shivah (2006)

videójáték 1
The Shivah: Kosher Edition2013

Videók

angol
Hirdetés

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ChEebor 
The Shivah (2006)

The Shivah (2006) videójáték

A játék ugyanabban az évben jött ki, mint a legelső Blackwell játék, ami azért fontos, mert ugyanazok a készítői és teljesen egyértelműen abban a világban játszódik (Sam Durkin mellett még egy Rosangela cameót is kapunk benne, de valamelyik Blackwell-részben is utalnak a játék eseményeire). A Shivah azonban nem természetfeletti kalandjáték, hanem kifejezetten egy krimi. Sokat gondolkoztam azon, hány csillagot is érdemel, végül 7-et szavaztam meg.
Szóval lássuk a pozitívumokat: először is az alaphelyzet. Szóval adott egy lecsúszóban lévő zsidó rabbi, akinek egy váratlan örökség megoldja a pénzproblémáit…. de erkölcsi kötelességének tartja utánanézni, hogy pontosan miért is neki jár a pénz. És ez valljuk be, nagyon király ötlet, ráadásul zsidó miliőt, mint hátteret elég kevés játék alkalmaz, főleg ennyire egyenesen (van zsidóknak szóló közösségi net, amin bónuszképp még zsidóvicceket is olvashatunk). A történet maga is jó, izgalmas, jól adagolja az információkat. A játék egyébként teljesen úgy játszódik, mint a Blackwell-sorozat: nagyrészt párbeszédek, és a feltört számítógépeken talált információk alapján gyűlnek a részletek, derül ki a történet. Igazából a játék jóval profibbnak érződik, mint a Blackwell Legacy, sőt talán még az Unboundnál is… habár sok dolog van, amit még ügyetlenebbül kezel. A hangulat remek, a képi világ nagyon jól néz ki, egyedül a térkép elég primitív, de ez legalább azt jelenti, hogy könnyű kezelni.
De akkor mik a problémák? Nos, leginkább kettő van. Az egyik a játék hossza. Igazából mióta felvittem a listámra, összesen kétszer játszottam vele, egyszer 15 perc, másodszor másfél órát. Ez bőven elég volt az egészre, megtaláltam az összes endinget, a legtöbb achievementet (bár ezek annyira nem is érdekeltek), pedig a végén azért elég sokat kellett próbálkozni. És persze lehet, hogy ez a történet tényleg ennyit bír el és nem is lehetne tovább húzni, de szerintem ez a karakter és ez a környezet igazán megérdemelne egy teljesebb játékot. Olyan nagy kihívás sincs a nyomozós részekben, az elején tartott relatíve sokáig egy feladat, mert kicsit red herringezik a játék, de ezen is túl lehet lépni.
A másik gond sajnos a játék végére vonatkozik, nem szándékozom lelőni a poént, de a játékmechanika miatt mégis indokoltnak tartom a spoiler tagot: spoiler
Viszont szerintem a pozitívumai így is lenyomják a negatívumokat. Inkább olyanoknak lehet ajánlani, akik szívesen játszanak egy nem feladványokra, hanem kifejezetten narratívára épülő kalandjátékot, és ezen belül azoknak mindenképp, akiknek a Blackwell-játékok bejöttek.

2 hozzászólás

Hasonló játékok címkék alapján