Jade Empire (2005)

videójáték 6
Jade Empire Special Edition

Öltsd magadra egy nagyra törő harcművész-mester szerepét, és kövesd a nyitott tenyér, vagy az ökölbe szorított kéz útját. Ebben a többszörösen díjnyertes akció-szerepjátékban a te döntéseid és tetteid határozzák meg az egész Jade Birodalom sorsát. Megakadályozod-e a gyönyörű vidék elpusztítását,… [tovább]

Videók

Képek 9

SzereplőSzinkronhang
A Víz SárkányJocelyn Ahlf
SkyCam Clarke
Li MesterBarry Dennen
Mad KangPaul Eiding
Dawn StarKim Mai Guest
Death's HandSherman Howard
Silk Fox/Sun LianMasasa Moyo
Henpecked HouJosh Dean
Gao the LesserNathan Fillion
Sagacious ZuRobin Atkin Downes
Sun Hai császárArmin Shimerman
Wild FlowerNicky Pugh

Most játszik vele 2

Kedvencelte 2

Várólistára tette 6


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 
Jade Empire (2005)

Jade Empire (2005) videójáték

Az első kritikám erről a játékról enyhén szólva is negatív volt. Nem állítom, hogy száz százalékban a játéknak köszönhető, hogy most ennyivel pozitívabban állok hozzá, de mégis úgy éreztem, hogy adnom kell egy-két extra csillagot, és feljebb húzni az értékelést.
Az első problémám, hogy a Jade Empire embertelenül bug-os, és nem jöttek ki hozzá azóta rendes javítások. Vagyis, ha igazán kellemes játékélményt akartok, akkor vessétek bele magatokat a Nexus mélyébe, és modokat ide, mert kelleni fognak. A játék kezdete előtt majdnem két napig csak modoltam, de megérte: gyakorlatilag egy-két megtorpanást leszámítva bug-ok nélkül, gyönyörűen lefutott. Ugyanezzel a technikával szálltam szembe a kicsit elévült grafikával. Majdnem minden followerre találni néhány HD reskint, és egy személyes kedvencem a némi bloom effekttel, és szépia jellegű színezéssel operáló lighting mod, aminek hála olyan igazi kelet ázsiai wuxia hangulatot lehet varázsolni a történethez.
A játék maga standard wuxia. Egy ősi kínán alapuló birodalomban, a Jáde Birodalomban élő harcművészmester a főszereplőnk, akinek az otthonát elpusztítják, és rövidesen rájön, hogy ő az utolsó túlélője a holtak távozását, és a reinkarnációt felügyelő Víz Sárkány szolgálóinak. Innentől pedig nyakába veszi az országot, kisebb falvak, a császári főváros, sőt, a szellemvilág és a népének régi temploma is várja. Közben a fő történetszálon kívül rengeteg side questet kell megoldani, főleg a szellemeket kell lenyugtatni, de ezek általánosságban kimondottan szórakoztatóak és meglepően kevéssé repetitívek.
Muszáj tennem egy megjegyzést a karakterdizájnra: ahogy írtam, én sokat modoltam, de még így is látszik, hogy mennyire európai gamer ízlésre van szabva ez a játék. Nekem személyes kedvenc játékos karakterem Scholar Ling, akinek kék-arany nadrágja és kontya van, de még neki is nagyon hangsúlyos a feneke, és annyira kivágott a felsője, amennyire még épp nem ízléstelen. Radiant Jen Zi konkrétan nadrágot sem kapott. Plusz egy csillagot kapna a játék csak akkor, ha valódi kínai hanfut adnának a karakterekre, és nem éreznének kényszert, hogy a nőket levetkőztessék: egyébként jegyzem, mivel a grafika azért néhol igencsak elavult (kb. a DA: Origins szintjén mozog) sokkal jobban is jöttek volna ki belőle, mert jobban el lehet rejteni a karaktermodell problémáit.
A történet alapvetően izgalmas, és volt benne pár rész, amit imádtam – a szellemvilág szerintem abszolút a játék csúcsa, mind harcokban (ezerszer inkább a finálé bossfight, mint a szabadulás a szellemvilágból – alig tudtam megnyerni), mind hangulatban, mellette még Sun Kin szálát élveztem nagyon (bár ott azért jobban örültem volna több interakciónak és felvezetésnek, hogy jobban megismerjük őt – szerintem a történet egyik legjobb karaktere, ahhoz képest viszont alig kaptunk belőle). Viszont sok benne a kihasználatlan elem is – Dawn Starban és Wild Flowerben sokkal több potenciál volt, Silk Fox pedig az egyik kedvenc karakterem, de messze nem tudott eléggé kibontakozni. A birodalmi fővárosban, Tien's Landingben, vagy a Necropolisban nem egyszer fordult elő, hogy a mellékküldetések mélységben, humorban és karakterkidolgozásban is túlragyogták a fő szálat. A főgonosz esetén ugyan beépítenek egy csavart, de részemről már elsőre is számítottam rá – messze nem olyan hatásos, mint mondjuk a KOTOR 2 esetén.
A voice acting kellemes. Nem sok nagy név van benne, de általánosságban elég ügyesek. Jocelyn Ahlf Víz Sárkányát határozottan ki tudom emelni, mert az az emelkedett, misztikus hangnem, amiben megszólal (spoiler) simán elérte, hogy tényleg elhiggyem, egy istennőt hallunk. A karakterek közül nincs sok, akit ki tudok emelni, Silk Fox remekül lett megírva, az új kedvencem, akit múltkor erősen ignoráltam, Sagacious Zu lett, sőt, ebben a körben végre végigvittem a Sky romance-et, és rájöttem, hogy nagyon szerethető humora van a srácnak, de messze van azért egy KOTOR 2, Dragon Age, vagy Mass Effect szereplőgárdától, Spirit Monk maga pedig kifejezetten egydimenziós főszereplő, nagyon kevés opcióval, hogy mélyítsd a személyiségét.
A harcrendszer egyszerű, de élvezhető, jó sok technikát megtanulhatsz és fejleszthetsz, néha nagyon ügyelned kell, hogy hogy kombináld őket, és az, hogy gyógyító italok nincsenek, csak a chi-t tudod (korlátozottan) gyógyításra használni, eléri, hogy nagyon sokszor előre kell gondolkodnod, ki kell találnod, megéri-e bedobni a sok chi-t fogyasztó technikát azon az áron, hogy utána sokkal jobban kell figyelned a védekezésre. Itt is szívesen láttam volna kicsit komplexebb koreográfiát, akár csak a cutscene-ekben is, de még mindig 2005-ös játékról beszélünk.
Végső soron: ha van hangulatod egy klasszikus kínai meséhez, szereted a wuxiákat, akkor néhány grafikai és bugfix moddal bátran merem ajánlani a Jade Empire-t, mert hangulatjátéknak kitűnő. Azt is állítom, hogy megérdemelne egy rendes grafikai overhault, mert még sokkal több lehetne benne.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Sing: [referring to her husband's precious ox] Do I have to slaughter that thing for you to show me some attention?
Merchant Hing: No dear.
Sing: Are you lying again?
Merchant Hing: No dear.
Sing: Are you listening to me?
Merchant Hing: No dear.

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Zu: Your best is not always enough. That's why it is used as a comforter after failure. „You tried your best, but death consumed the nation anyway. Sorry.”

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Sun Li: Sometimes all you will learn in defeat is that you have been defeated.

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Zu: There was a child… and orphan. I wanted to make sure she's safe.
(Female) Spirit Monk: The child was me, right?
Zu: No! Of course she wasn't you! Not everything is about you!

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Sky: Döbbenet, miket meg nem tudhatsz, ha egyszerűen jó pillanatban kérdezed. Mondjuk akkor, amikor épp egy kést szorítasz a másik torkához…

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Sky: Sosem hittem volna, hogy látni fogom ezt a helyet! És most hogy itt vagyok, igazából örültem volna, ha nem is kell látnom…

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Wild Flower: Az őrző azt mondja, legyek jobb kedvű, és ne ismételjem meg mindig amit mon… ó.

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Silk Fox/Sun Lian: Látod? Festi az arcát. Csak tetteti a szépséget is.

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Arra születtél, hogy tanulj, de ne túl sokat. Láss, de ne egészen tisztán. Győzz, de ne teljesen.

Jade Empire (2005) videójáték

Valentine_Wiggin 

Sagacious Zu (a játékosnak, a szellemvilágban): Mindig veled voltam, megbújva, próbálva megőrizni az erőm. Most odaadom, aki vagyok, aki valaha voltam. Hozd helyre, amit tönkretettek.

Jade Empire (2005) videójáték


Hasonló játékok címkék alapján