Fejlesztő játékok zóna

wzsuzsanna 
Fejlesztő játékok

(…) A dobozba pillantva viszonylag egyszerű, de annál szemet gyönyörködtetőbb tartalmat találunk. Adva van egy központi játéktábla, 1-1 „folttakaró-alap”-tábla a két játékosnak, valamint rengeteg folt, gomb, és három bábú (1-1 a játékosoknak, egy pedig a játékban lévő foltok jelölésére). A feladatunk, hogy a saját takarónkba minél több foltot tudjunk „varrni”, és mivel ezek a foltok a Tetrisre igen csak emlékeztető, különböző alakúak, ez sokszor komoly tervezőmunkát igényel. Mivel a foltok gombokba (ez lesz a játék fizetőeszköze) kerülnek, ezeket is fontos gyűjtögetnünk, amikor mi kerülünk sorra, mindig két akció közül választhatunk: vagy az ellenfelünk elé lépünk és a lépésszámnak megfelelő gombot zsebelünk be, vagy meglévő gombjainkból vásárolunk egy foltot. A végső pontszámítás sok tényezőt vesz figyelembe, így nekünk is több dologra kell egyszerre figyelnünk. Fontos az is, hogy a végére minél több gombunk maradjon, de az még inkább, hogy a takarónkban minél jobban illeszkedjenek a foltok és minél kevesebb üres helyünk maradjon.Borzasztóan tetszik, hogy a játék nagyon okosan és ésszerűen lett kitalálva. A szabályok egyszerűek és gyorsan elsajátíthatók, ugyanakkor számos finomságnak köszönhetően a nyertes stratégia megválasztása komoly gondolkodásba és tervezgetésbe kerül.(…)
Talán már ennyiből is látható, hogy ez a játék rengeteg terület fejlesztésére alkalmas. Egyrészt igénybe veszi a térlátásunkat, hiszen a foltokat a lehető leghelytakarékosabb módon kell elhelyeznünk. Másrészt a matematikai gondolkodásunkra is szükség lesz, nemcsak azért, hogy a leendő pontszámunkat vagy egy-egy vásárlás kedvezőségét mérlegeljük, hanem azért is, hogy folyamatosan sakkozzunk a lépésekkel (például amikor tudjuk, hogy x lépésre van szükségünk ahhoz, hogy miénk legyen egy bőrdarabka, és ehhez olyan foltot választunk, ami után ennyi lépést kell majd megtennünk előre). A folyamatos döntéshelyzet jó hatással van a stratégiai gondolkodásra, sokszor kell hosszútávon is mérlegelnünk egy-egy lépésünk kapcsán. Én nagyon szeretem azt is, ha egy játékot lehet fogdosni, tapogatni, van rendes térbeli kiterjedése, mert ez a fajta taktilis érzékelés és tapasztalat szintén hozzájárul a készségek fejlődéséhez. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/03/patchwork.html

Kapcsolódó játékok: Patchwork

Patchwork (2014)

Kapcsolódó készítők: Uwe Rosenberg

wzsuzsanna 
Fejlesztő játékok

Ebben a játékban főleg a finommotorikáé és a koncentrációé a főszerep, de ettől függetlenül simán megállja a helyét családi- vagy partijátékként is. A bukfencező majmok egyszerű, gyors játék, érdemes elővenni, ha csak kevés időnk van játszani (fejlesztő órákon bevezető vagy lezáró játéknak tökéletes).
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2017/08/bukfencezo-majmok.html

2 hozzászólás
wzsuzsanna 
Fejlesztő játékok

Sziasztok!
Fel is avatnám a zónát az első karccal, amiben a Piatnic Memo Palace című játékáról írnék egy kicsit. Egy olyan memóriajátékról beszélünk, ami elrugaszkodott a hagyományos keretektől, és egy frappáns ötlettel sokkal eredetibbre, szórakoztatóbbra sikerült, mint a klasszikus társai:
„A Piatnik Memo-Palace nevű játéka egy nagyon jól továbbgondolt és szépen kidolgozott memóriajáték. Adva van 16 nagyobb lapunk, melyen különböző helységek vannak, ezekből kell felépítenünk a házikónkat. Ezután külön kell választanunk a sárga, illetve a kék korongokat, melyeken a szupercuki állatos képek szerepelnek.Először a sárga kupacból kell felváltva húznunk, és itt jön a játék legfurfangosabb lépése: ezeket a korongokat ugyanis el kell helyezni a lakás különböző pontjain, méghozzá úgy, hogy egy kis történetet is kitalálunk hozzájuk (pl. a malac bement a könyvtárba, és miközben olvasgatta a Micimackót, forrócsokit kortyolgatott). Ha minden sárga korongot elhelyeztünk, jöhet a kék kupac, ahol az állatok párjai találhatóak. Amit kihúzunk, azt értelem szerűen meg kell találnunk a lakásban, ráadásul a történetre is emlékeznünk kell. Ha jól emlékeztünk, megtarthatjuk a korongokat.”
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2017/12/memo-palace.html